"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Крамбъл с праскови



Няма как човек да не се възползва от даровете на пролетта и лятото...
И след Ягодовия крамбъл дойде ред и на следващия плод-сочен,топъл,изпълнен със сладост...прасковите. :)





И в желанието си освен плодове да използвам и други здравословни продукти,реших,че ще е удачно да заменя обикновеното масло с кокосово,обикновеното брашно с брашно от елда...да добавя и малко овесени ядки.




И така,за две продълговати тавички с дължина 20-22 см:
4 праскови
лимонов сок от 1/2 лимон
2-3 с л кафява тръстикова захар
1 с л брашно от елда
------------------------------------------------
Прасковите се почистват от костилките и се нарязват на хапки.Ако не обичате люспата,може да ги обелите.Смесват се с останалите продукти и се разпределят в двете тавички.





За тестото:
80 гр кокосово масло
4 с л кафява захар
100 гр брашно от елда
3 с л пълнозърнесто брашно
4 с л овесени ядки
------------------------------
Брашната,овесените ядки и захарта се смесват в купа.Отгоре се нарязва маслото на кубчета и с пръсти се стрива на трохи с брашната.Сместа се разпределя в двете тавички върху прасковите.




Пекат се на 180 градуса около 25-30 минути,до златисто .




Могат да се поднесат с бита сметана или сладолед.




Приятно готвене!

6 коментара:

  1. Краси,
    много красиво и апетитно!
    Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Абе напоследък все срещам рецепти за крамбъл - я с праскови, я с череши или друг сезонен плод. Но така и не се престрашавам да го направя, не за друго, ами незнам вкъщи дали някой би се престрашил да го опита, ако не изглежда на равни парчета или форми. Но твоят изглежда великолепно.
    Поздрави Краси за хубавите снимки и споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ,Русанка! :)

    Дани,първия път и аз го правих малко с недоверие.
    Но се оказа,че се получава чудесен десерт.Вярно, хапва се с лъжица ,но вкуса си заслужава.Поне за мен...така плодовете се усещат по -осезаемо, отколкото в кекс или друг вид сладкиш!
    А и много лесно за приготвяне... :)

    Усмихнат ден и настроение! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Краси, прекрасен крамбъл си спретнала! Поздравления! Много го обичам този сладкиш, но за мен досега беше познат под името щросел..
    Аз съм правила такъв с ябълки в коняк, със стафиди и канела. Невероятен вкус наистина. Хрупкавата коричка е толкова вкусна, че като грабнеш лъжицата няма спиране, особено с хубав ванилен сладолед..:))))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Краси, направих крамбъла с праскови. Благодаря за идеята. Копирах и твоя в блога:)
    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти ,Ани!
    Съжалявам за закъснелия коментар!
    Поздрави! :))

    ОтговорИзтриване