"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Аспержи с чеснов сос Айоли с каперси



500 гр аспержи
-----------------
1 филия хляб,без кора
2 с л прясно мляко
4 скилидки чесън
сол
2 жълтъка
250 мл зехтин екстра върджин
1 с л лимонов сок
черен пипер
100-150 гр кисело мляко ,по желание
2 ч л каперси
----------------------------------------
Хляба се нарязва на кубчета и се залива с млякото.Оставя се да попие.
Чесънът се нарязва и заедно с хляба се намачква в хаванче.
Чесновата паста се разбива заедно с жълтъците и 2 с л зехтин с миксер.
Добавя се лимоновият сок, след това още 2 с л зехтин и се разбива.
Останалия зехтин се добавя на тънка струйка ,като се бърка непрекъснато.
Добавят се каперсите.
Подправя се със сол и черен пипер.
По желание може да се добави кисело мляко.

Аспержите се обелват и се варят в подсолена вода около 10-на минути.
Изцеждат се ,подреждат се в чиния и се заливат със соса.




Приятно готвене!

6 коментара:

  1. Краси, крайно време е да ги опитам :)
    При теб като гледам е класика!!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Струва си,Дани!
    И аз не ги приготвям често,затова се придържам ...засега ,към семплите рецепти! :)
    Спокойна и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Веднъж опитах да приготвя аспержи и претърпях провал.., мисля, че е време отново да опитам..
    Спокойна вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Оооо,прекрасни аспержи.Много ми допадат Краси,страхотна си. Благодаря за тази пикантерия.

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,не знам какво се е провалило...Важното е да не ги превариш.Аз ги пробвах с виличка,не трябва да стават много меки.

    Благодаря ти ,Йоли!

    Усмихнат :) и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво,соса изглежда страхотен,ще го пробвам.Искам да добавя идея за аспержите като техен голям почитател.След като се сварят за около 5 до 10 мин.се запържват в тиган с масло за около 5 мин.И после има много варианти, един от най/лесните и популярни е да се поднесат само с лимонов сок.Опитайте

    ОтговорИзтриване