"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Фокачиа със салвия /градински чай/



Обичам фокачиа...обичам италианската кухня....обичам и пресни подправки.
Малко брашно,мая,сол и захар,и от тук насетне вариациите са безброй....
В случая ,със салвия.
Чух за тази подправка преди....около 25 години.В едно кулинарно предаване по БНТ, "От нищо нещо".
Тогава рецептата беше за Пиле с градински чай.Хареса ми много,но....не намерих салвия.
Е,вече я има навсякъде....и в моите рецепти също. :-)




25 гр мая,прясна /14 гр суха /
1 ч л захар
200 мл хладка вода
500 гр брашно,приблизително
1 ч л сол
15-20 листа прясна салвия,ситно нарязани
2 с л зехтин
едра сол за поръсване /хималайска,морска/
2 скилидки чесън,ситно накълцани
----------------------------------------------
Маята се разтваря във водата,добавят се захарта ,солта и брашното и се омесва тесто.
Добавя се нарязаната салвия и се омесва добре.
Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Разточва се до размера на тава,с диаметър 30 см или размери 25/38 см, и се прехвърля в намаслената тава.
Напръсква се отгоре със зехтина,наръсва се с едрата сол и чесъна.
Пече се в умерена фурна около 30 минути,до златисто.




Приятно готвене!

1 коментар:

  1. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване