"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Една награда и........една шоколадова торта



Трудно е човек да пише за себе си.Особено ,когато иска да се похвали...
На мен поне ми е трудно...може би е наследство от онова време,когато ни учеха ,че Скромността краси човека!, а може би е просто до характер.........





Но е факт,че ми се искаше да извикам СПЕЧЕЛИИИХ!!! ,а не мога... :))
Но това,че външно не личеше колко съм изтрещяла покрай тази награда ,не значи ,че не ликувах и не си повтарях дни наред Спечелих!, Спечелих!, Спечелих!...
И така,наградата е от сп. Good Food, в категория Десерти с плодове.
Естествено,отидох да си я получа лично ...и без това от доста време ми трябваше повод да се разходя до София... :)).
Искам и тук да благодаря на главната редакторка Деси Исаева и другите членове на екипа, които бяха много точни,коректни и внимателни!

Не пропуснах възможността да обиколя няколкото набелязани магазинчета за био продукти,подправки и всякакви интересни нещица,които не се намират в Пловдив.
Така се сдобих с черен боб, /който в момента се вари за една фън шуей рецепта :) /, червена киноа, бадемов тахан,тонка боб /подарен ми от собственичката на магазина на ул., "Иван Асен II" № 9, 7-8 цвята сладкарски бои от ул. "Три уши"....и още доста вкусотийки ...
Но едно по едно.И на тях ще им дойде времето.




И понеже наградата е в категория Десерти, стори ми се подходящо да я съчетая с една торта...направена по повод Хелоуин.Но понеже не си падам много по страховитите украси ,а и не го чувствам като мой празник,предоставих украсата на малкия ми син.
Който показва известни предпочитания към кулинарията... :))




за блатовете:
190 гр масло
300 гр захар
3 яйца
300 гр брашно
1 с л бакпулвер
2 с л какао
150 мл прясно мляко
150 гр кисело мляко
семенцата от 1 шушулка ванилия

крем:
125 гр масло
1 консерва кондензирано подсладено мляко
1 крем Ликьор
250 мл прясно мляко
100 гр кокосови стърготини

сироп:
подсладено прясно мляко

украса:
карамелизиран кокос
бял и натурален шоколадов чипс /от магазина на "Иван Асен II" №9/





Маслото се разбива със захарта.
Добавят се яйцата едно по едно,като сместа се разбива добре след всяко.
Киселото и прясното мляко се смесват в купа и се добавят семенцата ванилия.
Брашното се смесва с бакпулвера и какаото.
Като се редуват ,започвайки и завършвайки с брашното ,на части се добавят сухата и млечната смеси.
Могат да се изпекат три блата поотделно или един наведнъж и после да се разреже на три.
Сместа се пече в тортена форма с диаметър 24 см на 180 градуса в предварително загрята фурна.



Маслото за крема се разбива в купа .Постепенно се прибавя кондензираното мляко.
Крема Ликьор се разбива с прясното мляко и се добавя към масления.
Накрая се прибавят кокосовите стърготини.
Тортата се сглобява по стандартния начин-блат,сиропиране ,крем...
Отгоре и отстрани се намазва добре с крема.
Украсата е въпрос на фантазия и предпочитания... :))




Приятно готвене!

7 коментара:

  1. Краси, честито :)
    Отдавна чакам да почерпиш!!!
    Тортата е много ефирна :)
    И още много награди!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита награда, Краси!
    Тортата изглежда много свежа и изкушаваща.
    Поздрав, прегръдка, още много торти и отличия, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Краси, поздравления! :)
    Прекрасна торта :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честито, Краси!
    Почерпката ти има онзи изкушаващ вид на домашно проготвена торта. А момчето опредлено има нюх. И аз харесвам по-семплите украси!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита награда,Краси!Напълно заслужена е - имаш чудесни рецепти,коя от коя по-изкушаващи!
    Наградата е страхотна,тортата изглежда много апетитно!
    А това,че имаш малък помощник с интерес към кулинарията е толкова радващо,сигурно ще се включва и занапред!
    Поздрави!:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Красииии,
    честита награда!Роботът изгрежда много иноватиевен и съм сигурна, че ще имаш сигурен помощник в кухнята.
    Тортата е страхотна, а парченцето - много апетитно.
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    Диди,
    Зори,
    Ивейн,
    Диди Б,
    Дани,
    Благодаря ви много за поздравите и пожеланията! :)
    Надявам се да му разкажа играта от употреба... :)))
    Голяма част от удоволствието на кулинарстването всъщност е признанието на другите.Затова съм много щастлива ,че тук намерих толкова приятелски и усмихнати лица!
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване