"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Паста с пиле,грах и моркови





500 гр паста /по избор/
4-5 моркова,нарязани на колелца
1 консерва грах
1 гл лук,накълцан
400-500 гр пилешко филе,на хапки
3-4 с л зехтин
1/2 ч л чесън на гранули
1 ч л кимион
1 ч л риган,сушен
1 с л вегета
1 с л червен пипер
4 с л доматено пюре
150-200 мл гореща вода
---------------------------------------
Макароните се сваряват по указанието на опаковката.
За соса:
Загрява се зехтина в дълбок тиган и се запържва пилешкото месо за 2-3 минути.Добавят се лука и морковите.Запържват се за 1-2 минути.Добавят се подправките,доматеното пюре и се долива водата.Задушава се до готовност на месото,около 15-20 минути.Накрая се прибавя и граха.
Соса се изсипва при пастата и се разбърква.
Сервира се с чаша изстудено бяло вино! :-)

Брациговски милинки

1 мая ,прясна
300 мл прясно мляко
1 ч л захар
1 ч л сол
5 с л кисело мляко
5 с л олио
3 яйца /1 жълтък оставям за намазване/
500-600 гр брашно
------------
50 гр масло,разтопено
------------
заливка
50 мл олио
1 ч л сол
2-3 с л брашно
--------------------------------------------
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко .Добавят се останалите продукти,без маслото и се омесва меко,тесто,което да не лепне.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
С намаслени ръце /в маслото/ се късат топчета и се редят в тава.Втасват още половин час.
Олиото ,солта и брашното се смесват на каша и се изливат върху милинките.
Намазват се с жълтъка,разбит с малко вода или прясно мляко .Може да се наръсят със сусам,мак...
Пекат се в умерена фурна до златисто.Като се извадят от фурната ,се напръскват с вода и се покриват с памучна кърпа.

Едно тъжно есенно море...

Морето през есента...малко бурно,малко топло,малко нежно и много тъжно... поне за мен.

Нямаше и слънце...но това не пречи .

Един самотен фар...
И едно самотно бурно море...
Което обаче не уплаши моите двама мъже...смело се потопиха и заплуваха...

Дори им е весело... :-)

И красивия залез,заснет от прозореца на колата...прибирайки се към Пловдив...

Довиждане ,море!До следващото лято...

Торта-книга ,за първия учебен ден



Блатове
4 яйца
1 ч ч захар
1 ч ч прясно мляко
1 ч л ванилия
10 с л масло
2 ч ч брашно
2 ч л бакпулвер
Сироп
1 ч ч прясно мляко
6-7 с л захар
3 с л ликьор Калуа
Крем
1 крем Оле-шоколад
400 мл прясно мляко
Покритие
фондан от Маршмелоус бонбони

Пълнен лаврак на фурна





1 лаврак
1 гл лук,накълцан
1/2 връзка магданоз,нарязан
сол,черен пипер
3-4 с л зехтин
100 мл бяло вино
-------------------------------
Почистената риба се осолява и се наръсва с черен пипер.Напълва се с лука и магданоза.
Слага се в намаслена тава,залива се със зехтина и виното и се покрива с фолио.Пече се на умерена фурна около 30 минути,като 5 минути преди края на печенето фолиото се маха.
Гарнитурата -по желание... :-)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Торта "Златна торбичка"

Блатове
110 гр шоколад
3 с л прясно мляко
200 гр масло/маргарин
200 гр кафява захар
4 големи яйца
1 ч л ванилия
200 гр брашно
1 с л какао
Крем
250 гр шоколад,черен
250 мл течна сметана
--------------------------
Шоколада се разтопява с прясното мляко и се оставя да се охлади малко.
Маслото се разбива със захарта на крем,добавят се яйцата едно по едно,ванилията, Охладения шоколад и накрая брашното с какаото.
Пече се във форма 20 см ,застлана с пекарска хартия.Като изстине ,се разрязва на два или три блата.
За крема:Сметаната се загрява и се излива върху натрошения шоколад.Обърква се ,докато се разтопи шоколада.Слага се в хладилника за 2-3 часа.После се разбива с миксер на пухкав крем.
Блатовете се слепват с крема.Намазва се и отгоре и отстрани с ганаша.
Покритието е от бели маршмелоус бонбони.


Печен фазан

За пръв път приготвям нещо подобно...досега съм готвила само заешко.
Доста порових за рецепти,поразпитах...и като за първи път се получи това.

1 фазан
сол и черен пипер на вкус
250-300 мл червено вино
200 гр масло
----------------------------
Осолих и поръсих фазана с черен пипер и го оставих да поседи 2 часа.Сложих 100 гр масло, на парченца във вътрешността,а останалото го наредих върху него.Залях го с виното и малко вода и го пекох в йенска тенджера под капак около 1,5-2 часа.Няколко пъти го поливах с течността от тавичката.
Мммм,вкусно е...ще се приготвя пак,и пак...

Млечни питки

Идеята за тези питки взех от тази рецепта. Кръстих ги млечни,защото не сложих вода и мляко, а само прясно мляко.С още малко модификации ето моята рецепта:

1 прясна мая
400 мл прясно мляко
2 с л захар
2 ч л сол
60 гр масло /аз сложих олио/
1 яйце
600 гр брашно /приблизително/
------------------------------------
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на 16 топки,които се редят в намаслена тава.Срязват се отгоре с върха на ножа съвсем леко и се поръсват с брашно.Втасват още половин час и се пекат в умерена фурна до златисто.

Ябълкови рогчета




8 с л масло,разтопено
2 с л захар
2 с л лимонов сок
1 бакпулвер
5 с л кисело мляко
брашно,да може да се меси
Плънка
3-4 ябълки,настъргани
2 с л лимонов сок
2-3 с л ядки,накълцани
канела,джинджифил
1-2 с л захар
-----------------------------
Замесва се тесто .Разделя се на две части.Всяка се разточва на кръг,нарязва се на 8 триъгълника.Слага се плънка и се навива на кифличка.Редят се в тава върху пекарска хартия и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 минути,до леко зачервяване.


Рецептата е на asyalein от Бг-мама.

Милинки





1 мая,прясна
1 ч л сол
1 ч л захар
250 мл прясно мляко
500 гр брашно
Заливка
200 гр масло,размекнато
2 с л брашно
1 с л захар
1 ч л сол
1/2 к ч топла вода/мляко/
Маята се разтваря в малко прясно мляко заедно със захарта и 1-2 с л брашно.Оставя се да шупне.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.От него с намаслени ръце се оформят топчета и се нареждат плътно едно до друго в намаслена тавичка с диаметър около 24-25 см.Оставят се да втасат,докато удвоят обема си.
Продуктите за заливката се смесват на хомогенна каша и се намазват добре милинките отгоре.Пекат се на умерена фурна до златисто.