"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Ягодов крамбъл

И отново десерт с ягоди...
Когато са в сезон,мога да ги консумирам всеки ден...
По няколко пъти на ден... :))
В плодови салати,в зеленчукови салати,в кексове,като украса на сладкиши, печени...
В случая,като крамбъл.




за 4 купички:
1 ч ч пресни ягоди /става със всякакви плодове,може и замразени/
1/4 ч ч захар
лимонови кори от 1 лимон
2 с л лимонов сок
2 с л нишесте
Измитите ягоди се нарязват на 4 и се смесват със захарта,лимоновите кори,лимоновия сок и нишестето.
Объркват се добре и се разпределят в намаслени купички за печене.



за щройсела:
6 с л масло,студено
1/2 ч ч кафява захар
1/3 ч ч брашно
1/2 ч ч орехи,натрошени
Ако се прави с други плодове,може да се сложи някакъв ароматизатор-канела,кардамон, ванилия...
Но ягодите са толкова ароматни,че аз не сметнах за нужно да слагам.




В купа се смесват кафявата захар,брашното и орехите.Отгоре се нарязва маслото на кубчета.С пръсти се размесва и стрива ,за да се получи смес на трохи.
Тази процедура може да се извърши в кухненски робот,на пулсиращ режим.
Сместа се разпределя отгоре върху ягодите.
Пекат се на 160 градуса около 25-30 минути до,до запичане на щройсела.




Поднасят се със подсладена на вкус заквасена сметана.




Приятно готвене!

4 коментара:

  1. Чудно!
    И вкусно, Краси!
    Харесва ми рецептата, снимките и порцелановите форми.. :-)

    Поздрави и пожелание за лек петък, също тъй вкусен и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Оле Краси,колко вкусно и ароматно изглеждаааа.....а в тези формички....прелест!
    Усмихнат и вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Дими,Nanita,благодаря ви много!
    И аз много си ги харесвам... :))
    Усмихнат ден и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Какъв прекрасен употреба на пресни ягоди.

    ОтговорИзтриване