"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Ризото с калмари




600 гр калмари
4 с л зехтин
1 гл лук,нарязан наситно
2 скилидки чесън,намачкани
1 ч ч ориз за ризото
100 мл бяло вино
1 л рибен/зеленчуков бульон
2 с л магданоз,пресен
сол,черен пипер
--------------------------------
Замразените калмари се размразяват на стайна температура.
Нарязват се на шайби и се пускат в солена вряща вода.Варят се 4-5 минути.
Изцеждат се и се оставят да изстинат.
Загрява се зехтина в дълбок тиган и се запържват лука и чесъна до прозрачност.
Добавя се измития ориз ,разбърква се и се добавя виното.Задушава се няколко минути,до поемане на виното.
Долива се 150 мл бульон и се вари на бавен огън до сгъстяване.
Процесът се повтаря,като се долива по 150-200 мл и се изчаква ориза да поеме течността, преди да се добави следващото количество.
Когато ориза е почти готов,се добавят калмарите.
Накрая се подправя със солта и черния пипер,наръсва се магданоза.
------------------------------------------------------------------------
Ризотото може да се приготви и със скариди,миди...




Приятно готвене!

2 коментара:

  1. Краси,
    Чудесно изглежда -
    много лятно свежо и апетитно!
    Поздрав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,Диди!
    Успешна седмица и усмивки! :))

    ОтговорИзтриване