"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Суши с пушена сьомга




Нещо напоследък съм на азиатска вълна...
Може би защото се постопли,а тяхната храна е лека и ненатоварваща.
Същевременно лесна и бърза за приготвяне...



За две рулца суши:
50 гр пушена сьомга
2 листа Нори
1/2 краставица,нарязана на жулиени
перата на 1 пресен лук,нарязани на жулиени
уасаби,на вкус
оризов оцет за суши
соев сос
1 ч ч ориз за суши
рогозка за навиване




Ориза се измива много добре,залива се с две ч ч вода и се вари до извиране на водата.
След като поизстине малко,се добавят оризовия оцет и соевия сос.
Оставя се да изстине напълно.
Листа Нори се слага с лъскавата част към рогозката.
Една част от ориза се разстила върху него.
Намазва се с уасаби според предпочитанията.
В единия край се нареждат парчетата сьомга,краставица и перата лук.
С помощта на рогозката се навива на руло.
Леко се навлажнява на края с вода,за да залепне Норито.





Сервира се със соев сос,уасаби и маринован джинджифил.
У нас джинджифила в този му вариант нещо не се хареса,затова и не е на снимките... :-)




Всяко руло се нарязва на 6 или 8 парчета.




Приятно готвене!

Мусака.....

Защо публикувам рецепта на нещо толкова обикновено и лесно?
Защото всички,с които съм говорила досега,обикновено първо запържват ,задушават...
А моя начин е лесен,здравословен и неангажиращ с много време.
Е,освен за наситняването на продуктите. :-)




Аз слагам всичко сурово направо в тавата за печене.
Около 1 кг картофи,нарязани на кубчета




3,4 моркова,също нарязани на дребно
1 гл лук,наситнена




около 200-250 гр кайма ,най-много,тя е повече за аромат :-)
А ако искате зеленчукова мусака,заменете каймата с 2-3 тиквички.
Подправките ,които аз използвам:
кимион
черен пипер
чесън на гранули /или 2 намачкани скилидки/
червен пипер
2-3 с л доматено пюре
Всъщност,те са изцяло по предпочитание и вкус на семейството...




И много магданоз...




Продуктите се разбъркват добре,заливат се с гореща вода,да ги покрие и се пече на умерена фурна.
Сигурно се питате защо няма олио?
Не,не е пропуснато.Олио не слагам.Каймата си има достатъчно мазнина.




Заливката :
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
300-350 мл прясно мляко
Разбиват се продуктите за заливката и се залива мусаката ,когато водата е извряла.
Запича се до златисто,или до по-тъмно златисто... :-)) зависи кой как обича коричката!




Приятно готвене!

Ябълков сладкиш...


с много ябълки.
И вътре,и отвън... :-)




1 ч ч масло,меко
150 гр захар
4 яйца
3 ябълки,на кубчета
200 мл прясно мляко
300 гр брашно
2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сол

топинг:
3 ябълки,на резенчета
2-3 с л кафява захар
1 с л канела
100 гр орехи,натрошени

пудра захар,за поръсване




Разбива се маслото със захарта.Добавят се яйцата едно по едно,като след всяко се разбива до пълното му поемане.
Брашното,бакпулвера и солта се смесват в купа.
Добавят се към разбитото масло,редувайки се с прясното мляко,като се започва и се завършва с брашнената смес.
Накрая се добавят ябълките на кубчета.
Сместа се разбърква и се изсипва във форма с диаметър 22-24 см,покрита с пекарска хартия.
Заравнява се.Отгоре се нареждат ветрилообразно резенчетата ябълки.
Върху тях се поръсва с кафявата захар и канелата.
Натрошените орехи се разпръскват отгоре.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Проверка с клечка -трябва да излиза суха.





Като се извади от фурната,се оставя да изстине във формата около 1/2 час.
После се изважда върху поднос или чиния.
Наръсва се с пудра захар.




Приятно готвене!

Якитори...

или Шишчета по японски.
Буквално означава "птица,изпечена на скара".
Представлява пилешки шишчета,нанизани на бамбуков шиш и изпечени на скара.





Могат да бъдат предварително мариновани...като при мен:
в марината от азиатски подправки-кимион,черен пипер,бял пипер,джинджифил, индийско къри,мадраско къри,кардамон,канела,карамфил,бахар,кориандър,куркума и още
морска сол
соев сос
концентрат от нар
лимонов сок





Аз сложих и чушки за повече аромати и вкусове...





Изпечени са на глинен сач...



Поднасят се със сос "Таре" , който се прави от мирин /слабо оризово вино/, захар,саке и соев сос.




Реално погледнато ,са си пилешки шишчета... :-) ,но с екзотичен аромат и вкус!





Приятно готвене!

