"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Мъфини с моркови и стафиди




1 ч ч бяло брашно
1/2 ч ч пълнозърнесто брашно
1/2 ч ч захар
2 ч л бакпулвер
1/4 ч л сол
1/2 ч л канела
1/4 ч л бахар,смлян
1/4 ч л индийско орехче,смляно
1/2 ч ч неподсладен ябълков сироп /аз нямах и заместих с прясно мляко/
1/4 ч ч олио
2 големи яйца,разбити
1 голям морков,настърган
1/2 ч ч стафиди
2 с л сурови слънчогледови семки





Загрява се фурната до 200 градуса.
В купа се смесват брашната,бакпулвера,захарта,солта , канелата,бахара и индийското орехче.
В голяма купа се смесват рацбитите яйца,млякото и олиото.Добавят се моркова и стафидите.
Постепенно се добавя и брашнената смес,като се бърка с телена бъркалка или лъжица.
Разсипва се във формички за мъфини.Ако не са книжни,се намасляват.
Поръсват се със слънчогледовите семки.
Пекат се около 15 минути,до готовност.Могат да се проверят с клечка за зъби.
Оставят се да поизстинат във формите,после се изваждат.
------------------
източник: "Зеленчуци за здраве"
------------------------------------------
Приятно готвене!

Франзелки

1 мая,прясна
500 мл хладка вода
2 ч л сол
1 с л мед
50 мл олио
1 кг брашно,приблизително
-----------------------------
Маята се разтваря във 100 мл от водата и меда.Като шупне ,се добавят останалите продукти.Омесва се тесто.Разделя се на 4 топки.Всяка се оформя на продълговато хлебче и се слагат в тава /аз направих легла от пекарска хартия/.
Оставят се втасат ,докато удвоят обема си.Намазват се с малко прясно мляко,наръсват се с маково семе,сусам и се правят по 3-4 нареза отгоре с върха на ножа.
Пекат се на умерена фурна до златисто.

Гръцки ябълков пай




Идеята за този пай взех от тук.С някои видоизменения...

тесто
170 гр брашно
125 гр студено масло
1 с л захар
1 яйце
60 мл прясно мляко /не сложих/
1 бакпулвер
1 с л коняк /при мен Коантро/
плънка
4 средни ябълки
2 с л кафява захар
1 с л мед
1 с л масло
1 с л коняк /Коантро/
1 с л захар-за поръсване
---------------------------------
Брашното се пресява с бакпулвера.Заедно с другите съставки се омесва на тесто. Разстила се в тавичка за пай и се слага в хладилника за половин час.
През това време ябълките се почистват и се нарязват на филийки.Загряват се на котлона маслото,кафявата захар,меда и коняка и ябълковите резенчета се задушават 5-6 минути.
Изваждат се от сиропа и се охлаждат малко.
Нареждат се върху пая и се наръсват с 1 с л захар.
Пече се на умерена фурна около 35 -40 минути.
Може да се полее с останалия сок от задушаването,пудра захар,орехи...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Кифлички ...

1 мая,прясна
1 с л захар
1 с л сол
100 мл хладка вода
1-2 с л брашно
Разтваря се маята във водата,добавят се захарта,солта и брашното и се оставя да шупне.
250 мл топло мляко
250 мл вода
150 мл олио
1300-1500 гр брашно
-----------------------
плънки ,по желание:
сирене
шоколад
мармалад
салам
други плънки
------------------------
С останалите продукти се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на топки.Всяка се разточва на кръг,реже се на триъгълници като торта,слага се плънка и се завива на кифличка.Нареждат се в тава,намаслена или върху пекарска хартия.
Втасват още половин час,намазват се с жълтък и се пекат на умерена фурна.
Не се препичат.

Рецептата е на Пеп-чо,от Gotvetesmen.

Извинение

Здравейте !
На всички,които посещават и четат моя блог.
Искам да се извиня на всички,които са ми писали ,по повод някоя рецепта,а аз не съм отговорила веднага...или изобщо.Не е било умишлено.Просто времето не стига...
Днес имах повече време и се поразрових доста назад в публикациите.Стана ми тъжно ,че на толкова хора не съм благодарила ...или отговорила!
Съжалявам,приятели!
Чувствам се виновна,че не успявам да прегледам всичко!
Но все пак се радвам ,че има хора,които черпят идеи от мен...или просто се разтоварват, разглеждайки...
Благодаря ви ,че ви има!

