"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Дрезденски щолен

Когато преди две години за пръв път правих Щолен,попаднах едва ли не на стотици рецепти...коледен щолен, дрезденски щолен,традиционен коледен немски щолен , щолен с ядки,коледен щолен без мая, традиционен щолен с яйца......
Е,съставките в 90 % са идентични...разликите май са само в наличието или не на яйца, различни видове ядки и сушени плодове. :))
Вече не помня по каква рецепта го правих тогава,за съжаление го няма в аналите на блога ми... :) , затова сега реших ,че непременно трябва да запазя тази рецепта ,защото се получи страхотен като вкус и аромати десерт.





1 мая,прясна
125 мл прясно мляко
500 гр брашно
250 гр сушени плодове по избор /при мен-череши,кайсии,стафиди,светли и тъмни/
100 гр захар
1 ч л ванилия
щипка сол
250 гр масло
100 гр накълцани бадеми
50 гр лимонови и портокалови корички
100 гр пудра захар





Маята се разтваря в хладкото мляко.
Брашното се пресява в дълбока купа и в средата се прави кладенче,в което се изсипва разтворената мая.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да шупне.
След около 30 минути се добавят захарта, ванилията, 200 гр разтопено масло,разбърква се и се оставя за още 30 минути.
Добавят се ядките,сушените плодове,коричките и се омесва добре на гладко тесто.
Втасва още 30 минути.
Оформя се на руло,като се притиска от единия край ,за да приеме характерната форма за щолен,ако нямате съответната форма .
Слага се в тавичка ,покрита с пекарска хартия,втасва още 15 минути.
Пече се в предварително загрята фурна .
Още топъл се намазва с останалото 50 гр масло и се наръсва обилно с пудра захар.
След като изстине добре,се увива във фолио и се слага в найалонова торба.
Преди сервиране отново се наръсва обилно с пудра захар.




Весели празници!

3 коментара:

  1. Краси, много добре се е получил:)
    И аз правих миналата година, но нямам търпение
    да го чакам!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда щолена Краси!
    Наистина разнообразието от рецепти е много голямо.Аз също правих щолен и съм доволна и от моята рецепта.

    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване