"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Тиквен кейк с Kahlua

След тиквения чийзкейк,използвайки последните хубави зимни тикви,направих и този тиквен кейк.Благодарение на тиквата той предлага многообразие от хранителни съставки, включително витамин В,бета-каротин,витамин С,желязо и магнезий.

2 ч ч брашно
2 ч л бакпулвер
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л сол
2 ч л канела
1 1/2 ч ч захар
1 ч ч олио /аз сложих орехово/
4 яйца
1 3/4 ч ч сварена тиква,на пюре
1/4 ч ч Kahlua
пудра захар,за поръсване







Фурната се загрява до 180 градуса.
В малка купа се смесват брашното,бакпулвера,содата ,солта и канелата.
В голяма купа се разбиват яйцата,захарта,олиото и тиквата до хомогенна смес.
Добавя се сухата смес и се разбърква до еднородна консистенция.
Сипва се ликьора.
Сместа се изсипва в намаслена форма за печене.
Пече се 45-50 минути,докато клечка за зъби,пъхната в средата на кейка,излезе суха.
Изважда се от фурната и се оставя за 15 минути да изстине.
След това се изважда върху решетка до окончателно изстиване.
По желание може да се наръси с пудра захар.
------------
източник:"Зеленчуци за здраве" -Рийдърс Дайджест

Салата със спанак

Една свежа салата с дъх на пролет...

500 гр спанак
1 малка краставица
1 домат
2 стръка пресен лук
тиквени семки




дресинг
морска сол
орехово олио
оцет
лимонов сок
----------------------------------------------------------
Спанака се измива и се нарязва /накъсва на ситно.
Добавят се нарязаните домат,краставица и лук.
Наръсва се с тиквените семки и се залива с дресинга.

Шарени мъфини


Преди време попаднах на подобни кексчета в кулинарен блог.За съжаление не съм запомнила кой...
И когато в понеделник сина ми каза,че ще му идват някакви приятелчета на гости,се сетих за тези кексчета и че ще се зарадват на нещо вкусно и закачливо.



125 гр масло /маргарин/
130 гр брашно
130 гр захар
1 ч л бакпулвер
3-4 с л прясно мляко
2 яйца
1 ч л ванилия
зелена,жълта,червена и синя хранителни бои





Маслото се разбива с ванилията и захарта.
Добавят се яйцата 1 по 1,брашното с бакпулвера и млякото.
Сместа се разделя в 4 купички и всяка се оцветява в съответния цвят.
Във формите /аз ги правих в силиконови,ако са метални,трябва да са намаслени/ се слага по 1 ч л от всеки цвят.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса .

Могат да се украсят със шприцована смес от разбити :
100 гр масло
180 гр пудра захар
100 гр крема сирене

За украса обаче не остана време... :-)
Децата дойдоха и мъфините изчезнаха...

Пица с броколи и синьо сирене

Откакто открих рецептата на тесто за пици на "Верди",само него ползвам.
Бързо е ,става лесно и вкусно.

1/2 прясна мая
1 ч ч прясно мляко
2 яйца
8 с л олио
500 гр брашно
---------------------
Маята се разтваря в хладкото мляко,добавят се останалите продукти и се омесва тесто,да не лепне.Разделя се на две и с ръце се разтегля всяка топка до размера на тавата.
Аз ги разточвам,по-бързо ми е.
Слагат се в намаслените тави.





плънка
1/2 глава броколи,бланширани и накълцани на ситно
100 гр синьо сирене,намачкано
100 гр краве сирене,натрошено
нарязани маслини
150 гр Гауда,настъргана
кетчуп,масло
---------------------------------------------------------
Върху тестото първо се наръсват броколите,после синьото сирене,кравето сирене, маслините и кетчуп.
Отгоре се наръсва настърганата Гауда.Слагат се по няколко парчета масло.
Пече се в загрята фурна до готовност.

Поднасям я със сос от майонеза,кисело мляко ,чесън ,сол и бял пипер.

Картофени кюфтенца с моркови и ...

Провокирана от тази рецепта на Диани,аз спретнах едни малки картофени изкушения...

5 картофа
5 моркова
1 консерва царевица
2 стръка пресен лук
1 яйце
сол,черен пипер,магданоз
1 скилидка чесън,намачкана
50-60 гр брашно
2 с л олио






Картофите се обелват,морковите се остъргват.Сваряват се заедно
Намачкват се ,добавят се останалите продукти-чесън,лук-нарязан на ситно,царевицата-отцедена,суровото яйце,магданоза,подправя се със сол и черен пипер на вкус, и накрая брашното,да се получи смес,удобна за оформяне на кюфтенцата.
С мокри длани се оформят и се редят в намаслена тава.Предпочетох този вариант като по-диетичен ,вместо пържене.
Пекат се до готовност в умерена фурна.

Чудесно си подхождат със сос от :
майонеза
кисело мляко
чесън на гранули
сол на вкус

Суши с риба тон и краставица


Един бърз вариант,когато детето иска суши :-) , а няма време за тичане до магазина...
за 2 рула
1 в ч ориз за суши
2 ч ч вода
1 ч л оризов оцет за суши
1 ч л сол
1 ч л захар
125-130 гр риба тон
1/2 краставичка ,нарязана на жулиени
уасаби
2 листа кори Нори
-------------------------------------------




Ориза се измива много добре и се слага да се свари с двете ч ч вода.
Когато е готов ,се добавят оцета,солта и захарта,обърква се добре и се оставя да се охлади.
Кората Нори се слага с лъскавата част надолу върху подложката за навиване,разстила се ориза,намазва се с уасаби /количеството е в зависимост от поносимостта към люто :-) / и в единия край се нареждат рибата тон и жулиените краставица.
С помощта на рогозката се навива на стегнато руло.
Нарязва се на шайби с помощта на остър и намокрен в студена вода нож.
Сервира се със соев сос и маринован джинджифил.

Тилапия с майонеза и ядки


Една много лека и бърза рецепта...



4 филета риба
3-4 с л майонеза
3-4 с л настърган пармезан
1 скилидка чесън,намачкана /аз използвах чесън на гранули/
сол,черен пипер
1 ч л риган
2 с л ядки,натрошени /при мен орехи/
------------------------------------------------------------------
Филетата се овкусяват със сол и черен пипер.Редят се в намазнена тава.
Наръсват се с пармезана,ригана и чесъна.Намазват се с майонезата.
Напръскват се със зехтин и се наръсват отгоре натрошените ядки.
Пекат се на умерена фурна около 10-15 минути.
Подходящ дресинг за тях:
1 малка глава лук
1 стрък пресен лук
2 ч л горчица
зехтин за разреждане
-----------------------
Двата вида лук,нарязан и горчицата се смесват.Добавя се по малко зехтин,докато стане леко кремава консистенция.




Petto d'Anitra al Mango

Много често патицата се приготвя с плодове-череши,грозде,фурми или портокали...
Това е една по-нестандартна рецепта от книгата "Паста и опера" на Антонио Карлучо .
Той го приготвя с манго,тъй като то прибавя кисела нотка към патешкото,което обикновено е доста мазно.




за 4 порции
4 патешки гърди с кожата
сол,черен пипер
60 гр масло
3,4 с л бульон
1 голямо манго,не много узряло
2 ч л коняк
1 с л манго на каша
1 ч л картофено нишесте






Патешките гърди се подправят със солта и черния пипер.
Загрява се половината масло в тиган с дебело дъно и се запържват гърдите с кожата надолу за 5-6 минути.
Обръщат се,добавя се бульона и се готвят още 10 минути на по-слаб огън.
Когато са готови,се изваждат от тигана и се държат топли.
В същата мазнина /ако патицата е прекалено мазна,използвайте друг тиган /се добавя останалото масло ,коняка,кашата от манго и малко сол и черен пипер.
След 3-4 минути се добавя и картофеното нишесте,размито в малко от соса.
Мангото се срязва на две,обелва се и се нарязва на резени.
Сервира се,като гърдите се режат на ивици и се редят,редувайки се с ивици манго между тях.



Друг вариант ,за тези,които не обичат комбинацията сладко-солено, е гарнитура от настъргани моркови и нахут,подправени със сол,оцет и зехтин.





Аз използвах патешки бутчета и съответно времето за приготвяне беше около 30 -35 минути.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Кекс с ябълки

4 яйца
1 ч ч захар
3 с л олио /разтопено масло/
3 с л вода
1 1/2 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
2-3 ябълки,на резенчета
1 с л кафява захар ,за поръсване
1 с л канела,за поръсване
----------------------------------
Разбиват се яйцата и захарта.Добавят се олиото,водата и накрая пресятото брашно с бакпулвера.
Сместа се изсипва в намаслена кръгла или квадратна /24:24 см / форма.
Отгоре се нареждат резенчетата ябълка.
Наръсват се кафявата захар и канелата .
Кекса се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Проверява се с клечка за зъби.
Наръсва се с пудра захар.

