"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пиле по китайски

за 4 порции
600 гр пилешко филе
2 средни моркова,на жулиени
2 чушки,на жулиени
250 гр бамбук,на 3-4 см парчета
1 гл червен лук,нарязан на ситно
4-5 сушени китайски гъби,накиснати във вода за 1 час
1 ч л пюре от лимонова трева
1 с л хойсин сос
2 с л сусамово олио
4 с л соев сос
2 с л царевична алкохолна напитка /вермут/
1 ч л джинджифилово олио
1 ч л джинджифил
1/2 ч л съчуански пипер
2 с л олио


Месото се нарязва на хапки и се маринова за 2-3 часа в алкохолната напитка,соевия сос,1 с л сусамово олио,джинджифила и джинджифиловото олио.
Загряват се олиото и 1 с л сусамово олио в дълбок тиган /уок/ и се запържва месото,докато смени цвета си.Добавят се зеленчуците /гъбите се отцеждат и се нарязват на парчета/ и се пържат още 2-3 минути.Слагат се подправките-лимоновата трева,соса хойсин и съчуанския пипер.Долива се около 150 мл топла вода и се задушава под капак на слаб огън около 15-20 минути,до извиране на водата.
За гарнитура използвах готов полуфабрикат-картофен чипс,който се пържи в горещо олио до златисто.

Питка със сирене

3 яйца /1 жълтък се оставя за намазване/
1 кофичка кисело мляко
1 с л сол
1 с л захар
3-4 с л олио
1 мая,прясна
650-700 гр брашно /приблизително/
125 гр масло /маргарин/, за намазване
200 гр сирене,натрошено
--------------------------------------------
Маята се разтваря в малко хладка вода.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто, което да не лепне ,но и да не е много твърдо.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на две.Разточва се първата топка на правоъгълник,намазва се с разтопено масло и се наръсва сиренето.Втората топка също се точи на правоъгълник и се слага върху първата.Намазва се с масло.Навива се на руло и се усуква,като се издърпва в двете посоки.
От двата края се отрязват парчета около 5 см и се слагат в средата на намазнена тава. Останалото руло се увива около тях.Втасва още около 1/2 час.Намазва се с разбития с малко олио жълтък и се пече на умерена фурна до златисто.

Мариновани пилешки бутчета

За 3 порции
7-8 долни пилешки бутчета
2-3 с л соев сос
2 с л оцет балсамико
черен пипер
вегета
малко червен пипер
чесън на гранули /или 2 скилидки-намачкани/
3-4 с л зехтин
3-4 моркова,нарязани на колелца
100 мл бяло вино
--------------------------------------------------
Бутчетата се мариноват за около 2-3 часа в подправките.
В плик за печене се слагат отдолу морковите,върху тях се нареждат бутчетата,налива се бялото вино,плика се завързва,надупчва се с игла от горната страна и се слагат да се пекат на умерена фурна за около 30 минути.
Гарнитурата при мен беше пържени картофки.И майонезен сос Remia за тях,който чудесно подхожда и на бутчетата.

Награда "Вдъхновение"

Поредното признание ме чакаше тази сутрин ,отваряйки страницата си...
Благодаря ти ,Диди!
Наистина е мило и приятно ,като видиш колко много хора се радват на това,което правиш...
А моето вдъхновение ...за да създам този блог и да продължавам да пиша в него ,са:
Nanita
Sky
Милена
Мария
Йоли
Дими
Вики
Надя
Илиана
Лоис

Честито ,момичета!Ще се радвам да приемете "тежката участ", че сте мое вдъхновение!!!

Награда

Още едно признание,получено от Мария и Nanita.
Благодаря ви,момичета!

Бебешка торта

За моята малка племенница!

Жълта торта

Поредното изкушение...с повод и без,винаги е забавно да твориш!
Тортата е малка,първия етаж е 18 см,а втория-13.
Блатовете на първи етаж са Red Velvet Cake-1/2 доза.
Втория етаж е "Мозайка"-вид бисквитена торта, също 1/2 доза.

Покритието този път е по-различно.Използвах една рецепта,предложена от Наталина в Бг-мама.Казва се Млечен марципан:
1 кондензирано подсладено мляко
400 гр сухо мляко
1 ч л олио
1 с л глицерин
Омесва се тесто от продуктите и се оставя в хладилник за 1/2 час.Аз го оставих за 15-на минути.После го разделих на две и го оцветих.Разточва се и се доомесва при нужда с пудра захар.Само розичката е от готова моделираща маса.

