"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Торта с айсинг


На този ден преди ...много години се запознахме с моята половинка.И все още с удоволствие празнуваме този ден. :-)
Рецептата :
Блатове
1 3/4 ч ч брашно
1/4 ч ч какао
1 ч л нес кафе
1 ч л бакпулвер
1/4 ч л сода бикарбонат
1/2 ч л сол

1 ч ч прясно мляко
2 ч л ванилия

3/4 ч ч масло,размекнато
1 1/4 + 2 с л захар
3 яйца

6 унции шоколад,разтопен и охладен

В купа се пресяват брашното,какаото,кафето,бакпулвера,содата и солта.
В друга купа се смесват млякото и ванилията.
Размекнатото масло се разбива на пухкав крем заедно със захарта .Добавят се яйцата едно по едно.Добавя се шоколада.Добавят се по малко,като се редуват и брашнената ,и млечната смес,брашно-мляко-брашно-мляко-брашно.
Сместа се разпределя в две намаслени ,покрити с хартия за печене форми с д=20 см. Пекат се в загрята фурна на 160 градуса около 30 -40 минути./зависи от фурната/.Като изстинат,
се режат на по два блата.
/Аз ги пекох в една форма,един след друг./

Крем
500 гр масло,размекнато
1 ч ч захар
1/4 ч ч вода
5 белтъка/аз сложих 4/
1/2 ч л лимонов сок
-----------------------------------------------------------------
4 жълтъка
3/4 ч ч захар
3 унции /94гр / лимонов сок
4 с л масло меко /60 гр/
щипка сол
2 ч л лимонова кора

Белтъците ,лимоновия сок и 1/4 ч ч захар се разбиват на сняг.Сваряват се 3/4 ч ч захар и водата на гъст сироп.Добавя се с биене парещия сироп към белтъците,бие се ,докато се поохладят /до телесна температура./
Добавя се лъжица по лъжица маслото.Разбива се хубаво на крем.
Жълтъците ,захарта,лимоновия сок,маслото и солта се сгъстяват на котлона,като се разбиват с тел.Добавя се лимоновата кора.Тази смес се добавя към белтъчената.Разбива се на пухкав крем.Ако се втечни малко,се слага в хладилника,от маслото стяга.

/Вместо този крем може да се използва бял ганаш./
Тортата сглобих в тортен ринг-блат,крем,блат,крем...След като стегна в хладилника за около 3 часа,я намазах с маслен крем за изравняване и след още 2 ч в хладилника я покрих с готова моделираща маса.
Украса
Айсинг:
1 белтък
2,3 капки лимонов сок
около 200-250 гр пудра захар
Разбива се на твърд сняг.Може да се оцветява.
Страничните детайли ги правих с пош върху пекарска хартия /може и върху пластмасов джоб/и след като изсъхнаха за около 24 часа,отлепих и ги залепих на тортата с айсинг.
Цветето е рисувано директно на тортата.

Рецептата е на Димитрина73 от Тортената тема на Бг-мама.

3 коментара:

  1. Честит празник (и то толкова специален)!

    А тортата... колко е красива! Чакам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Teilor,

    Много хубав дизайн, супер оптика. Комплимент
    Поздрави Jacktel

    ОтговорИзтриване