"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Мусака.....

Защо публикувам рецепта на нещо толкова обикновено и лесно?
Защото всички,с които съм говорила досега,обикновено първо запържват ,задушават...
А моя начин е лесен,здравословен и неангажиращ с много време.
Е,освен за наситняването на продуктите. :-)




Аз слагам всичко сурово направо в тавата за печене.
Около 1 кг картофи,нарязани на кубчета




3,4 моркова,също нарязани на дребно
1 гл лук,наситнена




около 200-250 гр кайма ,най-много,тя е повече за аромат :-)
А ако искате зеленчукова мусака,заменете каймата с 2-3 тиквички.
Подправките ,които аз използвам:
кимион
черен пипер
чесън на гранули /или 2 намачкани скилидки/
червен пипер
2-3 с л доматено пюре
Всъщност,те са изцяло по предпочитание и вкус на семейството...




И много магданоз...




Продуктите се разбъркват добре,заливат се с гореща вода,да ги покрие и се пече на умерена фурна.
Сигурно се питате защо няма олио?
Не,не е пропуснато.Олио не слагам.Каймата си има достатъчно мазнина.




Заливката :
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
300-350 мл прясно мляко
Разбиват се продуктите за заливката и се залива мусаката ,когато водата е извряла.
Запича се до златисто,или до по-тъмно златисто... :-)) зависи кой как обича коричката!




Приятно готвене!

13 коментара:

  1. Ne kadar besleyici, ne kadar leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е! И аз така я правя, всичко сурово в тавичката, без олио. Досега заливах само с кисело мляко и яйца. Следващия път като правя мусака ще я направя като твоята, с много магданоз и с прясно мляко в заливката. Желая ти усмихнат и спорен ден :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. и аз не обичам запръжките, Краси.
    А разликата в моята и твоята е само количеството кайма :)))

    От къде имаш ножчето за магданоз, да попитам аз? Страхотна придобивка е, сега ще се юрна да търся и аз.....

    Поздрави и хубави почивни дни на теб :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много е хубава, Краси
    и здравословно :))
    Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви ,че сте наминали,момичета! :-)
    Катя ,като имам в наличност или искам да я направя по-разкошна,заменям част от прясното мляко, а понякога и цялото с готварска течна сметана.
    Пепи,каймата я слагам ...заради мъжете. :-)
    А ножчето и дъската са комплект, от магазини KEV...май така се изписва името им.
    Благодаря ти,Дани!

    Усмихнат ден и спокоен уикенд ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти,Fuat Gencal!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много добра идея ми даде за мусака с тиквички.

    А иначе от доста време и аз не запържвам, добавям и домати в моята мусака, а в заливката слагам брашно, да я сгъсти, но като гледам твоята коричка май няма нужда.

    ОтговорИзтриване
  8. Краси,
    обичам мусака, а твоята изглежда много апетитно.
    Чудесни снимки и обяснения.
    Благодаря ти, хубав майски уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея! До сега задушавах каймата и лука, но виждам, че може и това да се избегне. Следващия път ще я направя така!
    Усмихати и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Георги и Краси,наистина няма нужда от брашно.От яйцата си стяга добре!

    Благодаря ти ,Диди! :-)

    shareniika, от години я правя така.Тя първо си се задушава,докато извира водата,а после се запича...
    Мисля,че няма да сбъркаш... :-)

    Слънчев и спокоен уикенд на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. изглежда чудесно и вкусно!
    ще я пробвам и ще докладвам

    ОтговорИзтриване
  12. най-важното - на колко градуса и колко време се пече приблизително? заливката на същата температура ли се пече?
    благодаря ти предварително

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти ,Райна!
    Пека я на средна температура,около 180 градуса.
    Време...не знам,първо около час,докато изври водата,после заливам и допичам на същата температура,докато се запече коричката.Става за около 10-15 минути.
    Успешна нова седмица! :-)

    ОтговорИзтриване