"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Кефал на фурна

2 риби,почистени и осолени
2 глави лук,нарязани на ситно
черен пипер
зехтин /олио/
лимонов сок
---------------------------------
Лукът се разпределя в намаслена тава.Отгоре се слагат рибите.Наръсват се с лимонов сок и зехтин.Пекат се до готовност,около 15-20 минути за 600-700 гр риба.
Сервират се със сос Тартар.

Сос Тартар...

подходящ най-вече за риба.

кисели краставички
каперси
маслини
лук
ябълка
черен пипер
сол
майонеза
горчица
Краставичките ,каперсите ,маслините ,ябълката и лука се нарязват на ситно.Объркват се заедно с подправките,майонезата и горчицата.Охлажда се в хладилник преди поднасяне.
Не съм дала пропорции,защото е по желание.

Торта Ламборджини

За рождения ден на сина ми...по негов избор.

Тарталета от кайма


500 гр кайма /телешка или смес/
1 яйце
къри,вегета,черен пипер,чесън
червен пипер,олио
плънка
бяло саламурено сирене
сирене Горгондзола
1 домат
кисели краставички
кашкавал,настърган
----------------------------------
Каймата се омесва с яйцето и подправките.Разделя се на четири и се оформят на питки, които се разстилат във формите за тарталети.
Слага се натрошеното сирене,отгоре по един резен домат,няколко кубчета синьо сирене и кисели краставички,нарязани на шайби.
Запичат се на фурна.10 минути преди да се извадят ,се наръсват с настъргания кашкавал и се допичат.
Гарнитурата е от картофено пюре.

Питки

1 вариант
1 коф. кисело мляко
1 ч ч прясно мляко
1 ч ч свинска мас,разтопена
3 яйца /1 жълтък за намазване/
1 мая,прясна
1 с л сол
1 ч л захар
брашно
-----------------------------------
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.После се оформя по желание,втасва още половин час.Намазва се с разбития жълтък и се пече до готовност.

2 вариант
1 мая ,прясна
3 с л олио
500 мл прясно мляко
1 с л захар
1 с л сол
3 с л оцет
3 яйца /1 жълтък за намазване/
1000 гр брашно,приблизително
-----------------------------------
Технологията е аналогична на горната.
Обикновено като извадя питките от фурната,ги напръсквам с малко вода и ги покривам с памучна кърпа,да омекнат.

Двуетажна,крива...и красива :-)



блатове
5 яйца
1,1/3 ч ч захар
3/4 ч ч олио
1/2 ч ч вода
2 ч ч бращно
1 бакпулвер
1 ванилена захар
крем
250 гр масло,размекнато
1 консерва варено кондензирано мляко
1 крем Оле-шоколад
400 мл прясно мляко
покритие
1 етаж-фондан от ММбонбони
2 етаж-готова ММаса
-------------------------------------------
Яйцата се разбиват със захарта.Добавят се водата,олиото и брашното,смесено с бакпулвера и ванилената захар.
От тази смес изпекох 2 блата по 18 см,които разрязах после на две.Така получих четири за първия етаж.И в дълбок съд с диаметър 9 см изпекох останалото тесто.Него разрязах на три пласта-за втория етаж.
За крема:Разбива се маслото ,добавя се постепенно кондензираното мляко.Крема Оле се разбива със прясното мляко и се добавя към маслената смес.
Сглобяването е по стандартния начин-блат,крем...

Лимоново Tirami Su

Има много рецепти за Tirami Su,което в превод означава "вдигни ме"....най-вероятно заради калоричността му. :-)
Това е един тв- вариант,за да разнообразя поне малко този така обичан у дома десерт.




бишкоти
1 кутия Маскарпоне
4 яйца
150-200 гр захар
ликьор Лимончело
настъргана лимонова /портокалова кора
бял шоколад с лимонов аромат,по желание



Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.Белтъците се разбиват на пухкав сняг с 2-3 с л Лимончело.
Жълтъците се разбиват със захарта.Добавя се Маскарпонето и се обърква хубаво с дървена лъжица.
Добавят се белтъците към сместа от сирене и жълтъци.Разбърква се добре с лъжица.
В купичка се смесват 1/3 ликьор Лимончело и 2/3 вода.В тази смес се топят бишкотите и се редят в подходящата тавичка/форма.Реди се един ред бишкоти и се разстила половината крем.Реди се втория ред бишкоти и се слага останалия крем.
Отгоре се наръсва с лимонова кора и настърган бял шоколад.

източник: Fiestatv.tv /с промени/


Приятно готвене!

Рангелова пита

2 яйца /1 жълтък за намазване/
1/2 прясна мая
1/2 ч л захар
1 ч л сол
300 мл хладка вода
500 гр брашно,приблизително
50 гр масло,топено
---------------------------------
Маята се разтваря във водата,добавят се останалите продукти и се омесва тесто,като ръцете се топят в маслото.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на три топчета с три размера.Най-голямото се разстила в тавата /диаметър 22-23 см/на питка,най-малкото се слага отгоре,а средното се дели на три и се сплита на плитка.Увива се около малкото топче.
Втасва още половин час.Намазва се жълтъка,разбит с малко вода и се пече на умерена фурна.
източник: bonapeti

Пица с аншоа,чушки и пармезан


Тесто
1/2 прясна мая
1 ч ч прясно мляко
8 с л олио
2 яйца
500 гр брашно ,приблизително
--------------------------------
1 бурканче аншоа
2 чушки,на кубчета
доматено пюре
сирене,по избор
пармезан за варъсване
--------------------------------
Омесва се тестото и се разделя на две.По рецепта се разтегля с ръце по размера на две намаслени тави,но аз го разточвам.По-лесно ми е.
Отгоре се залива с доматеното пюре /кетчуп/ и се нареждат съставките.
Наръсва се с пармезан и се пече на умерена фурна до готовност.
Сервирам я с чеснова майонеза.

Лоло роса с.........





1.вариант

домати
кълнове от броколи
морска сол
бял оцет балсамико
зехтин

2.вариант
домати
лук
краставица
магданоз
морска сол
оцет,зехтин

Торта -фантазия



готови блатове
шоколадов мус
готова ММ

Пикантни питки


300 мл хладка вода
25 гр мая
1 1/2 ч л сол
1 ч л захар
8 с л олио
2-3 с л лютеница
1 ч л босилек,сух
50 гр сирене,настъргано
600 гр брашно,приблизително
1/2 гл лук,на ситно
5-6 маслини,нарязани
---------------------------------
Маята се разтваря във част от водата със захарта и солта.Лютеницата се разрежда с останалата вода и се добавя заедно със сиренето,олиото,босилека към маята.Добавя се брашното и се омесва .Лука и маслините могат да се добавят сега,може и след втасването.
Когато удвои обема си,се разделя на топки.Редят се в намаслена тава и втасват още половин час.
Намазват се с малко прясно мляко /вода/ и се наръсват с овесени ядки,ленено семе,маково семе,сусам...по желание.

източник: Vens /"Gotvetesmen.com"
с видоизменения.

Салата от цвекло и ябълка





2 глави цвекло,сварено и охладено
1 ябълка,на кубчета
1/2 краставица,на кубчета
1/2 гл лук /1 стрък пресен/
магданоз
Дресинг
сол
оцет бял,балсамико
зехтин
черен пипер
-------------------------------------
Цвеклото се нарязва на кубчета и се смесва с останалите продукти.Залива се с дресинга.
Сервира се охладена.

Лоло роса с настъргани моркови и резене





за 4 порции

4 с л слънчогледови семки
1 лоло роса
1 малка цикория /радичо/
2 моркова
1 грудка резене със стъблото и листата/аз не сложих/
Дресинг
2 с л зехтин с лимонов аромат
1 с л лимонов сок
1 с л оцет от шери
шарена сол,прясно смлян черен пипер
--------------------------------------------------------
Слънчогледовите семки се запичат в сух тиган до златисто.Оставят се да изстинат.
Морковите се настъргват.Резенето се измива и се настъргва.
Салатата Лоло роса и цикорията се накъсват и се аранжират в плато.Добавят се резенето и морковите.
Продуктите за дресинга се разбиват с тел и се залива салатата.
Отгоре се наръсват слънчогледовите семки.
Съвет:
Резенето е по-лесно смилаемо ,ако се отстранят стеблата и се обели външният влакнест слой.Добре е грудката да се обработва,след като поври около 5-7 минути в леко подсолена вода.
Източник: "Супер салати" / Рийдърс Дайджест

Пухкави хлебчета


4 1/2 ч л суха мая /1 прясна/
1/2 ч ч вода
2 ч ч прясно мляко
6 с л олио
2 с л захар
1 1/2 ч л сол
2 яйца
7-7 1/2 ч ч брашно,приблизително
1 жълтък -за намазване
------------------------------------
От продуктите се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.Разделя се на 16-20-24 топки.Оформят се и се редят в намаслена тава.Втасват още половин час. Намазват се с разбития жълтък с малко вода и се пекат на умерена фурна до готовност.
Като се извадят ,се напръскват с малко вода и се покриват с памучна кърпа.
Получават се много меки и пухкави питки!

Кекс с орехи и какао

Още една рецепта от старите тетрадки....
Знам я от мама...и когато ни се хапва нещо сладко,и бързо,този кекс винаги е спасение.




6 яйца
1 1/2 ч ч захар
6 с л вода
6 с л олио
1 1/2 ч ч брашно
орехи
1 с л какао






Разбиват се яйцата със захарта,докато побелеят.Добавят се водата,олиото и брашното.
Разбива се добре и 2/3 от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма.
В останалата 1/3 се добавя какаото и се разбива отново.Изсипва се върху бялото тесто и с лъжица се правят вълнообразни линии.
Отгоре се наръсват начупените орехи.
Пече се в умерена фурна до готовност.Оставя се да изстине във формата,после се изважда.
Наръсва се с пудра захар.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Салата от зеле




1/4 зелка,нарязана на ситно
2 моркова,настъргани
1 стрък пресен лук
1 чушка,на кубчета
1/2 краставица,на кубчета
магданоз
Дресинг:
сол,черен пипер,зехтин,оцет балсамико-бял
----------------------------------------------
Зеленчуците се смесват в купа и се заливат с дресинга.