Питка

1 мая прясна
1 ч ч прясно мляко
1 ч ч кисело мляко
1 ч л сол
1 с л захар
3 яйца / 1 жълтък оставям за намазване/
1/2 к ч олио
950 гр брашно /приблизително/
-------------------------------------------
Маята се ратваря в хладкото прясно мляко,добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на три топки,една по-малка ,и две еднакви.Малката се прави на топка и се слага в средата на намаслена тава.Втората се дели на три,правят се на фитили и се сплита на плитка.Увива се около топката в тавата.Третата се дели на 16 малки топки ,които се нареждат около плитката.Оставя се да втаса още половин час.Намазва се с жълтъка,разбит с 1 с л олио .Може да се наръси с мак,сусам,ленено семе.Аз сложих и малко украса от тесто.

Мъфини с крема сирене

Още една идея,вдъхновена от Латинка...
Използвайки нейната рецепта за основа,с малки изменения,при мен се получи това:
200 гр крема сирене
2/3 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол
3 с л вода
3 яйца
1 стрък зелен лук
3 парчета бекон,на кубчета
-------------------------------
Смесват се брашното с бакпулвера и солта.Отделно се разбиват яйцата,водата,крема сиренето.Прибавят се сухите към течните съставки.Добавят се и зеления лук и бекона.
Сместа се изсипва във форма за мъфини,намаслени или в хартиени чашки и се пече в предварително загрята фурна до златисто.
Рецептата е за 18 броя мъфини.

Награда от сп. "Кулинарен журнал"

За пръв път участвам в подобен конкурс.И бях много приятно изненадана,виждайки снимките си и рецептата ,спечелили награда.А особено щастлив беше рожденикът, като видя тортата си на страниците на списанието...

Още награди

Последната седмица при мен е седмица на наградите...Една от тях е наградата за приятелство,която ми е особено ценна,защото е от хора,които реално не познавам,но са така мили да ме имат за приятелка: Nanita, MILEN@, Sky , Diani.
Тази награда препращам към всички посетители,почитатели,читатели и други гости, спрели се на моя блог,дори и за секунда...

А тези две награди ,които ме карат да се чувствам особено горда :-) , получени от MILEN@ Nanita и Diani , отиват при:

Дивечът на моята трапеза
Тайната на нашата вечеря
Опитайте...
My cooking creations
Щъркелово гнездо
Вкусно с Йоли


Честито на всички!

Шоколадова торта за Богородица /15.08.09 г./

Блатове
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч брашно
2 с л какао
Сироп
1,5 ч ч прясно мляко ,подсладено
Крем
1 крем Оле-ванилия на д.р Йоткер
400 мл прясно мляко
Глазура
100 гр шоколад,черен
50-60 мл течна сметана
--------------------------------------
Яйцата се разбиват със захарта.Добавят се брашното и какаото.Сместа се изсипва във 20-сантиметрова тортена форма,намаслена и покрита с пекарска хартия.Пече се на умерена фурна.Пробва се с клечка,трябва да е суха при изваждане от блата.
След като изстине ,се разрязва на два блата.
Крема Оле се разбива с прясното мляко.
Слага се единия блат в подходящ поднос и се сиропира с мляко.Нанася се половината крем.
По желание могат да се добавят тук плодове.Отгоре се слага другия блат,отново се сиропира и се омазва тортата отгоре и отстрани с останалия крем.
Загрява се сметаната за глазурата и се добавя начупения шоколад.Бърка се докато се разтопи шоколада.Залива се тортата .При необходимост се заглажда със шпатула.
Украсата е въпрос на фантазия.Понеже тази торта е за свекърва ми,която е Мария и има имен ден,й направих малко цветя от готова моделираща маса.

Награда "Златен блог"

С отварянето на блога ми тази сутрин виждам награда...от Мария и Нанита.
Не знам какви думи да използвам ,за да ви благодаря на милото отношение,мили момичета!
Хубаво е да усещаш ,че някой е мислил за теб и харесва това,което правиш!
Много ви благодаря!
Условията на наградата са :
1.Да се публикува наградата.
2.Да се укаже линк към този,от когото е получена.
3.Да се предаде на 10 блога.
4.Да се остави съобщение на тези,които са наградени.
Моята награда отива при:

1.Щъркелово гнездо
2.Salted lemons
3.Good to the last drop
4.Храна за мойте канибали
5.Тайната на нашата вечеря
6.Nadia's cuisine
7.мъфини и кексчета
8.Вкусно с Йоли
9.Опитайте...
10.Sweet kingdom

Свинска кавърма по китайски

За 4 порции
4 с л светъл соев сос
3 с л сухо шери /аз използвах царевична кулинарна напитка/
3 ч л сусамово олио
750-800 гр крехко свинско филе,нарязано на тънки филийки
4-5 с л бульон /аз използвах 1 с л крем супа от гъби,разтворена във вода/
2 с л сос от стриди
1 с л сос от черен боб /нямах,и не сложих/
2 с л олио
1 гл лук,нарязан на ситно
1 ч л джинджифил на прах
2 скилидки чесън,намачкани
4 моркова,на филийки
1 консерва нахут,за сервиране
-------------------------------------------------------------------------------
В купа се разбъркват 2 с л соев сос,1 с л шери и 1 с л сусамово олио.Месото се маринова в тази смес поне 1 час.
В дълбок тиган се загрява олиото и се запържва месото,докато смени цвета си.Добавят се лука,чесъна и джинджифила и се запържва за още една минута.Добавят се и останалите соев сос,шери,сусамово олио,бульона,морковите и сосовете от стриди и черен боб.Като заври,се намалява котлона и се задушава под капак до готовност на месото,около 30 минути.
Сервира се с нахут.Може с царевица,броколи,зелен боб...
Рецептата,с изменения, е от "Домашен пир" на Рийдърс Дайджест.

