"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Фокачиа с домати,маслини и лук



30 гр мая,прясна /2 пакетчета суха/
1 ч л захар
150 мл хладка вода
500 гр брашно
1 ч л сол
125 мл зехтин
2 с л бяло вино
1 гл лук,нарязан на ситно
2 домата ,нарязани на кубчета
2 скилидки чесън,накълцани
10-15 маслинки
сол,черен пипер
3 с л магданоз




Маята се разтваря във водата със захарта и 2 с л брашно и се оставя да шупне.
Заедно с останалото брашно,солта ,бялото вино и 2 с л зехтин се омесва на тесто.
Покрива се със свежо фолио или кърпа и се оставя да втаса,около 1 1/2 часа.
След като втаса,се прехвърля на плота и се премесва 1-2 минути.Слага се в намаслена тава и с ръце се разстила равномерно в тавата.Надупчва се с вилица.Отгоре се слагат доматите, лука,чесъна ,маслините и магданоза.Наръсва се с останалия зехтин.
Пече се в предварително загрята фурна около 30-35 минути.




След като се извади от фурната,може да се покрие с кърпа,за да омекне.



Приятно готвене!
----------------------------------------------------------
източник:"Малката голяма готварска книга"
с вариации

4 коментара:

  1. Краси,
    чудесна е и снимките - също!
    Поздрав и усмихнат петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Краси,
    много вкусно предложение:
    с доматки, маслинки...
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много лесно и вкусно изглежда! Моите дечурлига страшно си падат по такива неща:)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    Дани,
    Lulu,
    много ви благодаря!Наистина е лесно...всъщност най-много е времето за втасване!
    Успешна и усмихната :)) седмица,момичета!

    ОтговорИзтриване