"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

"Сарми " с Темпе в оризови кори


Експериментаторския ми дух няма мира тия дни...
Търся,ровя,чета...побърках компютъра .Не му стигат жегите...
Понятието Темпе срещнах още преди 3 години.Но само като понятие,обозначаващо храна.
Какво точно представлява видях може би година по-късно...само на снимка.




А на "живо" ми попадна в ръцете преди месец...И чакаше да ми дойде вдъхновението да го приготвя.Всъщност ,не е нещо кой знае колко необикновено:получава се от ферментирането на соевите зърна.Богато е на протеини,желязо,калций и витамин В.
Опаковката ,която аз купих,съдържа соя /без ГМО/, соев сос и растителна мазнина.




И понеже рецептата е фън шуей...
Темпето принадлежи към храните от групата на Метала.Притежава хладна енергия и сладък вкус.Укрепва далака,"смазва" сухотата в организма,премахва токсините и влияе добре върху течностите в тялото.
Другите екзотични продукти,които използвах:
Оризови кори
Соев сос Тамари
Соева паста




1 морков
1 гл лук
2 скилидки чесън
3-4 гъби
200 гр темпе
зехтин
2 с л соев сос тамари
1/2 ч л индийско орехче
1 с л соева паста




Лука и чесъна се нарязват на ситно.
Темпето и гъбите се нарязват на кубчета.
Моркова се остъргва и също се нарязва на ситно,може да се настърже.
2-3 с л зехтин се загряват в тиган и първо се забържват лука и чсъна.
Добавят се моркова и гъбите.Задушават се няколко минути,докато омекнат.
Добавя се темпето.Соевия сос и соевата паста се смесват и се добавят.
Накрая се прибавя индийското орехче.
Задушава се още няколко минути,да се смесят ароматите.
Всяка оризова кора се потапя в гореща вода и се слага на суха памучна кърпа.В средата се поставя по 1 л от плънката и се завива на сармичка.
Готовите сармички се пържат в няколко капки зехтин или се нареждат в обилно намаслена тавичка,напръскват се със зехтин и се пекат на фурна за около 9-10 минути.
Аз ги правих по втория начин,във фурната.





Много им подхожда сладък чили сос.

----------------------------------------
Приятно готвене!
----------------------------------------
източник:
"Фън шуей-кухнята на петте първоелемента"

2 коментара:

  1. Краси,
    допада ми експериментаторския ти дух -
    последните ти идеи са много свежи, интересни и екзотични а чудесно представяне и снимки.
    Поздрав, усмивки и още вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,Диди! :)
    То като почне да те човърка ...да търсиш,да пробваш...няма отърване!

    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване