"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Спекулациус с плънка от марципан

Тази година реших да заложа на нови и неопитвани досега сладкиши.
Това е първият.

350 гр брашно
2 ч л бакпулвер
1 щипка сол
150 гр масло
150 гр кафява захар
2 яйца
2 ч л подправки-джинджифил,индийско орехче,канела,кардамон...каквото обичате.
300 гр суров марципан
200 гр пудра захар
4-5 с л портокалов сок
1 ч л лимонова кора
1 жълтък
30 гр белени бадеми
------------------------------------------------------------------------------------------
Брашното ,бакпулверът,солта,маслото,захарта,яйцата,подправките за сладкиша се замесват на гладко тесто.Оформя се на две топки ,увива се във фолио и се оставя на студено.
Тавата се застила с хартия за печене.Марципана се натрошава с вилица и заедно с портокаловия сок,лимоновата кора и пудрата захар се замесва ва паста, която може да се маже.
Едната топка тесто се разточва с размера на тавата.Слага се върху пекарската хартия и отгоре се нанася марципановата паста.Втората кора също се разточва и се слага върху марципана.Жълтъкът се разбива с вода и се намазва отгоре. /Аз не го мазах/
Блатът се набожда с вилица.Разполовените бадеми /при мен лешници/се нареждат на равни разстояния и леко се притискат в тестото.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45-50 минути,до златисто.Още топъл се нарязва на правоъгълни парчета.
източник: "Да печем с любов"

3 коментара:

  1. Чакам я с нетърпение,защото ми остана марципан. Весели празници:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Ай, това изглежда страхотно!!! Давай рецептата по-бързо!!! ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви ,момичета! :-)
    Весели празници и на вас!

    ОтговорИзтриване