"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

ТОРТА ЗА БАБА МАРТА
















Отскоро открих магията на декорацията на тортите и използвам всеки повод за това.
Тази торта е опит за малко пролетно настроение с Пижо и Пенда.

блат
6 яйца
2 ч ч захар
1 ч ч прясно мляко
3 ч ч брашно
6 с л олио
1 амонячна сода
1 ч л бакпулвер
1 ч л есенция кайсия /или по желание/

сироп
сварено кафе
есенция
захар на вкус

крем
1 крем Оле шоколад
400 мл прясно мляко
2 пакетчета крема сирене /да не е солено/
пудра захар на вкус

Разбиват се яйцата със захарта,добавят се прясното мляко,олиото,брашното с бакпулвера и амонячната сода,накрая есенцията.Пекат се три блата.Може в единия да се сложи какао.
Крема Оле се разбива с прясното мляко според указанието на опаковката.Смесва се с разбитото и подсладено крема сирене.
Тортата се подрежда по стандартния начин-блат,сиропира се,крем,блат,сироп,крем,блат.
Покритието ,цветята и фигурите са от готова моделираща маса.

Питка със сирене


Това е поредното ми творение...

400 гр брашно
1/2 мая прясна
200 мл прясно мляко /вода/
1 яйце
200 гр сирене /извара/
5 с л олио
1 ч л сол
1 с л захар

1 яйце за намазване

Маята се шупва със захарта,млякото и 2-3 с л брашно.После с другите продукти се омесва и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.Оформя се на питка ,/отделя се едно топче за украсата/ и се слага в намаслена тава.Втасва около половин час.Намазва се с разбития жълтък и се слага украсата.От топчето ,омесено с още брашно и разточено ,се изрязват цветя,листа,по избор.Пече се в умерена фурна.

Кифлички с извара


Още една рецепта с тесто...

250 мл прясно мляко
2 с л кисело мляко
5 с л захар
4 с л олио
1/2 мая прясна
4-5 ч ч брашно

плънка
200 гр извара
30-40 гр стафиди
портокалови корички -по желание
1 яйце
1 ч л ванилия

Омесва се тестото и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Дели се на топки,всяка се разтегля ,слага се плънка и се завива на кифличка.Редят се в намазнена тава или върху пекарска хартия и отново втасват.Намазват се с жълтък и се пекат.

Рецептата е от Бг-мама.

Пълнени картофи с моркови и синьо сирене


10 средни картофа
3-4 моркова
1 опаковка синьо сирене
сол,зехтин
50 мл готварска сметана

Картофите се измиват и се обелват.От едната страна се изрязва леко,да стои прав,от другата страна се издълбава внимателно.Нареждат се в намазнена тавичка ,посоляват се леко , наръсват се с мазнина и се запичат до зачервяване.
Морковите се почистват, настъргват се и се задушават в зехтина.Добавя се натрошеното синьо сирене и готварската сметана.Може да се добавят подправки на вкус-чесън ,магданоз,копър...
Напълват се картофите и се запичат.
Могат да се поднесат с млечно-чеснов сос.

300 гр кисело мляко се смесва с 2-3 с л майонеза ,подправя се с чесън, бял пипер и копър.

То Кал Би


Това всъщност са телешки шницели,печени на фурна.Рецептата е корейска,взета от Перфектната вечеря.
за 4 порции

800 гр телешка кайма
6 с л соев сос японски
3 с л захар
3 с л пресен лук /аз сложих червен лук/
2 с л сусамово олио
2 с л сусам
1 ч л сол /ако соевия сос ви е много солен,може и без сол/
3 с л водка /ром/
1 с л мед

Каймата се обърква със всички съставки,разделя се на 4 плоски шницели,които се слагат върху фолио за печене в тава и се пекат.
Гарнитурата е от пържено ким-чи,аз нямах,затова сложих нахут и ориз.

Пита "Роза"


Рецептата е на тази питка,но промених малко оформлението.
Ето оригинала...
2 ч ч прясно мляко
4 яйца /1 жълтък за намазване/
1 ч л сол
1 с л захар
3 с л олио /мас/
1/2 мая прясна
900 гр брашно,приблизително


Шупва се маята със солта,захарта,2-3 с л брашно и 100 мл от млякото.После се омесва тесто и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Дели се на 13-14 топки.Всяка се разточва и се навива на кифличка.Нареждат се в намаслена тава и отново втасват около 1 час.Мажат се с жълтъка,разбит с малко прясно мляко и се пече на умерена фурна.
Обикновено не загрявам много фурната предварително,само да е леко топла.Така ми се надига още малко при печенето.

Рулца "черно и бяло"


Тази рецепта е на di ani от Gotvetesmen... голяма вкусотия.

Какаов блат
1 опаковка какаови бисквити -200 гр
2-3 с л какао
3 с л пудра захар
1 с л мед
1 с л ром
2/3 ч ч портокалов сок /на мен ми отиде по-малко/

Кокосов блат
125 гр масло меко
2/3 ч ч пудра захар
3 с л сухо мляко
3 с л кокосови стърготини
1 с л портокалови корички

Прави се какаовата смес и се оформя на правоъгълник върху фолио.
Разбива се маслото с пудрата захар,сухото мляко и кокоса и се намазва върху какаовия .
С помощта на фолиото се навива на руло.Оставя се да стегне в хладилника.
Реже се на филийки.

Раирани кифлички с кашкавал


Това е рецепта на Marabu,от вг-мама.
Страхотни кифлички са,затова я споделям тук.

200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая /18 гр прясна/
1 ч л сол
20 мл олио
300 гр брашно
150 гр кашкавал,нарязан на пръчици

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио

Маята се разтваря в 100 мл топло мляко с 1 с л захар и 1 с л брашно.Брашното се пресява заедно със солта,захарта,млякото и шупналата мая.Омесва се тесто,като накрая се прибавя и олиото.Оставя се да втаса.Разделя се на 15-16 топки.Всяка топка се разточва на елипса.В основата се слагат няколко пръчици кашкавал,а от другата страна се правят з напречни разреза.Навиват се на кифлички.Нареждат се на разстояние в намазнена тава,или върху пекарска хартия,втасват около 1/2 час ,намазват се с яйцето,разбито с прясното мляко и олиото и се пекат в предварително загрята фурна.

ПИТКА


Нали съм си фен на всичко тестено ето още една питка.

3 яйца /1 жълтък се оставя за намазване/
1 кофичка кисело мляко
1 с л сол
1 с л захар
3 с л олио
1 мая прясна
брашно,за меко тесто
125 гр масло за намазване

Шупва се маята със солта,захарта,2-3 с л брашно и 50 мл хладка вода.Омесва се тесто,да не е много твърдо,и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Може да се оформи по различни начини.Аз съм сложила една топка в средата,а а останалото тесто е разточено на правоъгълник,намазано с масло, навито на руло и нарязано на парчета,които са поставени в тавата напречно.Оставя се да втаса още веднъж за около половин час,намазва се с жълтъка и се пече на умерена фурна.
Може да се наръси със сусам,маково семе преди печене.

Изкушения в книги...








Салата КАПРЕЗЕ


Една от любимите салати на нашето семейство...




2 домата
125 гр сирене "Моцарела"
босилек
едра морска сол
зехтин
песто "Дженовезе"



Доматите се нарязват на филийки и се намазват с пестото.
Нареждат се в чиния.Върху тя се слага по резенче сирене "Моцарела".
Овкусяват се със солта ,босилека и зехтина на вкус.



И друг вариант на оформяне...



---------------------------------------------------------
Приятно готвене!

ПИТКА -ГРОЗДЕ


Рецептата и идеята за тази питка взаимствах от блога на Танита,за което й благодаря.

300 мл вода /мляко/
2 яйца
1 с л олио
1 с л захар
1 ч л сол
4 ч ч брашно
1 с л мая /1/2 прясна/
Омесва се хубаво тесто.Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.Разделя се на 32 или 36 топчета и се подреждат във формата на грозд.
Оставя се едно топче и омесено с още брашно ,от него се правят листата.Оставя се отново да втаса.Намазва се с жълтък и се пече на умерена фурна.
По желание може да се поръси с маково семе,сусам.

ТОРТА ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН




Не мога да пропусна да изненадам половинката с нещо сладко и красиво...с много любов!










Продукти за синьото сърце Блат
7 яйца
200 гр захар
150 гр брашно
50 гр какао
60 гр масло
Разбиват се продуктите и се пекат блатове-три отделно или един наведнъж,който после се разрязва на три.
Червено сърце-блат
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
Процедира се по същия начин,но го разрязах на два блата.
Крем и за двете сърца
1 крем Стила Долче Ванилия
250 мл прясно мляко
255 гр крема сирене Хелиос
Крема Стила Долче се разбива с прясното мляко и се смесва с крема сиренето.Разбива се добре.
Сглобява се по стандартния начин-блат,крем,блат,крем.
Украса- от готова моделираща маса /захарна маса/.Буквите са от захарни перли.

КРЕНВИРШИ В КОРИ


Продукти

2 кренвирша
кори за баница
4 слайса топено сирене

Кренвиршите се разрязват на две,в единия край се разрязват на кръст и се пускат във вряща вода за 3-4 минути,докато се отворят.
Корите се режат на ленти според дължината на кренвиршите,слага се по един слайс сирене,отгоре кренвирш и се завива на руло.Запичат се на фурна,докато кората порозовее.

ГОТВАРСКИ КНИГИ






ГОТВАРСКИ КНИГИ











Това са книгите,които често ме съветват в кухнята,когато ми липсват идеи.

Chocolate california gold rush cake


Тази торта е за 20 годишнината от сватбата ни.

КАЛИФОРНИЙСКА ЗЛАТНА ТРЕСКА

230 гр натурален шоколад
1 ч ч масло
3 ч ч захар
5 яйца
1 ч л ванилия
1 1/2 ч ч брашно
1 ч л сол
150 гр шоколад с някакъв пълнеж
1/2 ч ч счукани ядки

Маслото и шоколада се разтопяват на котлона.Брашното и солта се смесват.Разбиват се яйцата ,захарта и ванилията.Добавят се постепенно шоколадовата и брашнената смес,като се редуват.В тава ,застлана с пекарска хартия,се изсипва половината смес,редят се блокчета шоколад с пълнеж и се ръсят ядките.Сипва се останалата смес.Пече се в предварително загрята фурна.
Украса-по желание.

ТОРТА ПОДАРЪК


Тази торта е за 70-я рожден ден на моята свекърва.

блат
7 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч брашно

Приготвя се стандартен пандишпанов блат и се пече.Като изстине ,се разрязва на три.

крем
1 крем Оле шоколад
400 мл прясно мляко
400 гр заквасена сметана
1/2 ч ч пудра захар

Разбива се крема с прясното мляко ,отделно сметаната с пудрата захар.Смесват се . Подрежда се тортата-блат,крем,блат,крем...Украсата е по избор.
Моята е от готова моделираща маса.

ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ


2 1/4 пресято брашно
2 ч л неподсладено какао
1 бакпулвер
1 ч л сода бикарбонат
1/2ч л сол
1 ч ч мляко
1 ч л червена боя за сладкиши
1 ч л оцет
1 ч л ванилия
1 1/2 ч ч захар
1/ ч ч масло меко
2 яйца

Глазура
2 ч ч крема сирене,Рикота или друго меко сирене
1/2 ч ч меко масло
1 ванилия
2 1/2 ч ч пудра захар

Фурната се загрява до 180 градуса.Пресява се брашното,какаото,бакпулвера,содата и солта в купа.Разбиват се млякото,боята,оцета и ванилията.Отделно се разбиват маслото и захарта.
Добавят се яйцата едно по едно към маслото.Постепенно се добавят брашнената и млечната смес,като се редуват.Тестото се разделя по равно в две форми /ф=23 см/ ,намазнени и набрашнени.Изпичат се.Охлаждат се и се вадят от формите.
За глазурата:
Разбиват се добре всички продукти,от нея се слага между блатовете и върху цялата торта.
Може да се украси смалини,боровинки,ягоди.
Аз я покрих с бяло шоколадово тесто,украсата е от готова моделираща маса.

ТОРТА ЗАМЪК



Тази торта направих за 12-я рожден ден на малкия ми син /на 27.11.2008 г./
блат 1-ви етаж
9 яйца
2 ч ч захар
1 ч ч брашно
1 ч ч царевично нишесте
1 ч л ванилия
2 бакпулвера

Разбиват се яйцата със захарта,докато побелеят.Добавя се внимателно и брашното с бакпулвера,после и нишестето и ванилията.Пече се на умерена фурна.Може целия блат наведнъж и после да се разреже на три или да се изпекат поотделно.

блат 2-ри етаж
6 яйца
1 ч ч захар
1ч ч брашно
Процедира се по същия начин.

блатовете са сиропирани с кафе,ароматизирано с ром.

крем
1 ч ч крем Бавария
1ч ч прясно мляко,студено
1 ч ч студена вода
1 крем Оле
400 мл прясно мляко
225 гр крема сирене Хелиос
100 гр извара
пудра захар на вкус

Крема Бавария се разтваря със студените вода и прясно мляко.Крема Оле се разбива с 400-те мл прясно мляко и се добавя към Баварията.Крема сиренето и изварата се разбиват и се подслаждат на вкус и се добавят към другия крем.

Двата етажа се сглобяват поотделно :като се редят блат,крем...След това втория се слага върпу първия.Третия етаж е детско кубче за игра,само облечено в моделираща маса.
Украсата е изцяло от готова моделираща маса,в кулите само има вафлени фунийки за сладолед.

торта РАФАЕЛО


Това е тортата,която направих за 20-годишнината от годежа ни.Понеже на този ден преди двайсет години имаше много сняг,а и тази година /07.11.2008 г./ не беше особено топло, реших,че малко цветя ще внесат лятно настроение.

ТОРТА РАФАЕЛО
за ф=26/28 см

блат
6 яйца
180 гр захар
160 гр брашно

крем
400 гр подсладено кондензирано мляко
250 гр меко масло
100 гр кокосови стърготини
100 гр бял шоколад /по желание/

За блата:
Разбиват се жълтъците със захарта,а белтъците на сняг.Прибавят се белтъците към жълтъците,като се разбърква с дървена лъжица.Добавя се и брашното.Пече се върху пекарска хартия на умерена фурна.Може да се изпече целия блат и да се разреже на три,или да се опекат отделно трите блата.

За крема:
Разбива се маслото,добавя се млякото по малко,докато стане на крем.После се добавят и кокосовите стърготини.С белия шоколад става много сладко,затова аз не го сложих.Крема се слага в хладилник за 1 час да стегне.

Блата може да се сиропира с ром,прясно мляко,компот,захарен сироп.Редят се блатовете с крем между тях.Отгоре може да се намаже с крема и да се украси по желание.
Моята украса е от готова моделираща маса /захарна маса/.
Рецептата на торта Рафаело е на Natalyna от Бг-мама.

АРОМАТНО ХЛЕБЧЕ С ЧЕСЪН



Ровейки се в сайта на Gotvetesmen ,попаднах на една рецепта за ароматно хлебче ,на Vens.И понеже много го хвалеха,реших да го пробвам.

АРОМАТНО ЧЕСНОВО ХЛЕБЧЕ С ПОДПРАВКИ

150 гр кисело мляко
150 мл прясно мляко
2 с л олио
1 ч л сол
1 ч л захар
1/2 мая прясна
около 700 гра брашно

плънка
50 гр масло
3-4 скилидки чесън,накълцани
магданоз,босилек,риган .сложих аз
Омесва се тестото и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Дели се на две части, всяка се дели още на две.Разточва се на правоъгълник,намазва се с плънката,отгоре се поставя втората разточена кора.Реже се надлъжно на две и получените ленти се усукват.По същия начин се процедира и с другите две топчета.Получават се две хлебчета,които се поставят в правоъгълни намазнени форми за кекс и втасват още 1 час.Намазват се с прясно мляко ,наръсват се със сусам и се пекат на умерена фурна.
За плънката:маслото се размеква и се обърква с чесъна и накълцаните подправки.