"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Ябълков щрудел


350 гр брашно
150 гр масло
2 яйца
1 ванилия
1/2 пакетче бакпулвер
50 гр захар

плънка
2 ябълки
1 ч л канела
2 с л захар /аз сложих кафява/
3 с л грис /галета/
50 гр стафиди
50 гр счукани ядки /при мен орехи/

Замесва се тесто,разточва се на правоъгълник,посипва се с гриса и се разпределя плънката.
Завива се на руло и напречно се правят няколко разреза.Пече се на умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.

Рецептата е на asyalein от Бг -мама.

Погача-Благовещение


На днешния ден,освен зелени продукти и риба се хапва и питка.Това е моето предложение.

200 мл прясно мляко
1 мая прясна
1 с л захар
4 яйца /1 жълтък за намазване/
2-3 с л олио
брашно, за меко тесто

Смесват се маята ,млякото,захарта и 2-3 с л брашно и се оставят за около 1/2 час,да шупне маята.След това с останалите продукти се омесва тесто и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.Разделя се на 8 парчета.Всяко се прави на фитил и се завива на охлювче.Едното се слага в средата,а другите около него.Втасва още веднъж.Намазва се с разбития с малко олио жълтък и се пече в умерена фурна.
Може да се наръси с мак,сусам.

Шоколадов кейк



200 гр натурален шоколад
200 гр масло
100 мл кафе
200 гр захар
280 гр брашно
100 гр какао
100 гр кисело мляко
3 яйца
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л бакпулвер
щипка сол

глазура
150 гр шоколад
3 с л сметана
1 ч л глюкоза

Шоколада ,маслото и кафето се топят на котлона.Маха се и се добавя захарта.Добавят се 1 по 1 яйцата,като след всяко се разбива хубаво,брашното,заедно с какаото,содата , бакпулвера и солта, като се редува с киселото мляко.Изсипва се в намаслена и набрашнена форма и се пече в загрята фурна на 160" ц.Като се опече,изстива във формата и тогава се вади .Залива се с глазурата.
Сметаната и глюкозата се загряват на котлона,добавя се начупения шоколад и се бърка ,докато се разтопи.Залива се сладкиша,като се почва от средата към краищата.
Тази рецепта си харесах от Good to the last drop.

Питка


Тази рецепта ми попадна от сайта на Vkusno i krasivo.И понеже е много лесна,я споделям с вас.

500 гр брашно
250 мл прясно мляко
1 суха мая /1/2 прясна/
3 с л олио
1 ч л оцет
1 ч л мед
1 ч л сол


Шупва се маята с меда,оцета и млякото.Брашното се пресява със солта.Добавя се млечната смес и олиото и се омесва хубаво.Втасва,докато удвои обема си,покрито с фолио или памучна кърпа.Дели се на 4 топки.Една се слага в средата на намаслена тава,а другите три се правят на фитили и се сплитат на плитка.Увива се около топката в средата.Втасва още веднъж около 1 час.Намазва се с малко прясно мляко и се пече на умерена фурна.Като се извади,се намазва с маргарин и се завива с кърпа да се задуши.

Лесна салата


Тук комбинирах Айсберг,зелен лук, краставица,чери доматки,яйца ,тиквени семки и пармезан.
Дресинга е от сол,балсамов оцет и зехтин.

Салата с рукола


1/2 китайско зеле
1 връзка рукола
2 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
1/2 краставица
маслини
настърган пармезан

дресинг
1 ч л сол
1 ч л соев сос
2 ч л лимонов сок
1 ч л балсамов оцет
3 с л зехтин
1 ч л горчица
1 ч л мед

Смесват се съставките за салата и се объркват хубаво.
Съставките за дресинга се смесват и се залива салатата.
Наръсва се с настърган пармезан.

Кюфтенца на фурна с булгур


500 гр кайма
1 яйце
сол,черен пипер
кимион,вегета
2-3 с л пшенични трици
1 гл лук

за булгура
Приготвям го като ориза:на 1 чаша булгур около 2,5 или 3 чаши вода.
Запържвам 1 гл лук нарязан,добавям булгура, водата и подправки по желание,аз слагам вегета,сол,бял пипер,магданоз.

Каймата се омесва с подправките,пшеничните трици слагам вместо хляб или брашно.Стават много крехки и пухкави.

Шоколадова торта





блат
2 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч кисело мляко
1 амонячна сода
3 с л олио
2 ч ч брашно
1 с л есенция кайсия

крем
1 крем Оле на д-р Йоткер-шоколад
400 мл прясно мляко
2 с л шоколадови пръчици
3-4 с л кокосови стърготини

сироп
1 ч ч вода
3-4 с л захар
1 с л есенция кайсия

100 гр шоколад за шоколадовия борд

Яйцата се разбиват със захарта,добавят се останалите продукти.Може по желание да се сложи и какао в блатовете.Пекат се два или три блата /аз ги пекох поотделно/.
Сиропа не съм го варила,в гореща вода разтворих захарта и добавих есенцията.
Крема Оле се приготвя по описанието на опаковката.Добавих му и шоколадовите пръчици и кокосовите стърготини.
Тортата се сглобява по стандартния начин-блат,сироп,крем.Отгоре и отстрани се намазва хубаво с крем.
За борда:
Шоколада се разтопява на водна баня ,чака се да не е съвсем горещ ,слага се в найлонова торбичка,която се срязва отдолу и се рисува върху пекарска хартия,изрязана с размера на желания борд и съответната дължина на тортата.
Като изстине и почне да се втвърдява,внимателно се залепя около тортата и се слага в хладилника за около половин час.После хартията внимателно се разлепя.

Питка


Макар че рецептите за питки доста си приличат,тази питка е по тази рецепта:
1 мая прясна
1 ч л захар
1 1/2 ч ч прясно мляко
1/2 ч ч вода
1 с л сол
3 с л олио
1 с л оцет
3 яйца /1 жълтък за намазване/
маргарин
около 1 кг брашно

Шупва се маята със захарта,100 мл прясно мляко и 2-3 с л брашно.После се омесва с останалите продукти на гладко тесто.Без маргарина.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на 3 топки.Всяка се разточва на кръг с размера на тавата за печене,намазва се с маргарин и се слага в намазнена тава.По същия начин и другите две кори.По средата се слага чаша и се нарязва на 12 парчета от ръба на чашата до ръба на тавата.Всяко парче се усуква 2 пъти.Отново втасва около 1/2 час,намазва се с разбития жълтък и се пече.Аз я слагам в леко топла фурна на средната скара.
Може да се наръси със сусам,маково семе по желание.

Основната рецепта е на "момчешка мама" от Бг-мама,аз малко я видоизмених.

Суши с рулца от раци


Този път е с рулца от раци и кисели краставички,и филе с кисели краставички.

Предястие от качамак


Основната идея е на Vens от Гответесмен.
Аз използвах налични продукти.

100 гр брашно за качамак
400 мл вода
1 с л сол
2 с л олио
10 гр масло

филе по избор,около 150 гр
сирене ,около 150 гр

Водата се слага да заври ,добавят се солта и олиото и с разбъркване се сипва брашното.Маха се от котлона,когато започне да се отделя от стените на съда и се разстила да изстине в намаслена тава.Заглажда се.
После с формичка съм изрязвала от качамака,от филето и от сиренето.Подреждат се като сандвич и се украсяват.

Зелена салата


1/2 зелена салата
150 гр спанак
1/2 краставица
1 домат
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
маслини
тиквени ядки,сусам
настърган пармезан
дресинг

сол
зехтин
балсамов оцет
мед
соев сос
горчица
лимонов сок

Салатата се нарязва,смесва се със спанака,нарязаните краставица,домат,зелен лук и чесън , маслини и ядки и се овкусява със дресинга.Не давам пропорции за него,защото всеки път е различно в зависимост от вкуса и съставките на салатата.Накрая се наръсва с пармезан.

