"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Питка на розички

Дори и в това топло време на човек му се прияжда нещо по-различно от стандартния хляб.
В къщи всички са фенове на домашните питки и погачи и не пропускам повод, а и понякога без такъв да спретна нещо топло,пухкаво и вкусно.
Рецептите за питки не се различават съществено.Обикновено съставките са мляко,прясно или кисело,мая за хляб,сол,захар или мед,яйца,брашно...
Намерила съм доста такива в нета или от книги.Опитвам се всеки път да променям пропорциите,защото и резултата се променя.
Продукти за тази питка:
1 прясна мая
400 мл прясно мляко
1 яйце +1 белтък /жълтъка остава за намазване/
2 ч л сол
2-3 ч л захар
50-60 мл зехтин /олио/
750-800 гр брашно
Количеството на брашното е ориентировъчно,трябва да се получи хубава мека топка тесто,което да може да се меси.
----------------------------------------------------------------------------
60-70 гр масло /зехтин/
сусам,маково семе,ленено семе-за поръсване /по желание/

Маята се разтваря в около 100 мл хладко прясно мляко,захарта и 2-3 с л брашно и се оставя да шупне.Добавят се останалото мляко,другите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса около 1 1/2 часа,докато удвои обема си.
Премесва се отново,дели се на 12,14,16 топки /по желание/.Всяка се разтегля на фитил с намаслени ръце и се връзва на възелче /първата снимка/.
Подреждат се в намаслена тава и се оставят отново да втасат за половин час.
Жълтъка се разбива с малко олио и се намазва питката.Наръсва се със семена.

Пече се около 45-50 минути на 180 градуса.Аз я слагам в студена фурна ,така се надига още малко.Ако се запече прекалено бързо отгоре,се покрива с фолио и така се допича.
Като се извади от фурната,се напръсква с малко вода и се покрива с памучна кърпа да омекне.

2 коментара:

  1. Майстор си, Краси, браво!

    Често и на мен ми се приисква да направя (прияжда ми се е най-точната дума) пита.. Но винаги трябва да се съобразя с евентуалния брой хора на масата. А най-често сме само двама..

    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за похвалата ,Дими!
    Е,ние сме трима ...и понякога една питка я ядем 3 дни... :-)
    Но много обичаме домашния хляб,питки...и често правя.
    Предпочитам ги пред купения,в който не знам какво точно има.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване