"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Брауниз със шоколад и орехи

Всички в къщи свикнаха постоянно да има нещо сладичко за десерт... ама вината си е моя. :-( А когато нещо им хареса много,през следващите дни се прави до... омръзване!
Така и с тоя десерт...




125 гр шоколад
125 гр масло
3 яйца
170 гр захар
1 ч л ванилия
110 гр брашно
щипка сол
1/2 ч л бакпулвер
100 гр орехи
сметана за поднасяне




Шоколада и маслото се разтопяват на котлона и се оставят да поизстинат.
Яйцата се разбиват със захарта //може да се сложи 50/50 бяла /кафява захар//, ванилията.Добавя се шоколадовата смес.Брашното се смесва със солта и бакпулвера и се добавя към яйчената смес.Разбива се добре.Добавят се натрошените орехи.
Сместа се изсипва в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-25 минути.Може да се провери с клечка за зъби-тестото е меко,но не остава по клечката.
При поднасяне може да се поръси с пудра захар,да се украси с бита сметана.

Мексиканска салата с авокадо



за 2 порции:
1 авокадо
1 домат/10 чери доматки
1 чушка
1 скилидка чесън
1 гл червен лук




1 ч л морска сол
сока на 1 лайм
гроздово олио/зехтин



Авокадото се обелва,маха се костилката и се нарязва на ситно.
Доматът,лукът и чушката се нарязват на кубчета.
Скилидката чесън се намачква.
Продуктите се смесват и се подправят със солта ,лаймовия сок и олиото .












Салатата може да се направи с печени чушки.




Подходяща както за ракийка :-) , така и за бяло вино!

Питка цвете

Със сигурност съм писала рецептата ,но ето я пак... :-)
Само оформянето е ново...

1 прясна мая
500 мл прясно мляко
3 с л олио
1 с л захар
1 с л сол
3 яйца /1 жълтък оставям за намазване/
3 с л оцет
1100 гр брашно ,приблизително
-------------------------------------------------------
Маята се разтваря в хладкото прясно мляко.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто,да не лепне.Оставя се да втаса,докато удвои обема си.




Премесва се отново,отделя се една малка топка за средата.Слага се в намазнената тава.
Останалото тесто се дели на две топки.Всяка се разточва на правоъгълник,наръсва се със сирене /по желание/ и се навива на руло.Реже се на парчета около 3-4 см дебели.Редят се изправени около топчето в средата на два реда.




Оставя се да втаса още половин час.Намазва се с жълтъка,разбит с 1 с л вода или прясно мляко .Може да се наръси със сусам,мак...
Пече се в умерена фурна до златисто.


Мъфини с ягоди и фурми


Едни плодови мъфини с дъх на пролет...



за 12 броя
220 гр брашно
1 ч л бакпулвер
2 яйца
60 мл олио
160 мл прясно мляко
2 с л мед
100 гр пресни ягоди
50 гр сушени фурми
----------------------
Брашното се смесва с бакпулвера.
Яйцата се разбиват леко,добавят се олиото,млякото и меда.
Добавя се брашното и се разбърква.
Накрая се прибавят плодовете,нарязани на парчета и канелата.
Сместа се сипва във формите, /ако не са книжни,се намасляват/ и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.






Много подходящи да се сервират за следобедна закуска със сладолед,ягоди и круши...

Френски хляб...



1 прясна мая
200 мл прясно мляко
50 мл олио
1 с л захар
1 с л сол
2 ч л сухи провансалски подправки
2 яйца
600 гр брашно,приблизително






Маята се разтваря в хладкото прясно мляко.Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.Не трябва да лепне по ръцете.
Оставя се да втаса,докато удвои обема си.
Разделя се на две топки,оформят се фитили и се усукват един в друг.Слага се в продълговата намаслена форма и се оставя да втаса още половин час.
Намазва се отгоре с масло /маргарин и се пече в умерена фурна до златисто.
Когато се извади от фурната,може да се напръска с малко вода и да се покрие с кърпа за по-мека коричка.

Пролетни рулца


И отново на азиатска вълна.....
Бързо,лесно,вкусно,нетрадиционно....




