"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пангасиус с арабски подправки и балсамико на фурна

за 4 порции:
4 филета пангасиус ,без кожа
сол,черен пипер
смес от арабски подправки
чесън на гранули
1 с л балсамов оцет
3-4 с л зехтин
--------------------------------
Филетата се овкусяват със сол и черен пипер.
Нареждат се в намазнена тава,поръсват се с арабските подправки и чесъна ,напръскват се с балсамовия оцет и зехтина.
Пекат се в умерена фурна,180 градуса,за около 10-15 минути.

Мъфини с фурми

Използвайки тази рецепта на Латинка , с малко промени ,спретнах десерта за вечерта.
2 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
2/3 ч ч захар
1 ч ч фурми,сушени,нарязани
2 яйца
1 ч ч прясно мляко
1/2 ч ч олио
1 ч л ванилия
---------------------------------
Смесват се брашното,бакпулвера и захарта в купа.
В друга купа се разбиват яйцата с бъркалка,добавят се млякото ,олиото и ванилията.
Добавя се брашнената смес и нарязаните фурми.
Сместа се изсипва във формите за мъфини /ако не са хартиени,трябва да са намаслени/ до 2/3 от обема и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.

Хляб с маслини,чоризо,лук и чесън

Рецептата е за машина Мулинекс 5000,за бял хляб,1000 гр., 2-ра програма.
400 мл вода
2 мер. лъж. малки сол
1 мер. лъж. голяма захар
700 гр бяло брашно
1,5 мер. лъж. малка мая за хляб,суха
Слагат се продуктите в дадения ред.
При звука на машината се добавят:
3 скилидки чесън,нарязани
1 гл лук,накълцана
125 гр маслини без костилки,нарязани на филийки
250 гр чоризо ,нарязано
Получава се много ароматен хляб.

Свинско в прясно мляко

за три порции
6 малки свински пържолки
1 ч л чесън на гранули
1 ч л черен пипер
1/2 ч л кимион
др. подправки на вкус
300-400 мл прясно мляко
олио/зехтин
------------------------------
Пържолките се овкусяват и се нареждат в намазнена тава.
Заливат се с прясното мляко ,да са покрити, и се пекат на 180 градуса до извиране на млякото.
Гарнитура -по желание.

Чийзкейк със сладко

блат
1 опаковка /200-220 гр/ бисквити
125 гр масло
1/2 ампула есенция лимон /лимонов сок/
крем
250 гр сирене Рикота
400 гр кашкавалена извара
4 с л заквасена сметана
3 яйца
160 гр захар
1/2 ампула есенция лимон
Ако не обичате лимон,може с есенция ванилия.
Конфитюр -за намазване.
--------------------------------------------------
Маслото се разтопява ,добавят се натрошените бисквити и есенцията и се объркват добре.
Оформя се като блат във тортена форма с диаметър 22-23 см.
Разбиват се яйцата със захарта,добавят последователно сиренето,изварата и заквасената сметана,есенцията ,като се разбиват до хомогенна смес.
Изсипва се върху блата и се пече на умерена фурна до златисто.
Готов е ,като се напука леко.


Отгоре украсата е по желание-плодове с желатин,конфитюр,сметана...
Аз го намазах с кайсиево сладко.

Самбуски с кайма





Едно ястие от арабската кухня.
Тесто
1/2 мая,прясна
1 ч л сол
500 гр брашно
2 с л олио
вода,да може да се меси
Плънка
250 гр кайма
1 гл лук
1 с л доматено пюре
И следните подправки на вкус,според предпочитанията:
кимион - 8 с л
черен пипер -6 с л
лют червен пипер -3 с л
сладък червен пипер -2 с л
бял пипер -1 с л
джинджифил -3 с л
индийско къри - 3 с л
мадраско къри -3 с л
кардамон -1 ч л
канела -1/4 ч л
карамфил -1/4 ч л
бахар -1 с л
кориандър -1 с л
куркума -1/2 с л
Аз съм си направила смес с посочените количества в едно бурканче и слагам на вкус.
1 яйце-за намазване
--------------------------------
Във брашното се прави кладенче,слага се маята ,водата ,солта и олиото и се замесва тесто.
Оставя се да втаса около 1 час.
През това време се загрява олио в тиган и се запържва каймата,докато смени цвета си. Добавя се нарязания лук,доматеното пюре и 1 с л смес -подправки и се задушава за около 10-на минути.
Тестото се разточва около 2-3 мм дебело.Може да се нареже на квадрати,правоъгълничета...
Оформянето е по желание.
Слага се по малко плънка и се завиват на питки,кифлички...
Намазват се с разбитото яйце,нареждат се в тава и се пекат до златисто.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Картофени кюфтета на фурна




5-6 средни картофа
1 яйце
сол,бял пипер,копър
-----------------------
Картофите се обелват и се сваряват.Още топли се намачкват,добавя се яйцето ,подправките и се омесва добре.
Оставя се да изстине малко.
Оформят се кюфтенца и се редят в намаслена тава.
Пекат се на фурна до златисто.

Свинско задушено със ....

Обичам нестандартните вкусове и комбинации.И експериментите с тях...
Горе-с гарнитура от ориз,защото съпруга не обича комбинацията сладко-солено! :-) А това са два варианта на задушено свинско в комбинация със
1.Карамелизирани ябълки и стафиди
2.И задушено със сушени сини сливи,кайсии и стафиди
Гарнитура-картофено пюре с целина

За месото:
3 порции
3 пържоли
марината от сос Уорчестър,бяло вино и подправки на вкус
олио/зехтин
--------------------------------------------------------------
Месото го мариновам поне два часа.
След това се загрява олио/зехтин в дълбок тиган,пържолите се запържват от двете страни до зачервяване,долива се вино,около 1 ч ч и се задушават под капак на слаб огън около 1 час.Маха се капака и се вари още около 10-на минути.
В последния случай месото е нарязано на хапки и е задушено на фурна в тава под фолио.
15 минути преди да се извади ,се добавят сушените сливи,кайсии и стафиди да омекнат.
Допича се без фолиото.

За карамелизираните ябълки
1 ябълка
шепа стафиди
2-3 с л захар
1/2 ч ч вода
------------------
Ябълката се изчиства от семките и се нарязва на по-дебели филии.Не се бели,за да не се разпадне.
Карамелизират се 2-3 с л захар на котлона,долива се 1/2 ч ч вода и като се разтвори карамела ,се слагат ябълковите резени.Задушават се около 5-6 минути,като се обръщат няколко пъти.1 минута преди да ги махна от огъня ,добавям и шепа стафиди.

Полосатик




Един десерт,взаимстван от Диди ...
Изобщо,напоследък съм "нападнала " нейните шоколадови изкушения! :-)
250 гр извара
250 гр заквасена сметана
1 пак. желатин
пудра захар на вкус
ванилия
50 гр бял шоколад
50 гр черен шоколад





Сметаната и изварата се смесват и се подслаждат на вкус с пудрата захар.
Желатина се накисва в 50 мл вода за около 10 минути,после се разтваря на водна баня или в микровълнова.
Добавя се към сместа.
Разделя се на две части.В едната се добавя разтопения бяр шоколад,а в другата-разтопения черен шоколад.
Във формите се слага последователно по 1 с л бял крем,после-черен...докато свършат.
Слагат се в хладилник да се стегнат поне за 2 часа.
За да се извадят от формите,се потапят в гореща вода за около половин минута.
Аз минах с нож по края на формите.
Украсата е по желание...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Яйца с хайвер




варени яйца
майонеза
подправки на вкус
хайвер
---------------------
Яйцата се разрязват на две и жълтъка се изважда.Смесва се с майонезата и подправките.
Пълнят се половинките белтъци.Отгоре се слага по една к л хайвер.

Усмивки,усмивки... :-)

много усмивки! :-) :-) :-)

Една много заразителна и ведра ...хрумка.Която получих от Диди и от Мария.
Подарявам я с най-топли чувства на всеки посетител на моя блог!
Нека усмивките са постоянен спътник в живота ви!
И когато ви е трудно,си спомнете, че някъде някой си мисли за вас и ви пожелава само усмивки и хубави моменти!
Пожелавам на всички 2010 да е с много,много усмивки! :-)

Кекс със сушени ягоди

2 яйца
150 гр захар
40 мл олио
40 мл лимонов сок
150 мл прясно мляко
1 бакпулвер
250 гр брашно
2 ч л ванилия
3 с л какао
250 гр сушени ягоди /череши,др. плод/
------------------------------------------
Яйцата се разбиват със захарта,добавят се олото,лимоновия сок,млякото.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа.Накрая се добавят ванилията и плодовете.
2/3 от сместа се изсипва в намаслена кексова форма,а останалата 1/3 се оцветява с какаото.
Изсипва се върху бялата смес и с лъжица се размесва леко да се получи мраморен ефект.
Пече се в умерена фурна до готовност.
Наръсва се с пудра захар.

Салата със....

2 стръка пресен лук
1/2 зелена салата
натрошени лешници
магданоз
зелени и черни маслини
синьо сирене
пармезан,настърган
дресинг
сол
лимонов сок
оцет Балсамико
зехтин
----------------------------
Смесват се продуктите в купа и се заливат с дресинга.
Наръсва се с пармезана и ядките.