Пп:слагам този пост в категорията Празници,защото за мен си е един малък празник,всеки път,като вляза ,да намеря нещо мило под снимката...или нещо ново,публикувано от някой от вас...

Питки

1 ч ч прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко
4-5 с л олио
3 яйца /1 жълтък оставям за намазване/
1 с л сол
1 ч л захар
1 мая ,прясна
1 кг брашно ,приблизително



Тази питка е по рецепта за тесто на Tanita.
300 мл вода
2 яйца
1 с л олио
1 с л захар
1 ч л сол
4 ч ч брашно
1 с л мая /1/2 прясна при мен/
----------------------------------------------
Начинът е сходен:Омесва се тесто от посочените продукти.Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.Оформянето е по желание и лична фантазия. :-)
Втасва още веднъж около половин час,намазва се с жълтъка,разбит с малко вода,прясно мляко или олио и се пече на умерена фурна до златисто.
Като се извади от фурната,се напръсква с малко вода и се покрива с памучна кърпа.

Мъфини



Една рецепта за много лесни,бързи и пухкави мъфини...


за 12 броя:
1 яйце
1/2 ч ч олио
1 ч ч кисело мляко
1 ч л сода бикарбонат
1 1/2 ч ч брашно
1 ч ч захар
Смесват се отделно сухите-брашно и захар -съставки, и мокрите-яйцето,олиото и киселото мляко със содата в него.Добавят се сухите към мокрите.Разбъркват се леко,колкото да се смесят продуктите и сместа се разсипва във формите.Ако са тефлонови ,се намазняват.
Силиконовите и хартиените-не.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.




Крем
150 гр Маскарпоне /става всяко крема сирене/
100 гр масло
пудра захар на вкус
сладкарска боя
Разбива се маслото на крем,добавят се крема сиренето и захарта.Оцветява се по желание.Нанася се с пош.
Цветята са от ГММ.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Погача


1 мая,прясна
2 ч ч прясно мляко
1 с л захар
1 с л сол
3 големи яйца/4 малки/ - 1 жълтък се оставя за намазване
3 с л олио
1 кг брашно,приблизително
-----------------------------
масло /маргарин/ за намазване
--------------------------------------------------------------
Маята се разтваря в 100 мл мляко,захарта и 2-3 с л брашно.Оставя се да шупне.
С останалите продукти се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Отделя се една топка за средата на тавата.Останалото се дели на три.Всяка топка се разточва на правоъгълник,намазва се с масло и се навива на руло.Реже се на парчета около 6-7 сантиметра.Всяко парче се реже по диагонал на две.Получават се два триъгълника.Редят се в тавата около топчето с върха на триъгълника нагоре.
Оставя се да втаса още половин час.Намазва се с яйцето,разбито с малко прясно мляко .
Може да се наръси с мак,сусам...
Пече се на умерена фурна до златисто.
Като се извади,се напръсква с вода и се покрива с памучна кърпа .

Торта HIGH SCHOOL MUSICAL


1 ет.
блатове-пандишпан
крем-брюле

2 ет.
торта Тирамису

покритие -готова моделираща маса





Еклери с ванилов крем


С тези еклери искам да почерпя всички посетители на моя блог.
Днес имам рожден ден .За съжаление тортата и празника ще бъдат след 1-2 дни.
С други задачки -закачки на главата...моят празник остана на заден план.
Но това няма да попречи на веселото изкарване.
Пожелавам на всички мои прекрасни почитателки и читателки много усмихнати дни, много любов и късмет в живота!
Бъдете здрави!

Пп.рецептата...по-късно.

Охлювчета

1 мая ,прясна
650 мл вода
1 ч л сол
1 ч л захар
1 кг брашно,приблизително
-----------------------------
50 гр масло /маргарин/
-----------------------------
Маята се разтваря в хладката вода.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто. Оставя се да втаса,докато удвои обема си,покрито с кърпа или фолио.
Разделя се на 12,14 или 16 топки.Всяка се точи на кръгче и се намазва с маслото.Може да се наръси със сирене.Навива се на рулце и после се завива на охлюв.Нареждат се в намаслена тава.Втасват още половин час.Намазват се с жълтък /по желание / и се пекат до златисто на 190 градуса .

Торта-кошница с плодове


Блатове-готови,купени,3 броя.
Крем-млечен,ванилов.
Кошницата е от тесто от Маршмелоус бонбони.
Плодовете са от марципан,нямат никакъв пълнеж.Гроздето е от моделираща маса.