Торта "Хензел и Гретел"


















Това е тортата за октомврийското тортено предизвикателство.Много ми беше трудно да се справя с нещо толкова обемно,имайки предвид малкия ми опит в този вид торти.

Торта за 09.10.2008 г.


















Това е тортата за моя рожден ден!

Торта "Златната рибка"


Нямаше повод за тази торта.Просто се отдадох на хобито си.

Торта рибар



Тази торта направих за именния ден на половинката ми.

Еврейски ябълков сладкиш


Тази рецепта ми попадна наскоро,ако не се лъжа в Бг-мама.Допадна ми това,че е много лесна като изпълнение, а се оказа и много вкусна.
1 1/2 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
1/2 ч ч олио
1 ч ч захар
сока от 1/2 портокал
1 ч л ванилия
2 яйца
1 /2 ч ч орехи счукани
плънка
3 ябълки
1 с л канела
3 с л кафява захар
Ябълките се обелват,нарязват се на кубчета и се объркват със захарта и канелата.

Брашното се пресява с бакпулвера и солта.Отделно се смесват портокаловия сок, олиото, ванилията и захарта.Смесват се със сухата смес.Прибавят се яйцата едно по едно.Половината смес се изсипва във форма за кекс,слага се плънката,а отгоре другата половина тесто.Пече се на 180 градуса.

Питки с ароматно масло


Тази рецепта открих в Гответе с мен.Оказа се много сполучлива.
1/2 мая прясна
2 с л олио
2 с л мед /кленов сироп/
200 мл прясно мляко /вода/
320-350 гр брашно
ароматно масло
70 гр масло
2 скилидки чесън
магданоз,копър,босилек,риган...други,по избор
сол на вкус

Омесва се тесто и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на 12 топки.Нареждат се в намазнена тава с диаметър около 20 см.Втасват отново за 1/2 час.Всяка питка се натиска отгоре,да се получи вдлъбнатинка и се слага от ароматното масло.Изпичат се.

Маслото се размеква и се смесва с нарязаните подправки и солта.

Торта за Тодоровден


















Това е тортата,която подарих на моя кум за Тодоровден.
1 етаж-блатове
8 яйца
300 гр захар
120 мл олио
120 мл вода
100 гр смлени орехи
400 гр брашно
2 с л бакпулвер
Разбиват се продуктите по описания ред.Пекат се три блата.
2 етаж-блатове
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч брашно
По същия начин като първия.
Размери:1 етаж-26 см.
2 етаж-18 см.

крем и за двете торти
1 ч ч крем Бавария
1 ч ч прясно мляко
1 ч ч вода

1 крем Оле-шоколад
400 мл прясно мляко

1 опаковка крема сирене Хелиос

Покритията ,цветята и листата са от готова моделираща маса.Коня -също.Оцветяван е допълнително.

п.п. Блатовете за първия етаж са по рецепта на Silrai от Бг-мама.

Торта "Зимна приказка"



С тази торта участвах в едно предизвикателство за торти.Зимата не е точно любимият ми сезон,но ми се стори подходяща .
Торта Мозайка

3 пакетчета бисквити меки
1 в ч захар
6 с л какао
2 в ч прясно мляко
2 жълтъка
100 гр масло /маргарин/

Начупват се бисквитите надребно.В тенджера се слагат млякото,какаото,маслото и жълтъците и се разбиват с тел на умерен огън.Като заври,се махат от котлона и се охлаждат до телесна температура.Смесват се с бисквитите постепенно.Може да се оформя като руло,пирамида,полукълбо и др.
Аз го направих в кутия от бисквити.
Покритието,снежинките и снежко са от готова моделираща маса.