"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пай с тиква



И отново тиква... :))
Ами сезон й е ,какво да се прави.И като всеки плод или зеленчук,най-добре е да се консумира ,когато е в сезон.Най-прясна е,с най-много витамини и всякакви полезни съставки.И вариантите за приготвяне са много-варена,печена,задушена,пържена... сладка ,солена....само въображение да има човек.
Или време и търпение да търси рецепти... :)
Паят с тиква не е нещо ново,но различното тук е ,че тиквата не е на пюре ,а настъргана .
И се слага сурова ...





за блата :
300 гр брашно
1 яйце
1/2 ч л сол
125 гр масло
2-3 с л студена вода,ако се наложи

за плънката:
2 ч ч настъргана тиква
3/4 ч ч захар
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ч л канела




Брашното и солта се пресяват в голяма купа.Отгоре се нарязва студеното масло на кубчета и с пръсти се стрива на трохи.
Познайте аз къде го правих..... :))
Добавя се яйцето и се омесва тесто.Ако е трошливо ,се добавя лъжица по лъжица студена вода,докато може да се омеси.Увива се в прозрачно фолио и се охлажда 1 час в хладилника.
След това се разточва на кръг с диаметър ,по-голям от тавата с 5-6 см.
Тавата се намаслява и тестото се разстила в нея,като се оформя борд.
Аз го пренасям най-лесно,като го навия на точилката .
Надупчва се с вилица.
Тиквата се смесва със захарта и канелата и се изсипва в блата.
Яйцата се разбиват с млякото и се излива върху тиквата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.



Приятно готвене!

3 коментара:

  1. Ехааа.. чудно е това ти предложение, Краси!

    И какво съвпадение само: точно днес правих и аз тиквена тарта :-P

    Поздрави сърдечни и вкусни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Аа,появи се.... :))
    Къде се губиш ?
    Ще пускаш ли рецептата?
    Поздрави и на теб!И Слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно предложение, Краси!
    Харесва ми идеята за суровата и настъргана тиква - ароматно и изкушаващо.
    Благодаря за тази рецепта, поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване