"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Минитарталети с лимон и извара


Днес,по случай Деня на детето ,реших ,че е чудесен момент да изненадам моя син с десерт , който той обича...и унищожава за отрицателно време.




за тестото:
115 гр студено масло
100 гр пудра захар
1 яйце
1 1/2 ч ч брашно
щипка сол
-----------------------
Брашното и солта се пресяват в купа.Отгоре се нарязва маслото на кубчета .
Стриват се с ръка на трохи.Тази процедура може да се извърши в кухненски робот.
Добавя се пудрата захар и се размесва.Накрая яйцето и се омесва тесто.В зависимост от големината на яйцето може да се наложи да се добави малко брашно /ако яйцето е голямо/, или 1-2 с л студена вода /ако яйцето е малко/.
Тестото се увива в свежо фолио и се слага в хладилника за 1 час.

Плънка:
2 яйца
250 гр извара
5-6 с л пудра захар
лимоновия сок и кора от 1 лимон
100 мл сладкарска сметана
отгоре-черешка,малинка,стафида /при мен/,друг плод






Тестото се изважда от хладилника и се разделя на броя тарталети.С ръка се разтегля на кръг и се слага във формичките,като се притиска по стените и дъното.
Сипва се по 1 с л от плънката,слага се по средата плод и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто,около 12-15 минути.




Аз използвах форма за минитарталети и от това количество тесто ми излязоха 36 броя.




Чудесно допълнение към следобедното кафе! :))





Приятно готвене!

6 коментара:

  1. Краси, много ароматно поредложение :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит 1 Юни Краси на теб и малкия ти син! Няма по невероятен подарък за едно дете от прясно изпечените курабийки или тарталетки и аромата, който се носи от кухнята. Но това ще го разберат по-късно, когато порастнат, сега си търсят играчките :)
    Прекрасна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно!!!

    Не само вкусно.. в това не се съмнявам, Краси :-)

    А каква извара ползва, Краси? Да я дегустирам по време на престоя ми в България.. да мога да сравня..

    Поздрави и :-))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви ,момичета!:))

    Вярно е ,Дани...но и няма по-голяма награда за мама,да вижда как детко се върти около печката и чака...и се облизва като котараче...!

    Дими,то тук няма кой знае какъв избор ...аз лично знам за обезмаслена,кашкавалена ,и май леко солена имаше...
    В случая е кашкавалена,по-плътна стои и не толкова тричава като другите.

    Усмихнат ден и целувки на всички! :))

    ОтговорИзтриване
  5. Краси.. ами аз и тези не съм опитвала. Или поне не всички. И не през последните десетина години..
    Благодаря за информацията.

    Сърдечни поздрави и :-)))

    ОтговорИзтриване