Сладкиш с кафе

3 големи яйца
120 гр захар
90 гр брашно
2 ч л нес кафе,сухо
сироп
1 ч ч прясно мляко
мед за подслаждане /според вкуса/
крем
200 гр крема сирене /извара/
200 гр заквасена сметана
1 с л ликьор с аромат на кафе /при мен Kahlua/
1 ч л джинджифил
мед за подслаждане /аз сложих 6 с л/
глазура
2 с л вода
2 с л кафеена есенция /аз сложих 1 с л Kahlua/
1 с л какао
225 гр пудра захар
----------------------------------------------------


Разбиват се яйцата със захарта,добавят се брашното и кафето и се разбива добре.
Сместа се изсипва във тортена форма с диаметър 20 см и се пече до готовност.
Изважда се да изстива върху решетка.
Разрязва се на две.
Продуктите за крема се разбиват добре.
Слага се единия блат в тортена чиния,сиропира се и се нанася крема.
Отгоре се слага другия блат и също се сиропира.
Продуктите за глазурата се разбиват с лъжица и се нанася отгоре.
Украса-по желание.
Източник:The complete book of Desserts /с изменения/

Салата от крема сирене с риба тон





200 гр крема сирене /извара/
3-4 с л кисело мляко/заквасена сметана/
1 малка консерва риба тон ,изцедена
1 ч л чесън на прах
сол,зехтин
1 с л балсамов оцет
2 ч л магданоз
--------------------------------------------
Всичко се смесва /може с пасатор/ до хомогенна смес.
Охлажда се в хладилник за 3-4 часа.
Може да се поднесе върху крекери,като гарнитура към риба...

Салата от червено цвекло




2 гл малки цвекло
2 моркова
2-3 печени чушки
магданоз,накълцан
2-3 скилидки чесън
зехтин,лимонов сок,сол
---------------------------
Цвеклото и морковите се сваряват.Нарязват се на кубчета.Смесват се с нарязаните чушки, счукания чесън,магданоза и се подправя с дресинга от лимонов сок,сол и зехтин.
Идеята взех от nanita.

Приятно готвене!

Сьомга

за 3 порции:
1 сьомга,около 600 гр
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
1/2 връзка магданоз
10 зелени маслини
100 грама масло
4-5 резена лимон
лимонов сок от 1 лимон
зехтин
-------------------------
Лука,чесъна,магданоза и маслините се нарязват на ситно и се пълни осолената и намазана отвсякъде с масло сьомга.Слагат се и резените лимон.
Слага се в намаслена тава,залива се с лимоновия сок,около 4-5 с л зехтин и се пече на умерена фурна до готовност.
Ако бързо изври течността ,може да се долее около рибата 1/2 к ч вода.
Сервира се с маслини и лимони.

Зелена салата със .....

1/2 салата
1 връзка рукола
1 малка краставица
1 авокадо
шепа натрошени орехи
1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън

дресинг
морска сол
балсамов оцет
орехово олио
лимонов сок
-----------------------------
Салатата,руколата ,чесъна,лука и краставицата се нарязват.
Авокадото се нарязва на кубчета.
Смесват се всички продукти и се подправят с дресинга.
За него не дават количества,защото всеки има различни предпочитания за киселината и осолеността на салатата.

Фаготини с плънка




1 мая,прясна
400 мл хладка вода /може 50/50 , вода /мляко/
1 с л захар
2 ч л сол
100 мл зехтин
700 гр брашно,приблизително
плънка:по желание.
Аз сложих по кубче Моцарела.

Маята се разтваря в млякото /водата/,добавят се останалите продукти и се омесва тесто, което да не лепне.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
После се разделя на брой топки по желание /при мен се получиха 16 /,разтеглят се , слага се плънката и се завиват на питки.Редят се в намаслена тава и втасват още половин час.
Пекат се на умерена фурна ,180 градуса ,до готовност.
За удобство могат да се сложат във форми за мъфини и да се изпекат.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Шоколадови мъфини с бадемово брашно




100 гр шоколад /аз използвах бял шоколад/
100 гр масло
2/3 ч ч бяло брашно
1/3 ч ч бадемово брашно /смлени бадеми/
1 ч л бакпулвер
3 яйца
1/2 ч ч кафява захар /използвах Мусковадо/
------------------------------------------------
Шоколада и маслото се разтопяват и се оставят да изстинат.
Пред това време се разбиват яйцата със захарта ,с телена бъркалка,добавя се поохладения шоколад и накрая брашната с бакпулвера.
Сместа се разсипва в хартиени формички до 2/3 от обема и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Аз им сложих отгоре преди печенето по 3 шоколадови топчета.
Могат да се украсят с ганаш, маслен крем, крем от крема сирене...

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА

Честита Нова година,скъпи приятели и посетители на моя блог!
Нека новата 2010 да е светла и сияйна ,а чашите винаги пълни!
Нека сбъдва мечти,дарява усмивки и щастие,нека носи любов и нежност!
Весели празници!