"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Коледната пита и Новогодишната погача

Коледната пита
Новогодишната погача
Не знам дали да пиша рецепта...всеки си е харесал една комбинация от съставки- мляко, яйца,сол,захар,мая....и я използва.
Аз експериментирам най-вече с украсата. :-)

Коледно пънче

Още един не толкова български десерт...от френската кухня. :-)
Рецептата... по-късно.

Английски коледен кейк

Правя го за втора година...у нас много се хареса!

Съставки,които се накисват от предния ден:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии
150 гр сушени череши
100 гр орехи
100 гр бадеми
75 гр портокалови кори
кората и сока на 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк /ром/
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
1 ч л джинджифил
Всички продукти се объркват и се оставят похлупени за една нощ.
На другия ден:
6 яйца
350 гр масло
200 гр кафява захар
150 гр бяла захар
3 с л мед
1 бакпулвер
350 гр брашно
100 гр смлени бадеми
-------------------------------------------------------------------------
Маслото се разбива с двата вида захар и меда.Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се добавя по 1 с л брашно и се разбива добре с миксера.Добавят се смлените бадеми и половината брашно с бакпулвера и се обърква добре.
Добавят се сместа от предишния ден с плодовете и ядките и останалото брашно.
Съда за печене се облепва с пекарска хартия-и дъното ,и стените.
Фурната се загрява на 150 градуса.Сместа се изсипва в съда и се заравнява.
Отгоре се слага двойна пекарска хартия ,за да не загори при дългото печене.
Пече се до готовност,около 1,5 часа при мен.
Като се изпече,се надупчва със шиш и се залива с 5 с л ром /коняк/.
После се вади на решетка да изстине напълно.
Съхранение:
Увива се в пекарска хартия и в алуминиево фолио и се слага в метална кутия с капак.
Държи се на хладно,но не в хладилник.
На няколко дни /при мен 4-5/ се полива с 3-4 с л смес от портокалов сок и алкохола,който сте използвали за накисване на плодовете.
Глазури за коледния кейк:
Топла глазура
2 с л прецеден кайсиев мармалад
1 1/2 с л вода
1 ч л лимонов сок
Мармалада и водата се слагат в съд и врат 4 минути,прибавя се лимоновия сок и се маха от котлона.
-------------------------
Бадемова паста
3 1/2 каф. ч смлени бадеми
4 1/2 с л ситна захар
1/2 ч ч пудра захар
1 ч л лимонов сок
1 жълтък
2-3 капки бадемова есенция
Смлените бадеми и двата вида захар се пресяват.Прибавя се лимоновия сок , жълтъка и бадемовата есенция и се размесват добре.Получава се топка тесто.
-------------------------------
"Кралска" глазура
2 белтъка
2 1/2 ч ч пудра захар
1 ч л лимонов сок
Разбиват се белтъците на пяна и след това се добавя постепенно захарта.
Добавя се и лимоновия сок.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Кейка се намазва с топлата глазура.Отгоре се слага разточената бадемова паста.
Оставя се да престои 48 часа.
Кралската глазура /айсинг/ се нанася така,че да прилича на сняг.

Аз не сложих мармалад и бадемова паста.
Покрих го само с белтъчната глазура и украсих с фигурки от моделираща маса.
-----------------
Рецептата ми е сборна:от две коледни книги и от Джема от бг-мама.

Моята коледна картичка за вас!

Най-накрая имам време да ви благодаря за поздравите,картичките и пожеланията за Коледа,скъпи виртуални приятелки!
С неща,приготвени от мен за Коледния празник искам да ви пожелая ,на вас и вашите семейства много веселие ,смях,наздравици през Коледните празници.
А Новата година да бъде много благосклонна и щедра към вас,да ви запази здрави, щастливи и усмихнати!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
на
Дими, Нанита, Пепи, Диани, Танита, Ани, Лоис, Кеми, Милена, Надя, Илиана, Мира, Йоли,
Вики, Латинка, Дани, Мария, Зори. ...и на всички посетители и почитатели на блога ми!
Ако съм пропуснала някого,моля за огромно извинение.
Благодарна съм на всички ,които намират време да влязат ,да разгледат и да споделят!
Благодаря ви още веднъж,и бъдете щастливи!!!

Спекулациус с плънка от марципан

Тази година реших да заложа на нови и неопитвани досега сладкиши.
Това е първият.

350 гр брашно
2 ч л бакпулвер
1 щипка сол
150 гр масло
150 гр кафява захар
2 яйца
2 ч л подправки-джинджифил,индийско орехче,канела,кардамон...каквото обичате.
300 гр суров марципан
200 гр пудра захар
4-5 с л портокалов сок
1 ч л лимонова кора
1 жълтък
30 гр белени бадеми
------------------------------------------------------------------------------------------
Брашното ,бакпулверът,солта,маслото,захарта,яйцата,подправките за сладкиша се замесват на гладко тесто.Оформя се на две топки ,увива се във фолио и се оставя на студено.
Тавата се застила с хартия за печене.Марципана се натрошава с вилица и заедно с портокаловия сок,лимоновата кора и пудрата захар се замесва ва паста, която може да се маже.
Едната топка тесто се разточва с размера на тавата.Слага се върху пекарската хартия и отгоре се нанася марципановата паста.Втората кора също се разточва и се слага върху марципана.Жълтъкът се разбива с вода и се намазва отгоре. /Аз не го мазах/
Блатът се набожда с вилица.Разполовените бадеми /при мен лешници/се нареждат на равни разстояния и леко се притискат в тестото.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45-50 минути,до златисто.Още топъл се нарязва на правоъгълни парчета.
източник: "Да печем с любов"

Заек,задушен в гърне

1 заек,нарязан на порции
2 каф. ч олио
2-3 с л червен пипер
2-3 с л брашно
2 даф. листа
1 с л вегета
5-6 скилидки чесън
1 ч л чубрица
сол на вкус
---------------------------
В гърнето/гювеча,йенска тенджера/ се сипва едната чашка олио.Втората се смесва с брашното,червения пипер,чубрицата и се прави на каша.Посолява се заека и се овалва в кашата.Парчетата се редят в гърнето,като между тях се слагат дафиновите листа и скилидките чесън.
Залива се с вода,да се покрие месото.Пече се на умерена фурна под капак,докато изври водата.
Получава се много вкусен сос.

ТОРТИТЕ........

......Ще публикувам вече в тортения блог!

ТОРТИ И ...ОЩЕ НЕЩО!

Ще се радвам да го посещавате! :-)

Шоколадов кекс

4 яйца
250 гр захар
150 мл олио
2 ч л бакпулвер
1 ч ч прясно мляко
1 ч ч брашно
1 ванилия
2-3 с л какао
1/2 ч ч шоколадов чипс /натрошен шоколад/
------------------------------------------------
Разбиват се яйцата със захарта.Постепенно се добавя олиото,млякото и ванилията.Отгоре се пресява и брашното с бакпулвера и се разбива добре.Добавят се какаото и шоколада ,обърква се и се изсипва в намаслена кексова форма.
Пече се на 180 градуса около 40 минути.Проверява се с клечка.
Като се извади от фурната ,се оставя да изстине във формата за 15-20 минути и тогава се изважда.Наръсва се с пудра захар.

Трицветна бисквитена торта

Или една нестандартна бисквитена торта,по рецепта на Bubolinkata от bg-mamma.

300 гр обикновени бисквити
200 гр орехи,натрошени
1 ч ч захар
1 ч ч смокини от сладко,нарязани
4-5 с л какао
150 гр масло
500 мл прясно мляко
300 мл сладкарска сметана
1 крем Оле-шоколад на д-р Йоткер
100 гр натурален шоколад
3 с л ром /коняк/
----------------------------------------
На котлона се разтопяват маслото,100 мл от прясното мляко,захарта и 3 с л какао.
Маха се и се добавят смокините,2/3 от натрошените бисквити,1/2 от орехите и алкохола.
Сместа се обърква добре и се разстила във тортена форма с откопчаващ ринг с диаметър 24 см.Слага се в хладилника да стегне.
Шоколада се разтопява заедно с останалите 400 мл прясно мляко.Охлажда се,добавя се крема Оле и се разбива на крем.
2/3 от крема се изсипва върху блата.Наръсва се обилно с орехи и смлени бисквити.
Останалата 1/3 крем се прибавя към половината от разбитата сладкарска сметана.
Разстила се върху орехите и бисквитите,като отгоре пак се ръси с орехи и бисквити.
Най-отгоре се разстила втората половина от сладкарската сметана .
Наръсва се обилно с какао.
Слага се в хладилник за няколко часа.
Маха се ринга и може да се украси.

Сладкиш с круши и сушени сини сливи





За форма -20 см.
3-4 круши
няколко сини сливи
150 гр захар
1 ч л лимонов сок
125 гр масло,меко
2 ч л портокалова кора
щипка сол
2 яйца
180 гр брашно
1 ч л бакпулвер
2-3 с л прясно мляко
-------------------------
Фурната се загрява до 180 градуса.
Формата се намазва с масло и се покрива с пекарска хартия.
В тиган се карамелизира 50 гр от захарта заедно с лимоновия сок.
Изсипва се във формата.Крушите се почистват ,обелват се и се срязват на половина.
Слагат се върху карамела с отрязаната част надолу.Между тях се нареждат сините сливи.
В купа се разбиват маслото и останалата захар,портокаловата кора и солта.
Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се разбива сместа.
Брашното с бакпулвера се пресяват над сместа и се разбъркват,като едновременно се добавя и прясното мляко.Тестото се изсипва върху крушите и се заглажда.Пече се около 50-60 минути ,като се проверява с клечка.Ако отгоре започне да загаря,се покрива с фолио.
Като се извади от фурната,се охлажда 10-на минути във формата.След това се обръща върху поднос и се маха ринга на формата.
Може да се поднесе с бита сметана или подсладена извара.
източник: "Да печем с любов" -Рийдърс Дайджест

Poulet Roti a la Normande

или ПИЛЕ ПО НОРМАНДСКИ
по рецепта на Джулия Чайлд

1 пиле ,леко осолено
около 100 гр пилешки воденички ,дробчета,сърце
1 глава лук,накълцана
сол
1 с л масло,олио

Дреболиите се нарязват и се запържват в олиото и маслото заедно с лука за около 4-5 минути.
Махат се от котлона и се смесват със:
1/4 ч ч трохи /галета/
2 с л крема сирене
1 с л масло /аз използвах масло с трюфели/
2 с л магданоз,накълцан
1/3 ч л мащерка
1/8 с л сол
щипка черен пипер
-----------------------------------------------
Пилето се пълни с плънката и при необходимост се зашива.
Намазва се с масло отвсякъде.Слага се в тава,наливат се 3-4 с л олио и около 100 мл вода и се слага да се пече в умерена фурна.
Ако отгоре бързо загаря ,може да се покрие с фолио.
Около 10 минути преди да се извади ,се намазва с 2-3 с л сметана.Запича се.Повтаря се намазването и пак се допича.
Сос:
4 с л пилешки бульон
3-4 с л сметана
сол,черен пипер,лимонов сок
Тези съставки се смесват със соса от печенето.

Гарнитура:
картофи,гъби,лук...

подходящи вина:
бяло Бургунди
Graves

Питка

1/2 мая,прясна
1 ч л сол
2 ч л захар
2 яйца /1 жълтък за намазване/
200 мл прясно мляко
200 гр кисело мляко
1/2 ч ч олио
700-800 гр брашно
----------------------------------
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко.Добавят се останалите продукти и се омесва гладко тесто.2-3 с л олио се оставят за доомесването после.
Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.
Оформянето е по желание.Аз сложих една топка в средата,около нея 5 фитилчета,вързани на възел и по края 12 топки.Като се оформя ,ръцете се намазняват.
Втасва още 1/2 час ,намазва се с жълтъка,разбит с малко олио или вода и се пече на умерена фурна до златисто.
Може да се наръси със семена.

Пангасиус с каперси и пикантни картофки

4 филета пангасиус
2 с л каперси
сол,черен пипер
зехтин,лимонов сок
---------------------
Филетата се подправят със сол и черен пипер и се нареждат в намазнена тава.Отгоре се нареждат каперсите,напръскват се с лимонов сок и зехтин и се пекат на умерена фурна за около 15 минути.

Пикантните картофки - тук.

Спаначена супа с моркови



500 гр спанак
1 морков,настърган
1 глава лук
2-3 с л зехтин
фиде,сол,бял пипер
магданоз,вегета






Спанака се измива и нарязва на ситно.Лука се наситнява и се запържва в зехтина.Добавя се спанака и моркова и се сотират 3-4 минути.Долива се вода и като заври ,се добавя и фидето / количество по желание/.След като поври 10-на минутки,се овкусява и се изключва.
Поднася се с лимонов сок.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Пълнени тиквички по провансалски

4 тиквички
4 с л зехтин
1 с л каперси
1 глава лук,накълцана
80 гр орехи
170 гр трохи от сух хляб /едра галета/
2 скилидки чесън,накълцани
100 гр маслини,нарязани
магданоз,сол,черен пипер
-----------------------------------------
Тиквичките се разрязват на две като ладии.Издълбават се и вътрешността се нарязва на ситно.Загрява се зехтина и се запържва лука за около 5 мин.Добавят се орехите и трохите и се пържи още 10-на минути.Добавят се вътрешността на тиквичките,каперсите,чесъна, маслините ,магданоза и се овкусява.
Тиквичките се нареждат в намаслена тава и се пълнят с плънката.Налива се вода до средата на тиквичките.
Пекат се на умерена фурна почти до извиране на водата.
Могат да се поднесат с чесново кисело мляко.

Пържени пъдпъдъци


4 пъдпъдъка
4 ч ч бульон
1 ч ч бяло вино
магданоз,дафинов лист
чесън,сол,черен пипер
мас /олио/, малко брашно
----------------------------
Пъдпъдъците се запържват в маста.Прибавят се останалите продукти без брашното и се задушават до омекване на месото /около 1 час/.Птиците се изваждат,соса се сгъстява с брашното и се заливат .Сервират се веднага.