Свински рулади с праз и синьо сирене




6 свински шницела
100 гр синьо сирене
1/2 стрък праз,на жулиени
3 с л зехтин
сол,черен пипер
2 с л каперси
10 бр сушени домати
150 мл червено вино
150 мл бульон /гореща вода/
магданоз
-------------------------------
Шницелите се начукват и се овкусяват със сол и черен пипер.
Върху всеки се слага парче синьо сирене и жулиени праз.
Навиват се на рулца и се забождат с клечки за зъби.
Загрява се зехтина в дълбок тиган и се запържват рулцата от всички страни.
Добавят се виното и бульона ,сушените домати,намаля се силата на огъня и се задушават под капак около 45-50 минути.
Малко преди да се свалят от котлона се добавят каперсите.
Сервират се с гарнитура по желание.
Много подходящ е сос Салса Верде.
---------
Ако се използват сушени домати ,които не са мариновани,трябва да се накиснат за 10-на минути в студена вода.

Сос Салса Верде




1/2 вр магданоз
1/2 босилек
2 с л каперси
1 зелена люта чушка
3 скилидки чесън
лимонов сок от 1 лимон
100 мл зехтин
сол,черен пипер
3-4 филета аншоа
-------------------------
Всички продукти се нарязват много ситно или се смилат в кухненски робот.
Подходящ за печени меса,риба.

Честит празник! :-)

Салата "Капрезе" за влюбени.


Пикантна салата с извара.


Мешана салатка.


И питка,естествено...


Свински рулади с праз и синьо сирене...


Поднесени със сос Салса Верде.


И торта,естествено,за десерт...


Честит празник!
Простете и простено да ви е!

Мляко с ориз

Още една стара традиционна рецепта...която винаги е актуална. :-)
за 4 купички
500 мл прясно мляко
1 в ч ориз
200 гр захар,или на вкус
ванилия
ягодово сладко,за разкош
-----------------------------
канела за поръсване
Оризът се сварява и се слага във врящото,подсладено мляко на котлона.Добавя се половин чаша вода и се вари до готовност.
Добавя се ванилията.Като се поохлади ,се разсипва в купички,чаши...
Наръсва се с канела или се добавя ягодово сладко-любимият ми вариант.

Крем карамел






Още един от любимите ни десерти...
Щом е френско,щом е с карамел...няма как да не е вълшебно!


за 6 купички
4 яйца
1 ч ч захар
500 мл прясно мляко
1 ч л ванилия
5-6 с л захар за карамела
---------------------------
Захарта за карамела се разтопява и се обливат купичките.
Яйцата,захарта и млякото се разбиват добре,добавя се ванилията.
Излива се в купичките,след като карамела е изстинал.
Купичките се слагат в тава,налива се вода до половината и се пекат на умерена фурна.
Водата в тавата не трябва да ври,защото крема става на шупли.

1 година.......




В духа на традициите последните дни... :-))
Миналата година на 09.02 беше първата ми публикация и началото на това ново за мен преживяване...
Да си имам моя си страничка ,на коята да посвещавам част от времето си.
Да намеря много нови виртуални приятели,да научавам много нови рецепти...
Един цял необятен свят...
И понеже наближава един от любимите ми дни,въпреки че не е съвсем наш празник, 14.02.
ви черпя в духа на неговата традиция:
По едно розово сърце за всеки ,който е намерил време да посети моята страничка,и е решил ,че си заслужава да се върне тук!
Благодаря ви ,че ви има!!! :-))


И рецептата:
125 гр масло
200 гр брашно
80 гр захар
2 жълтъка
2 пакетчета ванилия
1 ч л червена хранителна боя
-------------------------------
От всички продукти се омесва тесто.Разточва се на лист с дебелина 0,5 мм и с формичка се изрязват бисквитки.Нареждат се в намаслена тава или върху пекарска хартия.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до леко златисто, около 10-12 минути.
Не се препичат,защото стават твърди.
Могат да се наръсят с пудра захар или да се украсят според предпочитанията.