за 6 бройки:
6 броя оризови кори
150 гр риба тон
1 малка краставичка
2 стръка пресен лук
2 ч л джинджифил
сол,черен пипер
соев сос ,сладък чили сос
---------------------------
Краставичката се нарязва на жулиени,лука-на ситно.
Всяка оризова кора се потапя за секунди в гореща вода .
Поставя се върху памучна кърпа или удобна постелка.
Нареждат се жулиени краставичка,лук и риба тон.
Поръсва се с джинджифил,сол и черен пипер.
Навива се на рулце ,като и отстрани се загъва навътре.
Могат да се консумират така,могат и да се изпържат.
Сервират се със соев сос и сладък чили сос.

Маслен кейк със сушени череши




170 гр масло,стайна температура
140 гр захар
2 големи яйца
170 гр заквасена сметана
150 гр кисело мляко
230 гр брашно
1/2 ч л бакпулвер
1 ч л канела
200 гр сушени череши /може др. плодове/
пудра захар,за поръсване
----------------------------------------------
Разбиват се маслото и захарта на крем.
Добавят се яйцата едно по едно,заквасената сметана,киселото мляко.
Разбива се добре.Добавя се брашното с бакпулвера и канелата.
Накрая - черешите.
Сместа се изсипва в намаслена кексова форма и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 час.
Прави се проверка с клечка за зъби.
Оставя се да изстине във формата за 15 минути и после се вади на решетка.
Поръсва се с пудра захар.

Хапки с риба тон


Бързи и ефектни хапки...за неочаквани гости! :-))





Млечен пастет:
125 гр крема сирене
100 гр заквасена сметана
2-3 с л майонеза
сол,смлян бял пипер
розов пипер,кимион
чесън на гранули
---------------------------
Всички продукти се объркват добре на гладка каша.

И още:
хапки от хляб
сварени яйца
риба тон-консервирана в собствен сос
магданоз /копър/
пера зелен лук
-----------------------------------------
Хапките се намазват с млечния пастет,отгоре се слага по филийка сварено яйце,върху него се слага риба тон.
Украсяват се с нарязания лук и магданоз.
--------------------------------------------
Може да се използва всякакъв вид риба,хайвер,скариди...

Френски кексчета с ябълка




125 гр масло
125 гр захар
3 яйца
2 с л прясно мляко
120 гр брашно
1/2 ч л бакпулвер
1 щипка сол
1 шушулка ванилия
1 ябълка,нарязана на резенчета
шоколадови пръчици
----------------------------------
Маслото се разбива със захарта и солта.
Добавят се яйцата 1 по 1.
Добавят се прясното мляко,брашното с бакпулвера и ванилията.
Сместа се разсипва във формите,слага се отгоре по резенче ябълка и се наръсват със шоколадовите пръчици.
Пекат се в предварително загрята фурна до готовност.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Могат да се направят с праскови,кайсии,сливи,круши...
Също в тестото може да се сложи шоколадов чипс или натрошен шоколад.

ЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ!!!

Честит празник на всички жени и майки!
С пожелание винаги да се чувствате обичани и влюбени!!!

Италиански хляб с "Пармезан"

Една лесна и много вкусна рецепта...





30 гр прясна мая за хляб или 2 пакетчета суха мая
2 ч л захар
325 мл /около 1 1/2 ч ч /хладка вода
450 гр брашно
75 гр сухо мляко
150 гр настъргано сирене "Пармезан"
1 ч л сол
1 ч л смлени люти чулета
1 яйце
3 с л зехтин
1 с л пикантен кетчуп
1 белтък,разбит
---------------------------------------------------------
Маята се разтваря във водата заедно със солта и захарта.Добавят се брашното,сухото мляко,сиренето без 2 с л ,пипера,яйцето,1 с л зехтин,кетчупа и се омесва тесто.
Поставя се в купа ,намазана с останалите 2 с л зехтин.
Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Прехвърля се на набрашнен плот и се премесва 2-3 минути.
Разделя се на две топки ,оформят се като кръгли хлябове и се поставят в намазнена тава.
Втасват още около половин час.
Загрява се фурната на 180 градуса.
Намазват се хлебчетата с разбития белтък и се наръсват с 2-те с л "Пармезан".
Пекат се до златисто.
--------------------
източник:"Малката голяма готварска книга"