"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Бисквитки с шоколадов чипс и сушени череши



3 ч ч брашно
3/4 ч л сода бикарбонат
1/2 ч л сол
1 ч ч масло,размекнато
1 ч ч бяла захар
1/4 ч ч кафява захар
2 яйца
1 ч л ванилия
1 ч ч шоколадов чипс /натрошен шоколад/
1 ч ч сушени череши,нарязани







В голяма купа се разбива маслото с двата вида захар.Добавят се яйцата едно по едно,ванилията.Брашното се пресява в отделна купа заедно със содата бикарбонат и солта.
Добавя се към маслената смес.Накрая се прибавят шоколада и черешите.Оформят се топчета ,нареждат се в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса около 12-15 минути.
Не ги препичайте,защото стават твърди.Ако се извадят леко мекички от фурната,след като изстинат в тавата ,стават идеални.
Могат да се наръсят с пудра захар.Идеални за сутрешното или следобедното кафе /чай.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Приятно готвене!

Пълнени тиквички с булгур




3 бр тиквички
1 ч булгур /с вместимост 120 мл/
1 гл лук
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
копър,сол,черен пипер,олио,вегета

Тиквичките се измиват,разрязват се на две по дължина и се издълбават,като лодки. Издълбаната част се нарязва на ситно.
В сгорещено олио се запържва ,/задушава и с малко вода/ нарязания лук и чесън.Добавя се вътрешността на тиквичките.Когато омекне,след около 10-на минути се добавя и измитият булгур,вода -2 ч.,сол на вкус,черен пипер,вегета.Може и други подправки по ваше желание.Задушава се до сваряване на булгура.Накрая плънката се намачква с преса за картофи.
Пълнят се издълбаните тиквички,нареждат се в тава,налива се до половината на тиквичките вода и се пекат на фурна до изпаряване на водата.
Поднасят се с кисело мляко,подправено с чесън ,бял пипер и зехтин.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Macaroons

















Това е моят първи опит с прочутите ...бисквитки.Намерих толкова рецепти в нета,че ми беше трудно да реша коя първо да пробвам.Но все отнякъде трябваше да започна...

3 белтъка /100 гр/
5 с л захар
1 ч ч пудра захар
1/2 ч ч бадемово брашно /смлени бадеми/
1/2 ч л бадемова есенция
готварска боя /по желание/

крем за слепване
150 гр масло,стайна температура
1/2 ч ч пудра захар
1/2 ч ч мармалад

Бадемовото брашно и пудрата захар се смесват,по възможност в кухненски робот.
Белтъците се разбиват на пяна,добавя се захарта,до твърд сняг.
Добавя се есенцията и боята.Внимателно,като се разбърква с шпатула отдолу нагоре,се прибавя брашното към белтъците.Слага се сместа в пош или шприц и се шприцоват кръгли бисквитки на разстояние около 3-4 см една от друга върху пекарска хартия.Пекат се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса около 12-15 мин.Оставят се да изстинат в тавата и тогава се отлепят.Изстиват напълно върху решетка.
Маслото за крема се разбива с пудрата захар и мармалада.Слепват се macaroons две по две.

Торта "Дяволче"

















Тази торта направих за дъщерята на наши приятели.Дяволчето е по нейно желание.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!





























































ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА МОЯ БЛОГ,СЕГАШНИ И БЪДЕЩИ!

Chocolate Swirl Cheesecake


Шоколадово тесто
180 гр масло
150 гр захар
3 яйца
3 с л какао
120 гр брашно
1 с л бакпулвер

Чийзкрем тесто
250 гр крема сирене
60 гр захар
1 яйце

Разбиват се маслото и захарта.Добавят се яйцата едно по едно.Пресяват се брашното,какаото и бакпулвера и се добавят.
Продуктите за чийзкрема се разбиват добре,може и без миксер.
Във форма с диаметър 20-22 см върху пекарска хартия се изсипва половината от шоколадовата смес,чийзкрема ,и отгоре другата половина .Пече се около 40-45 мин. на умерена фурна.
Изстива във формата и после се изважда.Наръсва се с пудра захар.
Рецептата е от " happyhomebaking.blogspot.com"

Бадемови бисквитки



За 16 броя
30 гр белени бадеми
1 яйце
120 гр захар
1/2 ч л бакпулвер
50 гр смлени бадеми
120 гр пшеничен грис
1/2 ч л настъргана лимонова кора
4 капки бадемова есенция
пудра захар за поръсване

Фурната се загрява предварително на 200 градуса / циркулиращ въздух-180 гр., газ-степен 3-4 /.Тавата се застила с хартия за печене.Бадемите се накълцват на ситно и се оставят настрана.
Яйцето и захарта се разбиват на пяна.Добавят се бакпулверът,смлените бадеми,грисът и есенцията и всичко се разбърква.Тестото се оформя с навлажнени ръце на 16 топчета с големината на орех.Потапят се от едната страна в накълцаните бадеми и се слагат в тавата на разстояние 2 см една от друга,като страната с бадемите остава отгоре./Аз ги наредих в тавата и отгоре ги посипах с бадеми,по-лесно става/.Пекат се 8-10 мин.,докато добре бухнат и станат златистожълти.Оставят се 1 мин. в тавата.След това се слагат върху решетка ,за да изстинат напълно.Поръсват се с пудра захар.Съхраняват се в стъклен буркан или алуминиева кутия.
От "Да печем с любов" на Рийдърс Дайджест

Бързо пиле с мед


За 4 порции:
2 с л зехтин
1 с л мед
8 обезкостени пилешки бутчета /бяло месо/
1 гл лук,накълцана
2 ч л настърган корен от джинджифил / или 1/2 смлян /
щипка шафран /или куркума/
400 гр моркови ,на пръчици
малка връзка магданоз,на едро
резенчета лимон за сервиране

Загрейте зехтина в голяма широка тенджера с капак,сложете пилето и запържете за кратко до леко златисто.Добавете лука и джинджифила и пържете още 2 мин.Сипете 150 мл вода,шафрана,меда и морковите,овкусете и разбъркайте добре.След като заври,похлупете и оставете да къкри 30 мин.,докато пилето стане готово.Отхлупете и засилете огъня за около 5 мин.,за да се изпари малко от соса.Поръсете с магданоз и сервирайте с лимон.

Аз използвах бяло месо,не сложих моркови,а сварих разноцветна паста за гарнитура.
Ако използвате бяло месо ,се вари 10-15 мин по-малко.
От BBC Good Food.

Торта за Цветница


Моят малък син е Здравко,цветето в семейството!
Това е тортата за неговия празник.
Понеже /за сега :-) /любимата му торта е бисквитената,и тази е такава: натрошени бисквити,масло ,какао,захар,2 жълтъка, прясно мляко и ванилия.Продуктите са според желаната големина на тортата,трябва да може да се оформя.Стегната в тортен ринг,стяга в хладилника една нощ и на другия ден се украсява.Покритието е от разтопени и омесени със пудра захар бонбони Маршмелоус. Цветята са рисувани със сладкарски бои.

Шоколадов сладкиш


1 ч ч кисело мляко
1 ч ч захар
3 с л какао
1 ч л сода бикарбонат
2 с л олио
1 1/4 ч ч брашно
1 ванилия

сироп
1 ч ч захар
1 1/2 ч ч вода
ванилия /ром

глазура
100 гр шоколад
4 с л прясно мляко
30 гр масло

Содата се разбърква с киселото мляко.Добавят се останалите продукти и се разбива добре. Изсипва се във форма с диаметър 20 см или квадратна тава 15/20 см. и се пече.
За сиропа продуктите се слагат на котлона и се варят около 5 мин.Залива се сладкиша,след като е изстинал.
Маслото и шоколада се разтопяват в прясното мляко и се залива сладкиша отгоре.
Може да се украси с настърган шоколад,шоколадови пръчици.
Рецептата е на Vens oт Gotvetesmen.

Хляб с кашкавал и салвия


500 гр брашно
310 мл хладка вода
1 суха мая /аз сложих 1/2 прясна/
1 с л захар
1 с л сол
зехтин

180 гр кашкавал,настърган
75 гр пармезан,настърган
15 гр /1 шепа/ салвия

Шупва се маята с малко от водата,захарта и 2-3 с л брашно.Замесва се тесто с брашното,останалата вода и солта.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на две и всяка топка се разточва на правоъгълник с размера на тавата за печене, намаслена.
Слага се единия в тавата,отгоре се наръсва със зехтин,кашкавала,пармезана и салвията.Захлупва се с другия правоъгълник и се прищипва покрая.Втасва около 1/2 час.
Наръсва се отгоре с малко зехтин,салвия или морска сол.Пече се около 25-30 минути на умерена фурна.

Рецептата е от блог http://piknik13.wordpress.com/ .Аз малко я промених.

Солени мъфини с гауда и биволско сирене


Това са едни много лесни мъфини,които стават бързо и могат да се добавят различни съставки според вкуса към основното тесто.

4 яйца
1 1/2 ч ч кисело мляко
5 с л олио
около 22-25 с л брашно /по-гъсто от кексово/
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л сол

Добавки
салам,на кубчета
сирене,настъргано
кашкавал,настърган
чушки,на кубчета
праз лук,много на ситно нарязан
мариновани гъбки,отцедени и накълцани

На тези аз сложих гауда настъргана,биволско сирене натрошено,пармезан настърган,черен пипер,магданоз,прясна салвия.
Изсипва се с лъжица в гнездата за мъфини до 1/3 от обема и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Аз ги правих в силиконови форми,които нямат нужда от намасляване.Ако се правят във книжни формички,също не се намасляват.Ако се правят директно в метални или тефлонови форми,ще трябва да се намаслят леко.

Може да се изпече и като цял кекс.

Торта-ЯХТА



Това е тортата,която направих за рождения ден на моята половинка.Той е запален рибар и си мечтае за една такава...красота.

Блатове
8 яйца
300 гр захар
100 мл олио
120 мл прясно мляко
500 гр брашно
2 с л бакпулвер

Крем
250 гр масло размекнато
1 кутия подсладено кондензирано мляко
80-100 гр кокосови стърготини
100 гр бял шоколад-разтопен и охладен малко

Разбиват се яйцата със захарта,добавят се олиото,млякото и накрая брашното с бакпулвера.
Пече се на умерена фурна в намаслена и покрита с пекарска хартия тава.Като изстине ,се разрязва на два блата.Могат да се изпекат и поотделно.
Направих си формата от лист хартия и по нея изрязвах блатовете.От останките сглобих още един блат.Малкия етаж отгоре е от допълнителен блат от 2 яйца,1 к ч захар и 1 к ч брашно.
Покрита е с готова моделираща маса.Украсата-също от ГММ.Водата е от кристалина ,оцветена в синьо и роял айсинг.