"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Мъфини с овесени ядки и пъпеш





Рецептата за тази вкуснотийка е на Латинка. Получиха се чудесни,пухкави кексчета!
1 ч ч брашно
1/2 ч ч фини овесени ядки
2 ч л бакпулвер
1/4 ч л канела
1/4 ч л джинджифил
1/2 ч л сол
3/4 ч ч кафява захар
1 яйце
1/4 ч ч олио
1 ч ч пъпеш,намачкан на пюре
Смесват се сухите съставки-брашното,ядките,бакпулвера,канелата,джинджифила,солта и захарта.В друга купа се разбива яйцето с олиото и пюрето.Добавят се сухите към течните съставки.Сместа се разсипва в намаслени форми за мъфини или в хартиени кошнички и се пекат в предварително загрята фурна до готовност.
При мен се получиха 8 мъфини.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Wholemeal Bread

Още една рецепта,която отлежаваше дълго време....а сега се налага днес пак да я приготвям!Оказа се ,че по-вкусно,меко и пухкаво хлебче не съм правила...
Единствения недостатък е ,че се получава много малко хлебче...пекох го в тавичка с диаметър 18 см.
300 гр брашно
1 ч л суха мая /аз използвах 1/2 прясна/
2 с л захар
1 ч л сол
10 гр олио
170 мл вода
-------------------------------------------
От продуктите се омесва тесто и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Оформя се на кръгъл хляб и се слага във форма с диаметър 18-20 см.Срязва се с върха на ножа на няколко места по радиуса.Втасва още половин час.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути.
Преди да го сложа да се пече ,го наръсих с малко царевично брашно.
След като го извадих от фурната,го напръсках с малко вода и го завих ,за да омекне коричката.Ако искате хрухкава коричка,не го правете.

По-пухкав хляб не бяхме яли....направо се смачкваше под ножа.
Днес ще е повторението...

Kaiser brotchen

Една рецепта,попаднала ми от някой от безбройните кулинарни сайтове/блогове...
Оказа се,че незаслужено съм я пренебрегвала толкова дълго време...
500 гр брашно
300 мл прясно мляко
1 мая,прясна
1 с л захар
1 с л сол
75 гр масло
2 яйца /1 жълтък се отделя за намазване/
сусам,мак...
--------------------------------------------
Маята се разтваря в половината прясно мляко,захарта и 2-3 с л брашно.Оставя се да стане на каша.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разточва се на правоъгълник и се навива на руло.Реже се на 15 филийки и се оформят питки.Редят се в тава върху пекарска хартия.Втасват отново около 1/2 час.
С върха на ножа се прави кръстовиден срез в средата ,намазват се с жълтъка,разбит с малко вода и се наръсват със семена.
Пекат се на 200 градуса около 15-20 минути.
Подходящи са както със солени,така и със сладки прибавки! :-)

Месо в гърне по Ланкаширски




8 котлета /агнешки,свински.../
2 гл лук,ситно нарязан
4 големи моркова,на кръгчета
1 ч л сол
смлян черен пипер
500 мл пилешки /телешки/ бульон
900 гр картофи,нарязани на тънки кръгчета
-----------------------------------------------
В гювеча се слагат четири котлета.Нареждат се отгоре половината лук и моркови,подправя се с половината сол и черен пипер.Слагат се останалите 4 котлета,лук и моркови,соли черен пипер.Налива се бульона.Отгоре се нареждат картофите.Похлупва се и се слага във фурната да се пече на умерена температура около 1,5-2 часа.Накрая по желание се маха капака и се запичат картофите за 10-на минути.
----------------------------------------------------
В оригиналната рецепта могат да се добавят 12 стриди преди картофите,които придават изисканост на това традиционно селско рагу.

Рецептата е от "Домашен пир".
----------------------------------------
Приятно готвене!

Талятели по Болонски





250 гр кайма,телешка
1 яйце
2 с л галета
1 малка глава лук,ситно нарязан
1 с л магданоз
1 с л пармезан,настърган
сол,черен пипер
----------------------------------
250 гр пресни талятели
----------------------------------
1 с л зехтин
3 с л доматено пюре
1/2 ч л червен пипер
сол,черен пипер
----------------------------------
Омесва се каймата с яйцето,галетата,лука,магданоза,пармезана ,солта и пипера.Правят се малки кюфтенца,колкото малък орех и се пускат във вряща подсолена вода.Варят се 10-на минути.
Загрява се зехтина и се добавя доматеното пюре.Подправя се с червения пипер,солта и черния пипер.
Талятелити се варят във вряща, подсолена вода 3-4 минути.
Прецеждат се и се изсипват в голямо плато /или в порционни чинии/.
Отгоре се слагат кюфтенца и се залива със доматен сос.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Айсберг и синьо сирене




