"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз .................

Баница с ябълки

Обичам домашна българска баница.Откакто я правя,рецептата винаги е една и съща.
Кори,мляко-прясно и кисело,яйца,сирене...
Този път обаче реших ,че в духа на последните месеци,трябва да експериментирам и тук.
И понеже прасковите отидоха за друг десерт,чиято рецепта скоро ще напиша,в купата с плодове имаше най-много ябълки.
Значи ,първия експеримент ще бъде с ябълка...

1 пакет кори за баница
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
350-400 мл прясно мляко
250 гр сирене
олио,за тавата и за поръсване на корите
1 голяма /2 малки/ябълка,обелена и настъргана




Как я приготвям аз:
В голяма купа разбивам яйцата,добавям прясното и киселото мляко,накрая сиренето- натрошено.
В намаслена тава нареждам последователно 1/3 от пакета кори.Наръсвам с олио,и с черпак заливам със 1/3 от млечно-яйчената смес.Отгоре разпределих 1/2 настъргана ябълка.
Отново наредих 1/3 кори и пак залях със сместа,като върху нея разпределих останалата ябълка.
Накрая сложих последната 1/3 кори и полях обилно с останалата смес.
Наръсих отгоре с 2-3 с л захар.
Изпекох я на 180 градуса до зачервяване.




Естествено ,идеална за следобедна неделна закуска с кисело мляко.
Моите мъже ходиха до вилата и познайте дали остана нещо в тавата,след като се прибраха. :))





Приятно готвене!

2 коментара:

  1. Краси,
    нали си "падаме' по баници :)
    Това е нова и вкусна идея !

    ОтговорИзтриване
  2. Така е,Дани! :))
    Успешна седмица и поздрави!

    ОтговорИзтриване