Шкембе чорба

И нещо топло за студените зимни дни... :-))

500 гр шкембе
1 картоф
1 морков
1 жълтък
1 ч ч прясно мляко
сол,черен пипер
лют червен пипер
4-5 скилидки чесън
оцет
----------------------
Почистеното и измито шкембе се накисва във вода и оцет за 1-2 часа.
Измива се добре и се слага да се вари.Във херметическа тенджера става по-бързо,за около 45 минути след завирането.За обикновена-около 2 часа.
По време на варенето се долива вода,да е покрито през цялото време.
Изважда се от тенджерата,а бульона се прецежда.
Слага се отново на котлона и се добавят нарязаните морков и картоф да се сварят.
Когато са почти готови,се добавя и нарязаното на ситно шкембе.
Жълтъка се разбива с прясното мляко и се добавя към супата.
Загрява се 1 с л олио и се запържва 1 с л червен пипер.Добавя се към супата.
За подправяне:
Скилидките чесън се намачкват ,смесват се със сол ,черен пипер и оцет.
Поднасят се в отделна купичка.

Таратор




Една любима "студена супа" на нашето семейство.Вкусна ,въпреки студа и снега навън...

1 краставица
3 скилидки чесън
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
сол на вкус
копър
1 с л олио с трюфели
----------------------------

Краставицата се нарязва на ситно,добавя се счукания чесън и се овкусява със солта.
Разбива се киселото мляко и се добавя в купата.Долива се и една кофичка студена вода.
Разбърква се добре.Накрая се подправя с копър и олио.

Нощна импресия..........

-----------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------
Снимките са правени в 23 часа.Една прелестна картина на нощен Пловдив,заснет от терасата...

Паламуд с горчица и мед

за 3 порции
450 гр паламуд-котлети
сол,черен пипер
зехтин
лимонов сок
1 с л горчица,Дижонска
1 с л мед
--------------------------
Котлетите се овкусяват със сол и черен пипер.
Нареждат се в намаслена тава,напръскват се с лимоновия сок и зехтина.
Пекат се в умерена фурна около 10- на минути.
Горчицата и меда се смесват и се разбиват до хомогенизиране.
Намазват се котлетите паламуд с горчичената смес и се допичат още 5 минути.

Зелена салата с мариновани маслини




















1 зелена салата
1 стрък пресен лук
1 малка краставица
1 домат
10 маслини,мариновани с чесън,риган,балсамов оцет,зехтин
тиквени семки
дресинг
сол
балсамов оцет
олио с трюфели
черен пипер
----------------------------------------------------------------
Измитата салата се нарязва,добавят се нарязаните лук,домат и раставица.
Подправя се с дресинга.Отгоре се украсява с маслините и се наръсва тиквеното семе.

Гръцка салата



















2 домата
1 краставица
1/2 гл червен лук,нарязан на едро
100 гр маслини
1 чушка,нарязана
200 гр сирене Фета
дресинг
сол
2 с л зехтин
1 ч л оцет
черен пипер
-------------------------------------
Доматите и краставиците се нарязват и се смесват с останалите продукти.
Съставките на дресинга се смесват в купичка и се залива салатата.

Пп:Не знам защо тази салата се нарича гръцка...като това си е нашата българска шопска салата с единствената разлика,че сиренето не е настъргано ,а на кубчета. :-))

Макаронена салата с грах и чушки





















1 пакет макарони
1 консерва грах
2 пресни чушки
200 гр сирене
сол,черен пипер
сос
200 гр майонеза
100 гр кисело мляко
1 ч л чесън на гранули
сол на вкус
1/2 ч л черен /бял/ пипер
----------------------------
Макароните се сваряват във вряща вода със сол и олио.
Изцеждат се и се смесват със граха и нарязаните чушки.
Подправят се със сол и черен пипер.
Майонезата и киселото мляко се разбиват.Овкусяват се с сол,чесън и пипер.

Питка с едно втасване



















Една лесна и бърза рецепта...
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца /1 жълтък се оставя за намазване/
3-4 с л олио
1/2 прясна мая
1/2 ч л сол
1 ч л захар
100 мл вода
брашно,около 500-600 гр
--------------------------------------------
Маята се разтваря в хладката вода,добавят се солта,захарта,яйцата,млякото ,олиото и се добавя брашно,докато се получи хубава мека топка.Да не е твърда,но и да не лепне по ръцете.
Оформя се по желание.Аз го разделих на три топки,направих фитили и ги сплетох на плитка.
Слага се в намаслена тава и втасва сега.
Когато удвои обема си,се намазва с жълтъка,разбит с малко прясно мляко или вода и се пече на умерена фурна до златисто.

Рецептата е от готварския форум на Бгмама.