"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз .................

Пиле по китайски

за 4 порции
600 гр пилешко филе
2 средни моркова,на жулиени
2 чушки,на жулиени
250 гр бамбук,на 3-4 см парчета
1 гл червен лук,нарязан на ситно
4-5 сушени китайски гъби,накиснати във вода за 1 час
1 ч л пюре от лимонова трева
1 с л хойсин сос
2 с л сусамово олио
4 с л соев сос
2 с л царевична алкохолна напитка /вермут/
1 ч л джинджифилово олио
1 ч л джинджифил
1/2 ч л съчуански пипер
2 с л олио


Месото се нарязва на хапки и се маринова за 2-3 часа в алкохолната напитка,соевия сос,1 с л сусамово олио,джинджифила и джинджифиловото олио.
Загряват се олиото и 1 с л сусамово олио в дълбок тиган /уок/ и се запържва месото,докато смени цвета си.Добавят се зеленчуците /гъбите се отцеждат и се нарязват на парчета/ и се пържат още 2-3 минути.Слагат се подправките-лимоновата трева,соса хойсин и съчуанския пипер.Долива се около 150 мл топла вода и се задушава под капак на слаб огън около 15-20 минути,до извиране на водата.
За гарнитура използвах готов полуфабрикат-картофен чипс,който се пържи в горещо олио до златисто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар