"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Питки с шафран и Parmigiano



1/2 прясна мая
1 ч л сол
1 ч л захар
120 мл вода
80 мл прясно мляко
3 гр шафран
1 ч л черен пипер
300 гр брашно
1 с л зехтин
100 гр Пармезан
1 жълтък,разбит с вода ,за намазване на питките




Шафрана се накисва в млякото.
Маята се разтваря във водата,солта,захарта и 2 с л брашно.Оставя се да шупне.
Добавят се млякото със шафрана,зехтина,черния пипер и настъргания Пармезан и се омесва тесто.Оставя се да втаса,докато удвои обема си,около 1 1/2 часа.
Разделя се на 8 питки,които се нареждат в намаслена тава.
Оставят се да втасат още 1/2 час.
Намазват се с жълтъка и се пекат на 190 градуса около 20 минути,до златисто.





Много подходящи за пикантни сандвичи...



Приятно готвене!

7 коментара:

  1. Ммм..., страхотни питки, Краси! Направо ми идва да си взема една, за да ги опитам, но... ще си ги направя - ще ми е по-лесно :)

    Спорна, вкусна и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооооо........повече от фантастично!!!!Представям си колко са дъхави,прекрасни питки!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са, Краси :))
    И ухаят страхотно!!

    ОтговорИзтриване
  4. Каква страхотна коричка имат отгоре|
    Представям си колко са ароматни пък.....
    Усмихната и дано да е по-прохладна седмица от мен, Краси *)

    ОтговорИзтриване
  5. Краси,
    изглеждат невероятно слънчеви и привлекателни тези хлебчета. Незнам ако ги докопам, дали ще останат за сандвичи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Това изглежда невероятно с пресни салата лято. Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Тони,с удоволствие бих почерпила...но свършиха!
    Йоли,Дани,Пепи,ароматни са доста,да! :))
    Дани,и да искаш,няма вече... :))
    Casey ,благодаря ти!
    Спокойна вечер и по-прохладна нощ ви желая!

    ОтговорИзтриване