"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пълнени чушки...... :))

.....ама не какви да е,а здравословни! :))
Стандартните ,с ориз и кайма,или с яйца и сирене ,са ясни.
Обаче...нали в последно време все експериментирам,и попадам на разни продукти - находки,
та реших ,че и стандартните български пълнени чушки трябва да претърпят трансформация.





И ги напълних с био ориз,кафяв,дългозърнест.
И с оризов булгур...




И останалите продукти:
5 чушки,измити,изчистени от семената
100 гр ориз,био,кафяв,дългозърнест
100 гр оризов булгур
1 глава лук,накълцана наситно
2-3 с л зехтин
морска сол,черен пипер,магданоз

За соса:
2-3 с л брашно
300 мл прясно мляко
сол на вкус
1 с л зехтин





Загрява се зехтина и се запържва лука за 2-3 минути.
Добавя се ориза ,разбърква се ,докато се омазни и се долива вода/бульон,около 350 мл.
Кафевия ориз увира по-бавно от обикновения,може да се наложи да доливате още вода.
Когато е почти готов,се добавя и оризовия булгур и подправките.
Вари се до готовност на продуктите.
Пълнят се чушките със сместа и се нареждат в намаслена тавичка.
Наръсват се със сол и се заливат с вода,да са покрити до половината.
Пекат се до извиране на водата и запичането им отгоре.
За соса:
Загрява се зехтина,добавя се брашното,разбърква се и по малко се добавя млякото,като се бърка непрекъснато,за да не остане брашното на бучки.
Посолява се и с бешамела се заливат чушките.
Изключва се фурната и се оставят да се стегне соса.
Може на отворена вратичка на фурната...





Приятно готвене!

3 коментара:

  1. Страхотнии са, Краси :)
    И аз съм на такава вълна /кускус, елда/, а и сега съм взела булгур за една рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти ,Йоли! :))

    Дани,при това разнообразие на продукти на пазара просто е грехота да не се опитват! :)

    Успешен ден и спокоен уикенд,момичета!

    ОтговорИзтриване