"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Poulet Roti a la Normande

или ПИЛЕ ПО НОРМАНДСКИ
по рецепта на Джулия Чайлд

1 пиле ,леко осолено
около 100 гр пилешки воденички ,дробчета,сърце
1 глава лук,накълцана
сол
1 с л масло,олио

Дреболиите се нарязват и се запържват в олиото и маслото заедно с лука за около 4-5 минути.
Махат се от котлона и се смесват със:
1/4 ч ч трохи /галета/
2 с л крема сирене
1 с л масло /аз използвах масло с трюфели/
2 с л магданоз,накълцан
1/3 ч л мащерка
1/8 с л сол
щипка черен пипер
-----------------------------------------------
Пилето се пълни с плънката и при необходимост се зашива.
Намазва се с масло отвсякъде.Слага се в тава,наливат се 3-4 с л олио и около 100 мл вода и се слага да се пече в умерена фурна.
Ако отгоре бързо загаря ,може да се покрие с фолио.
Около 10 минути преди да се извади ,се намазва с 2-3 с л сметана.Запича се.Повтаря се намазването и пак се допича.
Сос:
4 с л пилешки бульон
3-4 с л сметана
сол,черен пипер,лимонов сок
Тези съставки се смесват със соса от печенето.

Гарнитура:
картофи,гъби,лук...

подходящи вина:
бяло Бургунди
Graves

2 коментара:

  1. Това не съм го пробвал
    Но ще се постарая в неделя пиленцето да изглежда по същия начин

    ОтговорИзтриване
  2. Заслужава си усилието!
    Надявам се си го приготвил и ти е допаднало!
    :-)

    ОтговорИзтриване