"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Италиански картофен пай




В търсене на нещо различно и по-нестандартно попаднах на тази рецепта.
Продуктите са все едни и същи :-) ,но вкуса е различен!




за тестото:
2 ч ч брашно
1/2 ч л сол
125 гр масло
1 яйце
3-4 с л студена вода

за плънката:
1 кг картофи,сварени и намачкани на пюре
125 гр масло,разтопено
250 мл прясно мляко
1 яйце
60 гр настъргано сирене "Пармезан"
сол,черен пипер



Маслото и брашното се смесват и се стриват на трохи.Добавя се яйцето ,солта и ако е необходимо,студена вода да се замеси тесто.Увива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за 1/2 час.
Продуктите за плънката се смесват в голяма купа.
Тестото се разточва и се слага в намаслена форма за пай,покрита с пекарска хартия,за да се извади по-лесно,като се покриват стените на формата и се оставят краищата да висят навън.
Изсипва се плънката и се заглажда.
Висящите краища се прегъват върху нея.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45-50 минути до златистокафяво.
-------------------
източник:"Малката голяма вегетарианска книга"

4 коментара:

  1. Ох, колко апетитно изглежда! Не съм правила пай с картофи и ми е любопитно да узная вкуса му :)

    Усмихнат следобед, Краси :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Краси,
    обичам картофи и твоята идея ми допада -
    много апетитно изглежда.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, интересно предложение и
    трябва да се опита :))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Тони,много е вкусен,по думите на опиталите го... :-)

    Диди,Дани,благодаря ви!

    Успешен ден!И много усмивки!

    ОтговорИзтриване