1 салата Айсберг
100 гр синьо сирене
1 малка краставиза,нарязана на ивици с белачка
2 сварени яйца
10-15 бр маслини
сол,бял балсамов оцет,зехтин
---------------------------------------------------
Айсберга се накъсва и се слага в купа.Ивиците краставица се разпределят отгоре.Върху тях се натрошава синьото сирене.
Посолява се на вкус и се залива с оцета и зехтина.Украсява се с яйцата и маслините.
Получава се много лека и приятна салата.Сиренето може да се замени с друго по избор.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Усукана питка с мед и орехи

4 ч ч брашно
1/2 ч ч захар
3 ч л суха мая /аз използвах 1/2 прясна/
3/4 ч ч прясно мляко
4 с л разтопено масло
2 яйца
1 ч л ванилия
Плънка
3 с л разтопено масло
3 с л мед
2/3 ч ч счукани орехи
1/3 ч ч захар
1 ч л канела
Смесват се всички продукти на каша.
Глазура
1 ч ч пудра захара-пресята
5 ч л прясно мляко
1/2 ч л ванилия
Разбива се млякото с пудрата захар и ванилията.
Това е дозата за две тави-с диаметър 30-32 см.

Аз правих с половината продукти-доза за една тава.
Омесва се тесто и се оставя да втаса около 2 часа.
Дели се на 4 части,по 2 за всяка тава.
Разточва се 1 топка с размера на тавата за печене и се слага в намаслената тава.
Слага се половината плънка .2-та топка се разточва и се слага върху плънката.
По същия начин се процедира и с другите две топки тесто и останалата плънка.
Слага се чаша в средата и от нея до ръба на тавата се реже на 12,14,16...парчета-по избор.
Аз я нарязах на 16.Всяко парче се усуква 2 пъти.


Втасва още 1 час.Пече се на умерена фурна около 40 минути.
Като поизстине малко ,около 10-на минути ,се намазва отгоре с глазурата.

Рецептата е от сайта "Гответе с мен", на Tanita.

Пица......





....с Тесто за пица на пицарии "Верди".

500 гр брашно
20 гр прясна мая
1 ч ч прясно мляко
2 яйца
8 с л олио /зехтин/
----------------------
300 гр филе /бекон,луканка,печено месо-по желание/, на кубчета
300 гр сирене,по избор,натрошено
50 гр пармезан,настърган
20 бр маслини
1 домат,нарязан на кубчета
кетчуп /доматен сос/
-------------------------
Чеснова майонеза
200 гр майонеза
3-4 с л кисело мляко
2-3 скилидки чесън,намачкани
1 ч л бял пипер,смлян
Продуктите се объркват добре и се оставят за половин час в хладилника да се смесят ароматите.
------------------------------
За пицата:
Омесва се тесто от дадените продукти.Разделя се на 2 топки .Всяка се разтегля с ръце на кръг,до размера на тавата за печене.Разстила се в намазнената тава.По същия начин се процедира и с втората топка тесто.Не втасва.
Разделят се останалите продукти на две и се наръсва тестото в тавите.Накрая се наръсва с пармезан.
Пекат се на умерена фурна /180 градуса/ до готовност.
Сервира се с чесновата майонеза,кетчуп,къри сос...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Хляб с лук,чесън,бекон и магданоз

за 750 гр хляб
300 мл вода
1,5 малка мер. лъж. сол
0,5 голяма мер. лъж. захар
520 гр брашно
1 малка мер. лъж. мая,суха
----след сигнала-----
2 скилидки чесън,накълцани на ситно
2 стръка пресен лук,накълцан
100 гр бекон,нарязан на ситно
50 гр пуешко филе,нарязано на ситно
3-4 стръка магданоз,накълцан
----------------------------------------
Продуктите се слагат по описания ред.След сигнала се прибавят и останалите продукти.
При мен се пече на 2 програма /за Мулинекс-5000/.
Получава се ароматен и пухкав хляб.

Приятелство


Много е приятно,когато човек получава някакъв знак,че е приет,харесван...Особено мило и ценно е това чувство,когато идва от хора,които не познаваш лично.
Благодаря много на Iliana , Maria , Milen@ , Nanita и Диана.
За мен означава много този жест на внимание и протегната ръка.
Сигурно ще повторя много от вас,но ми се иска да изпратя приятелски поздрав на всички , които ме приеха в този малко анонимен свят...и ме чувстват достатъчно близка.

Диана
Танита
Йоли
Ани
Кеми
Латинка
Дими
sky
Вики
Лоис
Надежда
Jaktel's Kochbuch

Приемете моите най-най-приятелски чувства и поздрави!