Торта "Harley Davidson"

Една торта за любител на моторите...

Македонска питка

1 прясна мая
500 мл прясно мляко
3 яйца /1 жълтък за намазване/
3 с л олио
1 с л сол
1 с л оцет
1 с л захар
1 кг брашно
125 гр масло,за намазване
---------------------------------
Маята се разтваря в хладкото мляко и с останалите продукти се омесва тесто.Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.Разделя се на 3 части.Всяка се разточва ,намазва се с масло и се наръсва сирене /по желание/.Слагат се една върху друга и се навиват на руло.Завива се като охлюв и се слага в намазнена тава.
Аз я оформих по малко по-различен начин:една топка сложих в средата,втората разделих на три фитила и сплетох на плитка ,която увих около топката в средата.Третото топче разделих на 8 малки и всяко направих на възелче и наредих около плетеницата.
Сложих и две-три цветенца.
Оставя се да втаса още 30 минути.Намазва се с жълтъка,разбит с 1 с л олио или вода и се наръсва със семена /по желание/.
Пече се на умерена фурна до златисто.

Пица с моцарела





Използвах едно универсално тесто,което става почти за всичко:пици,пити,кифлички...
1 прясна мая
1 кофичка кисело мляко
1 ч л сода бикарбонат
1 ч ч прясно мляко
1 ч л сол
1 с л захар
1 яйце
1 кг брашно /приблизително/
Омесва се тесто от посочените продукти .Слага се в намаслен плик и се съхранява в хладилник.Аз го оставих да втаса,докато удвои обема си.После го разделих на три-две топки за две тави пица и от третата стана един хляб.
Плънка
2 топки моцарела
1 чушка,на кубчета
2 домата,на кубчета
20 бр маслини
200 гр кашкавал,настърган
шарена сол
Тестото се разточва до размера на тавата и се слага в нея.Отгоре се нареждат продуктите и се пече на умерена фурна до готовност.


Това е хляба.Оформих го и го оставих да втаса още веднъж ,докато се пекат двете тави пици.Наръсих го с малко царевично брашно и го пекох в умерена фурна.

Приятно готвене!

Торта "Икебана"

Тази торта беше за юлското предизвикателство,което се провежда във готварския форум на Бг-мама.Темата беше Икебана.За мен наистина си беше предизвикателство да я измисля, и особено да я направя! :-)
Блат
за диаметър 20 см
250 гр масло
200 гр захар
4 яйца
210 гр самонабухващо брашно
100 гр обикновено брашно
Разбиват се маслото със захарта.Добавят се яйцата едно по едно,накрая брашната.
Пече се на 160 гр . около един час.
Като изстине ,се реже на 2 или 3 блата.
Води се блат "Мадейра" на Деби Браун/мисля,че Милена беше пускала подобен блат/.Става за 3Д торти, може да се издялква,да се оформят фигури.
При мен се получи малък фал,който след обмисляне се превърна в ефект.
Блата не се изпече добре в средата /може би моя грешка,пекох на по-висока температура/.
Но понеже в края си се изпече идеално,издълбах средата и напълних получената дупка с ягодово сладко.
Крем
200 гр масло
200 гр течен шоколад
Разбиват се добре на крем.
Като стегна добре в хладилника сглобената торта,я поорязах да заприлича на саксия.Не исках да е равна,гледах да е по-непретенциозна.Покритието е от готова моделираща маса.
Боядисано е отгоре с перлена боя.Цветята и листата са от бързосъхнеща моделираща маса.
Пръчките от карамел...За пръв път правя подобни.Оказа се много лесно.
Разтопява се захар до степен течен карамел и с лъжицата се изливат желаните форми върху пекарска хартия.Стягат много бързо и лесно се отлепят.




Проблема е ,че и в това топло време бързо се топят...така че ги правих малко преди да ги сложа върху тортата .
Ами това е ,в общи линии...обичам да се заигравам с нестандартни неща.
Блат за диаметър 28 см:
350 гр масло
350 гр захар
6 големи яйца
350 гр самонабухващо брашно
175 гр обикновено брашно
Давам рецептата за стандартна торта.