"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Малко красота от Пловдив

Използвахме хубавия вчерашен ден за разходка .А всяка една снимка е незабравим и незаличим спомен.За хубави моменти,за хубави преживявания със семейството...
и за красотата,която ни заобикаля навсякъде.
Сахат тепе



Салата с каперси




2 домата,нарязани
2 чушки,нарязани
10 маслини
2 ч л каперси

дресинг
1 ч л соев сос
1 ч л балсамов оцет
1 скилидка чесън,намачкана
2 ч л зехтин
1/2 ч л сух босилек /1 ч л пресен/
настърган пармезан за поръсване
магданоз

Доматите,чушките ,маслините и каперсите се смесват в купа.Продуктите за дресинга се разбиват в купичка и се изливат върху салатата.Наръсва се с магданоза и пармезана.

Hard Working Food Blogger Award

Благодаря за поредното признание,този път на Вики !
С удоволствие я предлагам на Тайната на нашата вечеря , Tandoori , Рецепти прелитащи през океана , salted lemons .

Предайте я нататък,момичета!

Кекс с череши и орехи




Един много пухкав кекс с първите череши,които купих за сезона.

3 яйца
2 ч ч захар
1 ч ч череши,изчистени от костилките и нарязани на ситно
3/4 ч ч олио
2 ч ч брашно
1 1/2 ч л сода бикарбонат
1 ч л сол
1 ч л канела
1/2 ч ч прясно мляко с 1 ч л лимонов сок
1 ч ч орехи,начупени
пудра захар за наръсване

Брашното ,содата бикарбонат ,солта и канелата се смесват в купа.
В друга голяма купа се разбиват яйцата със захарта ,добавя се олиото.Редувайки се ,се прибавят на части брашнената смес и млякото.Накрая се добавят черешите,оваляни в брашно,за да не потънат и орехите.
Сместа се изсипва в кексова форма и се пече на 180 градуса около 35-40 минути.При проба с клечка за зъби тя трябва да е суха.

След изпичането изстива във формата половин час,после се изважда .Наръсва се с пудра захар.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Задушено свинско на тиган

Вчера в магазина ми хареса това парче свинско месо и го купих ,без да имам ясната представа какво точно ще сготвя с него.Искаше ми се да е някаква френска рецепта,понеже съм фен на тази кухня,но преглеждайки няколко кулинарни книги,се оказа,че нямам един или друг продукт за определено ястие.
И така,реших да експериментирам.А то взе,че се получи.Наско каза,че трябва да запиша рецептата в тетрадката си като една от сполучливите,особено за гости.За да не забравя какво точно съм сложила и направила.





Предлагам я и на вас.

за 4 порции
800 гр свинско месо /по-добре е да е по-крехко-филе,например/
1/2 гл лук,нарязан на дребно
5-6 скилидки чесън,на две
стръкове розмарин
3-4 клонки мащерка
сол,черен пипер
2-3 ч л каперси
250 мл вино /бяло или червено,при мен червено/
гореща вода за доливане
3-4 с л зехтин
конец за овързване

Месото се измива и се овързва добре с конеца,за да не променя формата си.
Осолява се и се наръсва с черен пипер.Загрява се зехтина и се запържва месото от всички страни.Добавят се лука и чесъна и се запържват за около 3-4 минути.Добавят се розмарина,мащерката,каперсите,налива се виното и малко вода /месото трябва да е до половината в течност/ и се задушава на слаб огън под капак.Обръща се няколко пъти по време на готвенето.Ако водата изври,се долива по малко.Месото е готово за около час.

Оставя се да почине за около 15 минути ,след което се нарязва на филийки и се поднася.
При мен с моркови Виши и картофи соте.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Моркови Виши





Разглеждах една стара готварска книга "Какво се готви в Европа", останала от майка ми, търсейки нещо за гарнитура на задушено свинско ,и попаднах на тази рецепта.Стори ми се подходящо и леко.И за приготвяне, и за похапване.

250-300 гр моркови
1 ч л сол
1 ч л захар
2 с л зехтин
100 мл вода /приблизително/
Морковите се остъргват и се нарязват на колелца.Слагат се в тенджера на котлона със солта,захарта,зехтина и водата и се задушават до омекване.Трябва да са леко хрупкави.
Преди поднасяне се наръсват с магданоз.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Lemonade Stand Award

Още една награда!Днес съм толкова приятно изненадана...
Не ми остава време да си публикувам вчерашните вкусотии... :-)

Благодаря, Мими , за подкрепата!

Предавам нататък:На

kemi , Йоана , Диди , Йоли , Jakob .

Поздравления!

Eat good,feel good

В последно време получих толкова много награди...За мен това е признание за нещата ,които правя и споделям.
Благодаря ви ,момичета!
А за тази награда специални благодарности на Диди . За мен е стимул да се старая още повече...препращам я към

Дими

sky

nadezhda

ilrai

Svetlana

с пожеланието да им донесе много вдъхновение и радост!


И една игра,която е забавна и опознавателна .
Условията са :
1.Да напишем 7 неща,които ни характеризират .
2.Да предадем играта на седем приятели-блогъри.

Трудно е да пишеш за себе си,най-малкото защото човек си мисли,че се познава,но...
И така,какво мисля за себе си?
1.оптимист /вечен/
2.реалист/донякъде/
3.усмихната /90 %/
4.добронамерена
5.малко мързелива
6.добър кулинар /поне всички така казват :-) /
7.импулсивна

Препращам тази закачлива задачка-закачка към

Дими

Милен@

Svetlana

nadezhda

ilrai

yoli

Maria

Белтъчени бисквитки

Продуктите за тези бисквитки са подобни на macaroon.Аз използвах готово бадемово брашно.
2 белтъка
2 с л захар
100 гр бадемово брашно
150 гр пудра захар
15 гр шоколад на прах /може и какао/
2-3 с л студена вода


Белтъците се разбиват на сняг с 2 с л захар.
Бадемовото брашно,шоколада и пудрата захар се смесват.
Добавят се разбитите белтъци и се оформя тесто.Ако е много гъсто,се добавя малко вода.

С леко навлажнени ръце се оформят бисквитки и се редят върху пекарска хартия в тава.Пекат се в предварително загрята фурна на 150-160 градуса
около 12-13 минути.Не се препичат,защото се втвърдяват.
Много подходящи за кафе или чай.

Зеленчукова супа





Изключително подходяща за летните дни.Става бързо и лесно.Предимство е и това,че може да се консумира студена.

за 4 порции
2 картофа
2-3 моркова
1 тиквичка
1/2 гл лук /1 стрък пресен лук/
2-3 скилидки чесън
сол,черен пипер,магданоз
вегета
1 с л суха супа
50 мл готварска сметана (оризова сметана)
фиде /кус-кус,ориз,дребни макарони/
2-3 с л зехтин

Лукът се наситнява.Морковите,тиквичката и картофите се нарязват на кубчета.Чесънът се намачква.
Зехтина се загрява и за кратко се запържват лука и чесъна.Добавят се нарязаните зеленчуци и след 2-3 минути се долива гореща вода /може и зеленчуков бульон/.Добавя се солта,вегетата и се вари около 25-30 минути на по-слаб огън.Сухата супа се разтваря в сметаната и се добавя към супата.Добавя се и фидето.Ври още 5-6 минути до сваряването му.Преди поднасяне се поръсва с наситнен магданоз и черен пипер.

Зеленчуците могат да варират всеки път.Могат да се добавят чушки,домати,карфиол,зеле.

Butterfly Award

Благодаря на di ani за тази награда!За признанието и за подкрепата...
И...както винаги ми е трудно да избера няколко измежду многото блогове,които следя с възхищение и удоволствие.
Все пак...нека тази красива пеперуда донесе още вдъхновение и творчество на

Kemi

vicktory

yoli

Tandoori

Честито,момичета!
Споделете я с вашите приятели!

Чийзкейк



Никога досега не съм правила чийзкейк ,който се пече.Доколкото знам,това е американска измишльотина.....:-)) , с най-добри чувства.
Факт е ,че ми допадна.Е,не е от най-най -любимите ми десерти,но ....


Идеята за точно тази рецепта взех от блога на lois, salted lemons като я промених малко според желанията ,вкусовете на моето семейство и наличните продукти в хладилника.

И така,
продуктите:
за блата
200 гр бисквити
1 яйце
60 гр масло
2-3 с л вода
Бисквитите се натрошават,смесват се с яйцето и разтопеното масло и се омесва ,като при нужда се добавя малко вода.Разстила се във форма за торта с откопчаващ се ринг с диаметър 20 см.Оставя се в хладилника за половин час.
Плънка:
250 гр крема сирене /аз сложих още 125 гр,т.е. едно пакетче/
150 мл сладкарска сметана /аз използвах Президент,която е неподсладена/
2 яйца
4-5 с л захар /сложих още 3-4 заради несладката сметана/
-----------------------------------------------------
150 гр сладко от боровинки
1/2 пакетче желатин
В купа се разбиват крема сиренето,сметаната,захарта и жълтъците.Белтъците се разбиват отделно на сняг и се прибавят.Сместа се изсипва върху бисквитения блат и се пече около половин час,докато образува коричка.При разклащане,в средата трябва да е меко.
Изстива в изключена отворена фурна,за да не спадне.
Аз използвах вместо желатин и боровинково сладко червено желе за торти на Dr. Oetker,
Tortenguss rot.Съдържанието на пакетчето се смесва с 2 с л захар и постепенно се прибавя 250 мл течност /в моя случай вода/.Слага се на котлона за 1 минута,като постоянно се бърка,докато кипне.В началото е розово и матово,и постепенно се избистря и потъмнява .
Разпределя се върху сладкиша от средата към краищата и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне.
Отгоре наредих пресни ягодки за украса.
След като го опитахме порядъчно :-) ,отчитам ,че много ще му подхождат в плънката лимонови или портокалови корички и портокалов аромат.




Приятно готвене!

Свинско по китайски

От около две години имам интерес към китайската кухня и въобще към източната.Доста рецепти намерих и изпробвах.Интересното е ,че обикновено подготовката на ястията отнема 2-3 пъти повече време от самото готвене.
Любими ни станаха сушените китайски гъби -шиитаке,черна дървесна гъба,морски игли...
различните видове соеви сосове ,рибен сос, сос от стриди...





Това са сушени черни дървесни китайски гъби и мариновани бамбукови връхчета.

Вкусовете и ароматите на тази кухня са необятни...


Продукти за 4 порции:

800 гр свинско месо ,на хапки
1 тиквичка,на жулиени
1-2 моркова,на жулиени
4-5 сушени черни дървесни гъби
300 гр бамбук /1 опаковка/
50-60 мл соев сос
4-5 с л сусамено олио
100 мл царевична алкохолна напитка /продава се в азиатските магазини/ може да се замени с бяло вино или вермут
2 ч л смлян джинджифил
1 ч л смляно къри
1/2 ч л черен пипер
1 ч л кимион
1-2 парчета звездовиден анасон
1/2 ч л смлян карамфил
1/2 ч л канела
1/3 ч л индийско орехче
1/3 ч л куркума
1/3 ч л кориандър
1 гл лук
2-3 скилидки чесън

Всички продукти от черния пипер надолу аз ги имам в готова китайска подправка.Ако нямате такава,просто наръсете по малко от всички.Дори и да пропуснете някоя,не е фатално.Всяка по своему променя вкуса и аромата на ястието.


Тиквичката и морковите се нарязват на жулиени,бамбука на парчета,гъбите се накисват за 1 час в хладка вода и после се нарязват на ситно,лукът се нарязва на шайби ,чесънът се намачква .
Месото се маринова за 1/2 или 1 час в сухите подправки,соевия сос,алкохола,2-3 с л сусамово олио.Отстранява се звездовидния анасон.
В тиган Уок се загряват 3-4 с л сусамово олио и се пържи месото ,докато промени цвета си.
Добавят се лука и чесъна и се пържи още 3-4 минути.
Добавят се морковите,тиквичката,бамбука и гъбите.Обърква се хубаво,налива се течността ,в която се е мариновало месото.Ако е малко ,се добавя вода-около 100 мл.Задушава се около 35-40 минути до омекване на месото,като периодично се разбърква.

Обикновено аз не поднасям гарнитура,ако слагам толкова зеленчуци към месото.
Но може да се поднесе с китайски спагети,китайски ориз, чипс от картофи или чипс от скариди.
Е,забравих клечките за хранене,но те се подразбират...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Питка на розички

Дори и в това топло време на човек му се прияжда нещо по-различно от стандартния хляб.
В къщи всички са фенове на домашните питки и погачи и не пропускам повод, а и понякога без такъв да спретна нещо топло,пухкаво и вкусно.
Рецептите за питки не се различават съществено.Обикновено съставките са мляко,прясно или кисело,мая за хляб,сол,захар или мед,яйца,брашно...
Намерила съм доста такива в нета или от книги.Опитвам се всеки път да променям пропорциите,защото и резултата се променя.
Продукти за тази питка:
1 прясна мая
400 мл прясно мляко
1 яйце +1 белтък /жълтъка остава за намазване/
2 ч л сол
2-3 ч л захар
50-60 мл зехтин /олио/
750-800 гр брашно
Количеството на брашното е ориентировъчно,трябва да се получи хубава мека топка тесто,което да може да се меси.
----------------------------------------------------------------------------
60-70 гр масло /зехтин/
сусам,маково семе,ленено семе-за поръсване /по желание/

Маята се разтваря в около 100 мл хладко прясно мляко,захарта и 2-3 с л брашно и се оставя да шупне.Добавят се останалото мляко,другите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса около 1 1/2 часа,докато удвои обема си.
Премесва се отново,дели се на 12,14,16 топки /по желание/.Всяка се разтегля на фитил с намаслени ръце и се връзва на възелче /първата снимка/.
Подреждат се в намаслена тава и се оставят отново да втасат за половин час.
Жълтъка се разбива с малко олио и се намазва питката.Наръсва се със семена.

Пече се около 45-50 минути на 180 градуса.Аз я слагам в студена фурна ,така се надига още малко.Ако се запече прекалено бързо отгоре,се покрива с фолио и така се допича.
Като се извади от фурната,се напръсква с малко вода и се покрива с памучна кърпа да омекне.

Super Duper Chef Award and Creativity Award


Бях много приятно изненадана днес,влизайки в блога си ,да намеря тези две награди от
Milen@. Благодаря й за доверието и честта,които ми засвидетелства!

Много съм затруднена в решението си кому да предложа съответно тези награди, защото блоговете ,които ми харесват и следя,са толкова много...
С удоволствие предлагам тези награди на
Diani

Jacktel Kochbuch

Tanita

Дими

Светлана

Щастлива съм ,че намирам приятели!

Рататуй.......и Франция



Не съм гледала филма....Доскоро не обичах и патладжан.
Но...обичам френската кухня.И всичко френско.Ако имах възможност,на момента бих се преселила да живея във Франция.
Не знам откъде идва тая любов към Франция.Може би в предишен живот съм била французойка...макар че не вярвам в прераждането. :-)
Е,опитах и Рататуя....и най-важното,хареса ми.
Надявам се и на вас да допадне.

Намерих няколко рецепти за Рататуй,и в нета,и в книги,разликата е само в технологията.
Може да се приготви и във фурна,и на котлон.
Продуктите са едни и същи:
1 патладжан,на кубчета
2 тиквички,на кубчета
1 или 2 чушки,на кубчета
2 гл лук,на ситно накълцани
4-5 домата или домати от буркан
4-5 с л зехтин
сол, черен пипер
провансалски подправки-розмарин,мащерка,магданоз,червен пипер,босилек,чубрица, естрагон,куркума,сминдух.
1-2 моркова -добавка от мен

Всички продукти се нарязват на кубчета и се слагат в тава /аз избрах този вариант/.
Наръсват се с подправките,зехтина ,добавят се доматите и се пече около 1 час до омекване на зеленчуците.
Преди поднасяне се наръсва с магданоз.
Аз добавих и 4-5 скилидки чесън за аромат.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Хареса ли ви?
Приятно готвене!

Омлет със зелен лук

Много бърза,лесна и вкусна вечеря за топлите летни вечери.
за 3 порции
8 яйца
150 мл прясно мляко
2-3 с л брашно /оризово,царевично/
3 стръка пресен лук,накълцан
сол,вегета,черен пипер-смлян,
провансалски подправки-сухи:розмарин,мащерка,магданоз,червен пипер,босилек,естрагон,
куркума,сминдух.Има готова смес в мелничка.

Разбиват се яйцата в купа заедно с прясното мляко и брашното.Добавя се лука,подправките и по желание може и филе или друг колбас на кубчета.
В тиган за палачинки се загрява 1 с л масло и с черпак се слага от сместа.Когато се запече от долу,се обръща и от другата страна.С помощта на шпатула се прегъва на две и се поднася.
Преди всеки омлет се слага масло в тигана.

Шопска салата




Традиционната българска шопска салата.
за 1 порция:
1 домат
1/2 краставица
1/2 чушка
1 стрък пресен лук
магданоз
маслинки
сирене
сол,олио,малко лимонов сок
Продуктите се нарязва на хапки,объркват се ,добавят се маслините и натрошеното сирене.
Подправя се на вкус със сол,лимонов сок и олио.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Ирландски хляб

250 мл прясно мляко
1,5 ч л сода бикарбонат
1 ч л бакпулвер
2 с л кафява захар
2 ч ч бяло брашно
1,5 ч ч ръжено /пълнозърнесто/ брашно
Количеството на брашната е ориентировъчно,трябва да се получи топка тесто и да може да се меси.
В купа се сипва млякото,содата и захарта.Бакпулвера се добавя заедно с брашната.Омесва се добре,оформя се на кръгъл хляб,отгоре с върха на ножа се правят няколко нареза и се пече на 180 градуса.

Салата от зелен фасул





Една бърза,малко нестандартна салата от зелен фасул.
1 пакет замразен фасул
2-3 с л зехтин
сол,чесън,бял пипер-смлян,магданоз или копър

Фасула се изсипва във вряща вода и се задушава до готовност.Почти накрая се прибавят подправките.Преди поднасяне се наръсва с накълцан магданоз или копър и се подправя и със зехтина.Може да се добави по желание и малко лимонов сок.
Става и за гарнитура на печени меса.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Involtini di Carne /Говеждо руло/

Тази рецепта е от книгата "Паста и опера" на Антонио Карлучо.Приготвя се в цяла Италия-
с различни плънки и по различен начин.Не се заменя само месото-бонфиле от зряло животно
нарязано на тънки ленти,така че да може да се завие на руло.




за 4 порции:
/пиша оригиналната рецепта/,моите промени в скоби

4 тънки парчета говеждо-около 650 гр общо
4 резена прошуто крудо /не сложих/
сол и прясно смлян черен пипер
5 малки корнишона /не сложих/
2 с л накълцан магданоз
1 ч л накълцан пресен розмарин
1 ч л стафиди /не сложих/





За соса
3 с л зехтин
1 гл лук,ситно нарязана
2 нарязани връзки целина /не сложих/
1 нарязан среден морков
1 ч ч бяло вино

Парчетата говеждо се начукват колкото е възможно по-тънко.Поръсват се със сол и черен пипер,слага се прошутото отгоре /аз ги намазах с песто ,поръсих с розмарина и пармезана/,
нарязаните корнишони ,магданоза и стафидите.Навиват се рулца,закрепват се с по две клечки за зъби.Загрява се зехтина ,най-добре в чугунен тиган, и се запържват рулцата.
Изваждат се и в същата мазнина се запържва лука за няколко минути,добавя се целината и моркова и се пържат около 10-на минути,като се разбърква от време на време.Връща се месото в тигана,залива се с чашата вино ,добавят се останалите подправки и се задушава около 1 час,докато месото омекне.
За гарнитура направих задушени пресни картофки с чесън,копър и магданоз.

Чудесно си паснаха и със салата "Капрезе"-домати,намазани с песто,моцарела,босилек и зехтин.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!