"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Petto d'Anitra al Mango

Много често патицата се приготвя с плодове-череши,грозде,фурми или портокали...
Това е една по-нестандартна рецепта от книгата "Паста и опера" на Антонио Карлучо .
Той го приготвя с манго,тъй като то прибавя кисела нотка към патешкото,което обикновено е доста мазно.




за 4 порции
4 патешки гърди с кожата
сол,черен пипер
60 гр масло
3,4 с л бульон
1 голямо манго,не много узряло
2 ч л коняк
1 с л манго на каша
1 ч л картофено нишесте






Патешките гърди се подправят със солта и черния пипер.
Загрява се половината масло в тиган с дебело дъно и се запържват гърдите с кожата надолу за 5-6 минути.
Обръщат се,добавя се бульона и се готвят още 10 минути на по-слаб огън.
Когато са готови,се изваждат от тигана и се държат топли.
В същата мазнина /ако патицата е прекалено мазна,използвайте друг тиган /се добавя останалото масло ,коняка,кашата от манго и малко сол и черен пипер.
След 3-4 минути се добавя и картофеното нишесте,размито в малко от соса.
Мангото се срязва на две,обелва се и се нарязва на резени.
Сервира се,като гърдите се режат на ивици и се редят,редувайки се с ивици манго между тях.



Друг вариант ,за тези,които не обичат комбинацията сладко-солено, е гарнитура от настъргани моркови и нахут,подправени със сол,оцет и зехтин.





Аз използвах патешки бутчета и съответно времето за приготвяне беше около 30 -35 минути.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

3 коментара: