"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Свинско по китайски

От около две години имам интерес към китайската кухня и въобще към източната.Доста рецепти намерих и изпробвах.Интересното е ,че обикновено подготовката на ястията отнема 2-3 пъти повече време от самото готвене.
Любими ни станаха сушените китайски гъби -шиитаке,черна дървесна гъба,морски игли...
различните видове соеви сосове ,рибен сос, сос от стриди...





Това са сушени черни дървесни китайски гъби и мариновани бамбукови връхчета.

Вкусовете и ароматите на тази кухня са необятни...


Продукти за 4 порции:

800 гр свинско месо ,на хапки
1 тиквичка,на жулиени
1-2 моркова,на жулиени
4-5 сушени черни дървесни гъби
300 гр бамбук /1 опаковка/
50-60 мл соев сос
4-5 с л сусамено олио
100 мл царевична алкохолна напитка /продава се в азиатските магазини/ може да се замени с бяло вино или вермут
2 ч л смлян джинджифил
1 ч л смляно къри
1/2 ч л черен пипер
1 ч л кимион
1-2 парчета звездовиден анасон
1/2 ч л смлян карамфил
1/2 ч л канела
1/3 ч л индийско орехче
1/3 ч л куркума
1/3 ч л кориандър
1 гл лук
2-3 скилидки чесън

Всички продукти от черния пипер надолу аз ги имам в готова китайска подправка.Ако нямате такава,просто наръсете по малко от всички.Дори и да пропуснете някоя,не е фатално.Всяка по своему променя вкуса и аромата на ястието.


Тиквичката и морковите се нарязват на жулиени,бамбука на парчета,гъбите се накисват за 1 час в хладка вода и после се нарязват на ситно,лукът се нарязва на шайби ,чесънът се намачква .
Месото се маринова за 1/2 или 1 час в сухите подправки,соевия сос,алкохола,2-3 с л сусамово олио.Отстранява се звездовидния анасон.
В тиган Уок се загряват 3-4 с л сусамово олио и се пържи месото ,докато промени цвета си.
Добавят се лука и чесъна и се пържи още 3-4 минути.
Добавят се морковите,тиквичката,бамбука и гъбите.Обърква се хубаво,налива се течността ,в която се е мариновало месото.Ако е малко ,се добавя вода-около 100 мл.Задушава се около 35-40 минути до омекване на месото,като периодично се разбърква.

Обикновено аз не поднасям гарнитура,ако слагам толкова зеленчуци към месото.
Но може да се поднесе с китайски спагети,китайски ориз, чипс от картофи или чипс от скариди.
Е,забравих клечките за хранене,но те се подразбират...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

2 коментара:

  1. Здравейте Teilor,

    много фини индийски вариант. Вкусни

    Поздрави Яков

    ОтговорИзтриване