"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Френски хляб...



1 прясна мая
200 мл прясно мляко
50 мл олио
1 с л захар
1 с л сол
2 ч л сухи провансалски подправки
2 яйца
600 гр брашно,приблизително






Маята се разтваря в хладкото прясно мляко.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Не трябва да лепне по ръцете.
Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на две топки,оформят се фитили и се усукват един в друг.Слага се в продълговата намаслена форма и се оставя да втаса още половин час.
Намазва се отгоре с масло /маргарин и се пече в умерена фурна до златисто.
Когато се извади от фурната,може да се напръска с малко вода и да се покрие с кърпа за по-мека коричка.

6 коментара:

  1. Чудесно е хлебчето! :)
    Имам едно въпросче: тези провансалски подправки се продават с такова наименование или е нещо друго?
    Поздрави: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. много мек и вкусен изглажда!

    ОтговорИзтриване
  3. Краси,
    изпекла си чудесно плетено хлебче -
    изглежда хрупкаво, сигурно е и много ароматно!
    Поздрав, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Eееех.. как ми се прияде! Защо няма кой и на мен да направи такова хлебче?!

    Чуден е, Краси!

    Поздрави и :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглежда :)))
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за коментарите ,момичета!
    Ина,използвала съм комбинирана подправка,така се продава.Съдържа розмарин,мащерка,майорана,индийско орехче,черен пипер.
    Но можеш да ползваш каквито харесвате!
    Честит празник на всички! :-))

    ОтговорИзтриване