"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Данубио

Тези вкусни,пухкави питки видях за първи път тук.Записах рецептата и...забравих за тях.
В неделя ,чудейки се какво да направя за следобедна закуска ,прерових набързо тетрадката
и ...воала,дойде им реда.Като ги опитахме,съжалих,че съм чакала толкова ,а не съм ги направила веднага.

500 гр брашно
140 мл прясно мляко
150 гр масло,меко
1/2 прясна мая
3 жълтъка + 1 яйце /аз сложих 2 цели яйца и един белтък,жълтъка оставих за намазване/
1 с л захар
1 ч л сол
1 яйце за намазване
Плънка:
1.сирене,грах,лютеница
2.салам,кашкавал
3.прошуто,сирене
4.задушени зеленчуци
5.бекон,кашкавал,маслини
...изобщо,вариациите са безброй...и по желание!
Омесва се тесто и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на 16 топки.Всяка се разтегля/разточва на плоска питка,слага се плънка и се затваря.Слага се със затворената част надолу в намаслена тава .Втасват още половин час,намазват се с яйцето и се поръсват с морска сол.Пекат се в умерена фурна.

Задушени пилешки бутчета по китайски

2-3 пилешки бутчета
1 суха червена чушка/аз не я сложих/
1 стрък пресен лук,нарязан
4 с л соев сос
1 ч л петте подправки
1 ч л сол
1 ч л вей дзин /не използвам/
1/2 ч ч бульон
джинджифил на прах
олио
-------------------------------------------
Сгорещява се олиото в дълбок тиган с капак.Запържва се бързо лука,лютата чушка и джинджифила.Добавят се бутчетата и се пържат 1-2 минути.Добавят се соевият сос и петте подправки.Месото ври така 3-4 минути ,след което се добавя бульона.Намаля се котлона и се задушават до готовност,около 15-20 минути.
Преди да се махнат от огъня,се поръсват със солта и вей дзин.

Пресни картофки с маслини и каперси

Една страхотна рецепта от юнския брой на Good Food.
1 кг картофки
1 шепа каперси
2 шепи маслини без костилки
1 с л листа от мащерка/аз използвах сушена/
малка връзка розмарин/един стрък при мен/
6 с л зехтин
1 с л бял винен оцет
---------------------------------------------------------
В рецептата пише да се сварят първо картофките за около 10 минути.Аз не ги варих ,а направо ги сложих с малко вода и зехтин във фурната.След около 15-20 минути,когато поизвря водата,добавих маслините,каперсите,подправките,оцета и още малко зехтин и ги запекох.От маслините придобиват страхотен вкус.
Стават и за основно ястие,и за гарнитура към месо.

Мъфини със зеленчуци и сирене

Рецептата е изцяло импровизация.Толкова много рецепти за мъфини прочетох,че чудейки се коя да направя за следобедна закуска,реших да се водя от наличността на хладилника.

1 яйце
250 гр кисело мляко
100 мл олио
1 морков,на кубчета
1 зелена чушка ,на кубчета
1 стрък пресен лук
150 гр сирене,натрошено
малко кашкавал,на кубчета
1 ч ч брашно,непълна
1 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
-------------------------------
Разбиват се яйцето,киселото мляко,олиото.Добавят се моркова,чушката,пресния лук,сиренето и кашкавала.
Отделно се смесват брашното,бакпулвера и солта.Добавят се към мокрите съставки.
Сместа се обърква добре и с лъжица се разсипва във хартиени форми за мъфини или в намаслени метални.Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.

Шоколадова торта с цитрусов дъх

Блат
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч л ванилия
1 бакпулвер
1 с л какао
лим. корички от 1 лимон/аз използвах есенция портокал/
1 ч ч брашно
Крем
125 гр масло
2 с л захар
1 яйце/аз не използвах/
2 с л какао
1 кутия подсладено кондензирано мляко/сварено с кутията /
есенция ванилия/аз не сложих/
есенция ром/аз използвах Коантро/
1/2 ч ч смлени орехи
2 с л сусамов тахан/аз сложих една/
1 -2 с л лимонов сок
---------------------------------------------------------------------
Разбиват се яйцата със захарта,добавят се ароматите и брашното с бакпулвера.Сместа се изсипва във форма за торта с диаметър 24 см ,намаслена или върху пекарска хартия и се пече на умерена фурна.Проверява се за готовност с клечка за зъби.Трябва да е суха след изваждане от блата.Изстива около 15 минути във формата,след това се вади на решетка до пълно изстиване.Срязва се на два блата.

Маслото ,захарта ,яйцето и какаото за крема се разбимат и се слагат да се сгъстят на котлона.Като заври ,се маха.Добавя се кондензираното мляко/консервата се вари във вода,постоянно покрита,около 3-3 1/2 часа,така млякото се карамелизира/есенциите,орехите,тахана и лимоновия сок.Разбива се на крем.
Аз не сложих яйце.Разбих маслото със захарта и какаото и добавих останалите продукти.
Не съм го сгъстявала на котлон.


Слага се един блат в подходяща чиния,аз напоих със прясно мляко.Слага се половината крем.Върху него наръсих с начупени орехи.Слага се вторият блат,пак сиропирах с прясно мляко и сложих останалия крем.Понеже крема беше леко течен,сглобявах в ринг.Слага се в хладилник за 3-4 часа да стегне.Тогава махнах ринга,загладих отстрани и наръсих отгоре с настърган шоколад.
Може и с орехи,други смлени ядки или какао.
Рецептата е на Селма от Бг-мама.

Италиански хляб с розмарин

Скоро попаднах на един сайт с много рецепти за хляб и понеже обичам домашните печива /
по тази причина си купих и хлебопекарна/,реших,че трябва да опитам различните предложени там варианти.
От тук взех рецептата на този изключително вкусен и мек хляб.

Предварителна закваска
85 гр брашно
85 мл вода
1/4 ч л суха мая за хляб
От продуктите се омесва тесто и се оставя да престои покрито /аз го държах в кутия/ поне няколко часа.След това се замесва тесто заедно със:

1 1/2 ч л мая
240 мл вода
850 гр брашно
2 ч л сол
235 мл студена вода
4 ч л пресен розмарин
4 с л мляко
едра сол за поръсване
Омесва се тесто без розмарина и млякото,оставя се да втаса ,премесва се и се добавят и те.
Тогава втасва отново ,докато удвои обема си,оформя се на два продълговати хляба, оставят се да се надигнат и се прави с нож една резка по дължината на хляба.
Подробни обяснения и снимки има в посочения сайт.

Аз ги слагам да се пекат в студена фурна.Така се надигат още малко.Получава се изключително ароматен и вкусен хляб.
Който обича да експериментира с тестата,няма да съжалява!

Хлебчета,тип франзелки

1/2 прясна мая /2 ч л суха/
1 ч л сол
150 мл прясно мляко
200 мл вода
30 мл олио
600 гр брашно /приблизително/
Омесва се тесто от продуктите и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на две ,оформят се две дълги хлебчета и се слагат в тава върху пекарска хартия или намаслена.Срязват се на 3-4 места .Оставят се да втасат още 30 минути и се пекат на умерена фурна около 1/2 час,до готовност.

Става извънредно мек и пухкав хляб.

Шоколадови мадлени



85 гр шоколад
85 гр масло
1 ч л ванилия
2 яйца
65 гр захар
70 гр брашно
1/4 ч л сол


Шоколада и маслото се разтапят на водна баня или в микровълновата фурна.
Яйцата се разбиват със зъхарта,добавят се брашното със солта и ванилията.Накрая и поизстиналия шоколад.Сместа се разсипва във формите за мадлени и се пекат в загрята фурна на 180 градуса около 10 минути.

Приятно готвене!

Скара със салати!

През лятото често си спретваме такива "опушени" вечери...печени на скара.Обичам миризмата на дърво и храната ,приготвена на горяща жар...пържолки,ребърца...
Поднесени със задушени пресни картофки...
... и със печен лук на жар,овкусен със сол,оцет и олио...и магданоз...
...извара с подправки-сол,чесън-счукан,черен пипер,малко махлеб,зехтин,и кисело мляко и майонеза,за да не е толкова гъста...
и салатата от печени патладжани и чушки...
А как върви със студена биричка...и шопска салатка,просто разкош!

Салата от печен патладжан




Салата,която има нещо общо с прословутото кьопоолу,но не съвсем...

2 печени патладжана
2-3 печени чушки
2 стръка пресен лук
3-4 скилидки чесън,счукани
сол,оцет,зехтин на вкус

Патладжаните и чушките се обелват и се нарязват на ситно.Лукът също.Смесват се в купа заедно с чесъна.Подправят се със солта ,оцета и зехтина на вкус.Наръсва се с магданоз.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Бриоши,бриошчета.....

Поредната рецепта,която ми попадна за тези малки и не толкова малки френски хлебчета...
500 гр брашно/при мен отиде около 600 гр/
100 мл прясно мляко
150 гр кисело мляко
2 яйца /1 жълтък за намазване/
2 с л захар
50 мл олио
1/2 прясна мая
2 ч л сол
-----------------------------------------------

Омесва се тесто .Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Дели се на броя питки,които искате да направите,при мен 1 голяма и 6 малки.От всяка топка се откъсва едно малко,за шапчицата.Оформят се и се слагат във формите.С пръст се прави дупка отгоре и там се слага малкото топче.Втасват още половин час,намазват се с жълтъка,разбит с малко вода или прясно мляко и се пекат на 180 градуса до златисто.
При рипса на форми могат да се оформят на питки,голяма питка,кроасани...

Салата "Литъл Джем"




За пръв път попадам на такъв вид зелена салата.Оказа се много крехка и вкусна.Аз я
съчетах със:
1 краставичка
2 стръка пресен лук
1 домат
маслини
пармезан
риба тон
тиквени семки
и дресинг от :
сол,оризов оцет,черен пипер,зехтин,1 ч л мед

----------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Домашен сладолед с бял шоколад




В тези горещи и задушни дни на човек му се приисква нещо студено и разхладително.И понеже в сладоледа ,който се продава, има повече вода ,отколкото мляко и сметана,реших, че е по-добре да си приготвяме това удоволствие в къщи.
Това е само началото на експериментите...

500 мл готварска сметана /най-добре Президент/
1 кутия кондензирано подсладено мляко
100 гр бял шоколад
филирани бадеми
-----------------------------------------------------
Шоколада се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади малко.
Сметаната се разбива с млякото.Добавят се шоколада и бадемите.
Сместа се изсипва във кутия за фризер и се слага да се замразява.
Вариациите са много:с парченца плодове,черен шоколад,ядки...
Опитите предстоят... :-)
---------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Macaroons

Тези малки сладки бисквитки не ме оставяха на мира...





Това е вторият ми пореден опит да сътворя нещо ,което поне малко да се доближава до вида на оригиналните .Намерих много и различни рецепти в нета...може би ще опитам всичките...
Рецептата за тези:
2 белтъка,преседели едно денонощие в затворен съд
50 гр кристална захар
щипка сол
60 гр бадемово брашно
70 гр пудра захар
виолетова кулинарна боя
Крем за слепване:
50 гр масло,размекнато
пудра захар на вкус,при мен около 6-7 с л
жълта кулинарна боя

Разбиват се белтъците с миксер на сняг,добавя се кристалната захар и солта.Добавя се и 2-3 капки боя.
Бадемовото брашно и пудрата захар се смесват.Добавят се към разбитите белтъци и хубаво се обърква вече без миксер,само с шпатула.Сместа се слага в пош и се шприцоват кръгли бисквитки върху пекарска хартия.Пекат се на 160 градуса около 10 минути.Аз ги пробвах с пръст,отгоре трябва да леко втвърдени.
Оставят се да изстинат в тавата и след това внимателно се отлепят с тънка шпатула.
Маслото за крема се разбива с пудрата захар и боята.Бисквитките се слепват по две с крем.
Невероятна вкусотия!Ако реша какво да правя с оставащите ми жълтъци,бих си правила всеки ден!

Мъфини с маслини и пресен лук





Като фен на тези симпатични,лесни малки кексчета вчера се разрових за рецепти и в блога на nanita открих толкова много...
Ето една от тях в мое изпълнение...с малко импровизация.

200 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч ч извара
150 мл олио
1 к ч маслини,нарязани /при мен половин/
1 к ч пресен лук,нарязан
2 ч ч брашно /при мен отиде 1 1 /2 ч ч /
1 ч л бакпулвер
1 ч л сол
настърган пармезан /от мен/
вегета /от мен/
------------------------------------------------------
В купа се смесват брашното,бакпулвера,солта ,вегетата,пармезана.
В друга голяма купа се разбиват /с вилица или бъркалка/ яйцата,прясното мляко,изварата,
олиото,маслините и лука.Добавят се сухите съставки и се обърква.Сместа се разсипва във форми за мъфини /ако не използвате хартиени кошнички,формата трябва да е намаслена/.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.

Ако ги печете направо във формата,трябва да изстинат около 15 минути ,преди да ги извадите.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Summer Smile Award

Поредната слънчева награда,от Милена!
Благодаря й за оказаната чест и внимание!
Бих искала да усмихна и
Мария Дими Йоли Кеми Диди

Честито!И предайте усмивките нататък!

Sponge Cake with Fruit and Cream / Торта с плодове и сметана

Вчера ,разхождайки се по пазара,очарована от толкова много плодове,реших ,че десерта в къщи трябва да е плодов.И за да не са само плодове,се разрових по готварските си книги и си харесах следната рецепта от "The complete book of Desserts".Оригиналната рецепта е с ягоди,но аз ги замених с малини.../ягоди изядохме доста... :-) /.
Блатове
115 гр брашно
щипка сол
4 яйца
115 гр захар
1/2 ч л ванилия
50 гр масло,разтопено и охладено

плънка
450 гр ягоди /при мен малини/
3-4 с л захар
450 мл сметана
1 ч л ванилия

Разбиват се яйцата със захарта и солта.Добавя се маслото и ванилията,разбива се добре.
Накрая се добавя брашното.Сместа се изсипва във тортена форма с диаметър 20 см върху пекарска хартия,намаслена.Пече се на 180 градуса около 25-30 минути.Клечка за зъби трябва да е суха при изваждане от тестото.
Изстива във формата 10-на минути,после се изважда и изстива върху решетка.Разрязва се на 2 блата.
Плодовете се поръсват със захарта и се разбъркват.Сметаната се разбива с миксер на крем.
Добавя се ванилията.
Слага се единия блат в тортена чиния,/може да се сиропира с прясно мляко,както направих аз/,намазва се със сметана,отгоре се редят плодове,слага се втория блат .Цялата торта се намазва със сметана,отгоре и отстрани.
Аз я наръсих със карамелизиран кокос и украсих с останалите малини.
Тортата не става много сладка.Може да понесе още малко /4-5 с л / захар.Но е много лека и приятна.

Amaretti





2 белтъка
150 гр пудра захар
150 гр бадемово брашно
1/2 ч л бадемова есенция
пудра захар за овалване

Разбиват се белтъците със захарта.Добавя се бадемовото брашно и есенцията.Оформят се топчета колкото орех,леко се сплескват,овалват се в захарта и се редят в тава върху пекарска хартия.Пекат се на 190 градуса около 10 минути.Не се препичат.

Питка на охлюв

1 мая прясна
1 кофичка кисело мляко
1 ч л сол
1 с л захар
3 яйца /1 жълтък оставям за намазване/
650-700 гр брашно /приблизително/
200 гр сирене
масло за намазване

Маята се разтваря със солта и захарта в около 100 мл хладка вода.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.Разделя се на три топки.Всяка се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопена мазнина /масло,свинска мас/.Наръсва се с натрошено сирене и се завива на руло.Рулото се навива на охлюв и се слага в средата на намаслена тава.Другите две топки по същия начин-разточват се ,намазват се с мазнина ,наръсват се със сирене ,навиват се на руло и се навиват около другото в тавата.Оставя се да втаса още около половин час ,намазва се с разбития жълтък с 1 с л олио и се пече на умерена фурна до златисто.

Питка със сирене

Още една питка,този път със сиренце вътре.Продуктите са стандартни,ето и количествата:
3 яйца,1 жълтък оставям за намазване
1/2 прясна мая
1 с л захар
1 с л сол
400 мл прясно мляко /може 50-50 вода-мляко/
3-4 с л олио
800 гр брашно /приблизително/
--------------------------------------------
150-200 гр сирене
50 гр свинска мас /краве масло/
сусам за поръсване

Омесва се тесто и се оставя да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на три топки.
Всяка топка се точи на правоъгълник,намазва се с разтопената мазнина,наръсва се с натрошено сирене и се завива на руло.Трите получени рула се сплитат на плитка и се слагат на кръг в намаслена тава /моята е с диаметър 28 см/.Втасва още половин час.Намазва се с жълтъка,разбит с 1 с л олио и се наръсва със сусам.Пече се на умерена фурна до златисто.

Селска фокачиа с лимон и розмарин

Още една италианска вкусна рецепта.Варантите при този вид печива са толкова много...
Могат да се комбинират почти с всичко.
----------------------------------------------
1/2 прясна мая
1 с л захар
1 ч л сол
500 мл вода
900 гр брашно /приблизително/
1 ч л лимонов сок + още 1 ч л
1 с л сушен розмарин /2 с л пресен/
зехтин,морска сол
Омесва се тесто с маята,солта,захарта,брашното и 1 ч л лимонов сок.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на две топки,оформят се плоски питки,разстилат се с ръце в две намаслени тави,втасват още половин час.Напръскват се с другата ч л лимонов сок,наръсват се с розмарина,малко зехтин и морска сол.Пекат се на 180-190 градуса около 15-20 минути ,до златисто.

Лесен кекс

Един кекс ,който знам от моята майка.Преди време и по готварските форуми ми се мярна някаква подобна рецепта.Правя го винаги,когато домашните кажат,че искат нещо сладко,а на мен не ми се заиграва много-много...
--------------------------------------------------
3 яйца
1 ч ч захар
1 1/2 ч ч брашно
1 ч ч кисело мляко
1 ч л сода бикарбонат,разтворена в млякото
1-2 с л какао /може и без него/
стафиди,орехи,др. ядки,сушени плодове-по желание,винаги могат да се сменят според наличността в къщи.

Яйцата се разбиват със захарта,добавят се млякото със содата и брашното.Накрая и плодове и ядки,ако добавяте.Аз сложих в този само орехи.Изсипва се 2/3 от сместа в намаслена кексова форма.В останалата 1/3 се слага какаото ,обърква се и с лъжица се слага в сместа, като с въртеливи движения се правят шарки.Пече се на умерена фурна ,докато клечка за зъби излезе суха.
Поръсва се с пудра захар.Може да се залее и с шоколадова глазура-разтопен шоколад с 2-3 с л олио.

Млечно пиле

Два варианта на една рецепта:
Горе-със сметана,гарнитура-пържени картофки,
долу-с прясно мляко.

Една много лесна и бърза рецепта.И вкусна!
за 4 порции
4 пилешки филета /може и бутчета/
сол,черен пипер,вегета,други подправки на вкус
прясно мляко /готварска сметана/
зехтин

Филетата се нареждат в намазнена тавичка.Поръсват се с подправките и се заливат с прясното мляко/сметаната/,да се покрият.Пекат се на фурна до извиране на млякото.Могат да се оставят да се запекат малко.
Гарнитурата е ориз,задушен в микровълновата фурна.

Питка-костенурка

Не помня вече откъде съм взела тази рецепта...правила съм я толкова пъти.
Особено на децата много се харесва.
200 мл прясно мляко
100 мл вода
1 мая,прясна
2 ч л сол
2 ч л захар
60 мл олио /може и масло/
500 гр брашно /приблизително/
Маята се смесва със захарта,водата и 2-3 с л брашно.Оставя се да шупне.Около 10 минути.
Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на :
1 топка -300 гр-за тялото
1 топка-75 гр-за главата
1 топка-25 гр-за опашката
5 топки-по 50 гр-4 за краката и 1 се разточва за отгоре.
Размерите са ориентировъчни,аз ги деля на око.
Слага се голямата топка в средата на намазнена тава и се сплесква малко.Отпред се слага главата /за очи може стафиди,черен пипер/срязва се с нож цепка за устата и се слага нагънато фолио,за да не се затвори при печенето.Топчето за опашката се прави на фитил и се слага от другия край.Издължават се и краката и се слагат от четирите страни.С нож се срязват на две места.
Последното топче се разточва на кръг с големина на тялото и с кръгла формичка се изрязват дупки.Слага се върху тялото на костенурката.
Оставя се да втаса още половин час.Намазва се с жълтък,разбит с малко вода или прясно мляко ,може да се наръси със семена-мак,сусам,лен.
Пече се на умерена фурна /180 градуса/ до златисто.