"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Английски коледен кейк

Правя го за втора година...у нас много се хареса!

Съставки,които се накисват от предния ден:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии
150 гр сушени череши
100 гр орехи
100 гр бадеми
75 гр портокалови кори
кората и сока на 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк /ром/
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
1 ч л джинджифил
Всички продукти се объркват и се оставят похлупени за една нощ.
На другия ден:
6 яйца
350 гр масло
200 гр кафява захар
150 гр бяла захар
3 с л мед
1 бакпулвер
350 гр брашно
100 гр смлени бадеми
-------------------------------------------------------------------------
Маслото се разбива с двата вида захар и меда.Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се добавя по 1 с л брашно и се разбива добре с миксера.Добавят се смлените бадеми и половината брашно с бакпулвера и се обърква добре.
Добавят се сместа от предишния ден с плодовете и ядките и останалото брашно.
Съда за печене се облепва с пекарска хартия-и дъното ,и стените.
Фурната се загрява на 150 градуса.Сместа се изсипва в съда и се заравнява.
Отгоре се слага двойна пекарска хартия ,за да не загори при дългото печене.
Пече се до готовност,около 1,5 часа при мен.
Като се изпече,се надупчва със шиш и се залива с 5 с л ром /коняк/.
После се вади на решетка да изстине напълно.
Съхранение:
Увива се в пекарска хартия и в алуминиево фолио и се слага в метална кутия с капак.
Държи се на хладно,но не в хладилник.
На няколко дни /при мен 4-5/ се полива с 3-4 с л смес от портокалов сок и алкохола,който сте използвали за накисване на плодовете.
Глазури за коледния кейк:
Топла глазура
2 с л прецеден кайсиев мармалад
1 1/2 с л вода
1 ч л лимонов сок
Мармалада и водата се слагат в съд и врат 4 минути,прибавя се лимоновия сок и се маха от котлона.
-------------------------
Бадемова паста
3 1/2 каф. ч смлени бадеми
4 1/2 с л ситна захар
1/2 ч ч пудра захар
1 ч л лимонов сок
1 жълтък
2-3 капки бадемова есенция
Смлените бадеми и двата вида захар се пресяват.Прибавя се лимоновия сок , жълтъка и бадемовата есенция и се размесват добре.Получава се топка тесто.
-------------------------------
"Кралска" глазура
2 белтъка
2 1/2 ч ч пудра захар
1 ч л лимонов сок
Разбиват се белтъците на пяна и след това се добавя постепенно захарта.
Добавя се и лимоновия сок.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Кейка се намазва с топлата глазура.Отгоре се слага разточената бадемова паста.
Оставя се да престои 48 часа.
Кралската глазура /айсинг/ се нанася така,че да прилича на сняг.

Аз не сложих мармалад и бадемова паста.
Покрих го само с белтъчната глазура и украсих с фигурки от моделираща маса.
-----------------
Рецептата ми е сборна:от две коледни книги и от Джема от бг-мама.

2 коментара:

  1. Може ли рецептата за тази торта!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е английски коледен кейк.
    Малко ми е напрегнато от към време...при първа възможност ще я напиша! :-)

    ОтговорИзтриване