Фусили с гъби и зелен боб



6 порции
1 пакет фузили /500 гр/
200 гр зелен боб
1-2 скилидки чесън,намачкани /може чесън на гранули/
250 гр гъби
1 чушка,нарязана на кубчета
150 гр бекон /филе/
200 сирене ,по избор
50 гр сирене пармезан,настърган
сол,черен пипер,вегета
3-4 с л зехтин




Зеленият боб се нарязва на хапки и се задушава в 2 с л зехтин и малко вода.Когато е почти готов,се добавя сол на вкус и чесъна.
Измитите гъби се нарязват и се запържват в другите 2 с л зехтин.Готови са ,когато се изпари водата,която са пуснали.Добавя се чушката да се запържи.Посоляват се и се наръсва черен пипер.
Смесват се в голяма купа за сервиране.Добавя се нарязаният бекон и се обърква добре.
Фузилите се варят според указанието на опаковката.Прецеждат се и се добавят при другите продукти.Размесват се.Наръсва се отгоре сиренето и пармезана.

Ако предпочитате вегетариански вариант,можете да спестите бекона.
Получава се чудесно съчетание от вкусове,които взаимно се допълват!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Panbrioche allo yogurt ...или


Питки с кисело мляко
1/2 прясна мая
2 ч л сол
2 с л захар
50 мл олио /масло/
2 яйца /1 жълтък за намазване/
100 мл прясно мляко
150 гр кисело мляко
500 гр брашно /приблизително/
----------------------------------
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2-3 с л брашно.оставя се за 15-на минути да шупне.След това се омесва тесто с останалите продукти.Оставя се ,покрито с кърпа,да втаса,докато удвои обема си.Оформянето е по желание:на топки,на кифлички, на възелчета.Аз го разделих на 8 топки,всяка оформих на дълъг фитил и завързах на възелче.
Редят се в намаслена тава и се оставят още половин час да втасват.Жълтъка се разбива с 1 с л вода /мляко/ и се намазват питките.Наръсват се с мак,сусам...
Пекат се в умерена фурна -180 градуса до златисто.

Доматена салата с мента





1 порция

1 домат
1 стрък мента
50-60 гр сирене
едра морска сол
зехтин
-------------------
Домата се нарязва на филийки и се подрежда в чиния.Подправя се със солта,зехтина и наситнената мента.Отстрани се слагат кубчета сирене.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

"Розова" торта

блатове
6 яйца
2 ч ч захар
1 ч ч прясно мляко
6 с л олио
3 ч ч брашно
1 бакпулвер
1 амонячна сода
2 ванилии
крем
250 гр меко масло
1 подсладено кондензирано мляко-сварено с консервата за 2,5 ч,да се карамелизира
1 крема сирене Хелиос
------------------------------------------------------------------------------------------
Разбиват се яйцата със захарта.Добавя се млякото,олиото,брашното с бакпулвера и амонячната сода,ванилиите.Разбива се добре и се пече на 3 блата.
Може в единия да се сложи какао.
За крема се разбива маслото,добавя се кондензираното мляко ,накрая сиренето.
Тортата се подрежда по стандартния начин-блат,сироп /подсладено прясно мляко/, крем...
Върху третия блат не се слага крем,а тортата се омазва добре с разбито 125 гр масло с 5-6 с л пудра захар.
Покритието и цветята са от готова моделираща маса.Перлите са захарни.
Тортата е за екипа,помогнал на моята малка племенница да дойде на бял свят!

Питка-слънце

1/2 прясна мая
2 ч л сол
1 ч л захар
4-5 с л олио
2 яйца /1 жълтък за намазване/
1 кисело мляко
600-700 гр брашно
сусам,масло за намазване
------------------------------------
Маята се разтваря в 3-4 с л вода заедно със захарта.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на 3 топки.Първата се разточва на кръг с размера на тавата и се поставя в нея,предварително намаслена.Намазва се с разтопено масло /маргарин/.Втората топка също се разточва на кръг и се поставя върху първата.От центъра се разрязва на 8 триъгълника,но не се слязват докрай.Върховете се обръщат навън ,като лъчи на слънце.Третата топка се слага в средата.Може да се отдели малко тесто и да се направят очи,уста и нос.Оставя се да втаса още половин час.Със жълтъка,разбит с малко олио или вода,се намазват лъчите ,носа,очите и устата.Наръсва се със сусам около лъчите.Аз наръсих с черен сусам лъчите и очите за контраст.
Пече се на умерена фурна до златисто.

Като я извадя от фурната,я напръсквам с вода и я покривам с памучна кърпа за половин час.
Питката е за екипа лекари и акушерки,помогнали да се роди малката ми племенница.

Зелева салата

зеле
1-2 моркова,настъргани
1 домат,на кубчета
1/2 краставица,на кубчета
2 стръка пресен лук
1/2 консерва царевица
копър,маслини
сол,бял балсамов оцет,олио
------------------------------
Зелето се нарязва на ситно.Смесва се с останалите продукти и се подправя със дресинга от сол,оцет и олио.
Вариациите на тази салата са безброй:добавяла съм риба тон,аншоа,грах,чушки-печени или сурови,печено пилешко-на хапки...въпрос на фантазия!

Пухкав сладкиш с плодове и орехи



Като дете не обичах плодове.Е,ябълки ядях...най-често по родителско настояване.
И отвреме-навреме череши....и диня....и май с това се изчерпва "любовта ми" към плодовете.
Обичах шоколад....
И сега го обичам...много.
Различното е ,че сега обичам и ....плодовете.
Пак много....

3 яйца
1 ч ч захар
140 гр масло /маргарин/
1 бакпулвер
1 ванилия
2-3 с л прясно мляко
200 гр брашно
Плънка
500 гр плодове ,по избор /при мен сини сливи/
1 шепа орехи
канела
---------------------
пудра захар за поръсване
---------------------------------------------------
Разбиват се яйцата със захарта,добавят се останалите продукти за тестото.Отделят се 3-4 с л от тестото,а останалото се изсипва в намаслена тава с диаметър 25 см.Отгоре се слагат продуктите за плънката-нарязаните плодове,натрошените орехи и канелата.
Отделената смес се разрежда с малко вода /аз я разредих с прясно мляко/ и се нанася върху плънката.Пече се на 180 градуса до готовност.Прави се проба с клечка.
Наръсва се с пудра захар.
Рецептата е на Селма от Бг-мама.

Приятно готвене!

Награди






Още награди,с които ме зарадва Nanita. Чувствам се много поласкана от толкова много признание за моя блог,който е съвсем отскоро...
Ще ми се да зарадвам всички харесвани от мен блогове,но как да изброя около ....60-70?
Затова се спирам на следните:
Тайната на нашата вечеря
Sweet kingdom
Мед и мляко
Щъркелово гнездо
My cooking creations
salted lemons
Опитайте...
Вкусно с Йоли

Хляб с кашкавал,салам и маслини

700 гр брашно
1 суха мая /1/2 прясна /
2 ч л сол
2 ч л захар
350 мл вода /може 50-50 вода -мляко/
-------------------------------------------
150 гр салам,на кубчета
150 гр кашкавал,на кубчета
60 гр маслини,нарязани
черен пипер,подправки на вкус

Маята се разтваря с част от течността ,захарта и 2-3 с л брашно.Оставя се да шупне и тогава се замесва меко тесто с останалите продукти.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Премесва се и се добавят салама,кашкавала,маслините и подправките.Оттук нататък е въпрос на фантазия...
Може да се оформи като кръгъл или продълговат хляб...да се разточи на правоъгълник и плънката да се разстеле отгоре,да се навие на руло ,като горната снимка...да се раздели на три фитила и да се сплете на плитка...

Като се оформи,се слага в намаслена тава /форма/,оставя се да втаса още половин час.
Във втория вариант аз го намазах с прясно мляко и го наръсих с черен сусам.
Може и с мак,бял сусам,вегета,едра сол,ленено семе...въпрос на желание.
Рецептата е от "Гответе с мен".

Супа с царевица и чушки





2 с л зехтин
1 глава лук,ситно нарязана
1 среден картоф,на кубчета
1 л пилешки бульон /може от кубче/
1 консерва царевица
1 зелена чушка,на кубчета
1 ч ч прясно мляко
1/2 ч л сол
1 ч л чили /едро смлян червен пипер/
Аз добавих и 1 настърган морков,1 с л вегета и магданоз.
------------------------------------------------------------
Загрява се зехтина в тенджера.Запържва се лука за около 3-4 минути,добавят се нарязаните зеленчуци без царевицата и се налива бульона.Варят се около 30 минути,до омекване.Добавят се подправките,царевицата,прясното мляко и се вари още 10-на минути.
Преди поднасяне се наръсва с магданоз.
Рецептата е от "Зеленчуци за здраве".С вариации...

-----------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Бял хляб в хлебопекарна

200 мл прясно мляко
200 мл вода
2 с л олио
1 ч л сол
1 ч л захар
640 гр брашно /слагам по-малко брашно и допълвам:овесени трици,овсени ядки,вегета/
4 мерителни л суха мая за хляб
Добавки:
1 стрък пресен лук-нарязан
2 с л слънчогледово семе
Продуктите се слагат в реда ,в който са написани.Печен е на бърза програма,която е 1 час и 20 минути.Машината ми е Мулинекс-5000.

Реших да споделям и какъв хляб правя в нея,защото доста експериментирам...

Малка разходка из околностите на Бачковския манастир








Обичаме да ходим там.Да запалим свещ,да се помолим,да се заредим с позитивност и успокоение.А водопада и реката ни зареждат с много енергия ...Жалко ,че снимките не могат да предадат красотата на това място...