--------------------
източник:"Японска кухня" - Бон Апети

Ягодови мъфини




В последните дни където и да вляза ,все ягодки ми се усмихват...
И при Йоли, и при Диди, и при Йоана....
И аз ,като страстен любител на ягодите,не мога да остана по-назад... :-))




Рецептата е от Moje wypieki, с малки промени ,за да станат 12 кексчета.
1 1/2 ч ч брашно
1/2 ч ч захар
1 ч л бакпулвер
1/4 ч л сол
1/2 ч л сода бикарбонат
1 яйце ,голямо
1/3 ч ч олио
1/2 ч ч прясно мляко
150 гр ягоди,нарязани на парчета




за поръсване отгоре:
100 гр смлени бадеми
3 с л кафява захар





Брашното,захарта,бакпулвера,содата и солта се смесват в купа.
Разбива се яйцето с тел,добавят се олиото и млякото.
Добавят се сухите към течните съставки.
Накрая се прибавят и ягодите.Разбърква се ,колкото да се смесят продуктите.
Сместа се изсипва във формите, /ако не са книжни или силиконови,трябва да се намаслят/.
Върху всяка се поръсва по малко кафява захар и смлени бадеми.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност,около 25 минути.





Приятно готвене!

Мини тарталетки




Поредното сладко изкушение...
Пак по желание на Наско. :-)
Когато го видя да се озърта в кухнята,вече знам какво ще ми отговори на въпроса "Какво търсиш?"
"Да видя какъв десерт има!" -с една такава закачлива усмивка...
Как да не му угодиш! :-)
И така.......




150 гр брашно
75 гр масло,студено
3 с л кафява захар
1 яйце
1-2 с л студена вода /при мен не се наложи,яйцето беше голямо/
--------------------------------------------------------------------
Брашното се слага в купа.Отгоре се нарязва маслото на парчета.С длани се стриват заедно, докато станат на трохи.Добавя се захарта .Също се размесва.
Добавя се и яйцето и се меси,докато стане на топка.Ако е сухо,се добавят 1-2 с л студена вода или прясно мляко.
Увива се в прозрачно фолио и се слага за 1/2 ч в хладилник.
Разделя се на броя формички .Всяко топче се разтегля и се разстила във формичката.



Надупчват се на няколко места с вилица и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до бледожълто.




Крем:
1 крем Оле на д-р Йоткер
350 мл прясно мляко
----------------------------
Тук вариациите са неизчерпаеми...крем-ганаш /шоколад и сметана/,млечен крем, шоколадов крем,бита сметана...Въпрос на вкус! :-)




И като един ягодоман, естествено ,украсени с ягодки!


Лесна торта с орехи

Лошо е,когато всички у дома се научат постоянно да има нещо сладичко...
И все искат ли,искат... :-)
Добре ,че рецептите в книги и блогове са неизчерпаеми.
И желанието на домакинята да ги сътвори,естествено!




2 яйца
1/2 ч ч пудра захар
1 с л мед
50 гр брашно
1/2 ч ч масло /маргарин/
1 ч л ванилена захар
1 ч л бакпулвер

сироп:
1 ч ч прясно мляко
захар на вкус

крем:
1 крем Paradiso на д-р Йоткер
250 мл прясно мляко
100 мл сладкарска сметана,разбита на крем

1 банан ,нарязан на кръгчета
200 гр орехи,натрошени
1/2 консерва подсладено варено кондензирано мляко





карамел:
100 гр захар




Разбиват се яйцата с пудрата захар,добавя се меда,разтопеното масло и брашното с бакпулвера и ванилията.Сместа се изсипва в намаслена форма с диаметър 20 см,покрита с хартия за печене.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.
Проверява се с клечка за зъби,трябва да е суха.
След изстиване се срязва на два блата.

Крема Paradiso се разбива с прясното мляко и се смесва с разбитата сметана.

Слага се единия блат в тортена чиния,сиропира се със 1/2 от сиропа.
Намазва се с крем,отгоре се нареждат кръгчетата банани и се наръсва обилно с орехи.
Отгоре се слага втория блат и се сиропира с останалия сироп.
Намазва се отгоре и отстрани цялата торта с останалия крем.
Залива се с кондензираното мляко.
Наръсва се обилно с орехи,като се налепят и отстрани на тортата.

100-те грама захар се карамелизират на котлона.
С лъжица се правят ивици върху пекарска хартия.
Като стегнат,след около 4-5 минути ,се отлепят от хартията и се слагат върху тортата.




Приятно готвене!

Кефал с домати на фурна




Обичаме риба.Всякакъв вид,във всякакви вариации...
Печена,задушена,пържена,панирана.
Може би защото като дете не я обичах изобщо,сега се опитвам по всякакъв начин да си наваксам.



за 2 порции:
1 риба-кефал,около 500 гр
сол,черен пипер
2 гл лук,ситно нарязани
1 връзка магданоз,накълцан
2 червени домата
1 лимон,нарязан на филийки
1/2 ч ч олио



Почистената риба се осолява и се наръсва с черен пипер.
Магданоза и лука се смесват,объркват се добре и се разстилат в тавичка.
Отгоре се поставя рибата.
Доматите се нарязват на филийки и се нареждат върху рибата.
Върху тях се редят и лимоновите филийки.
Ястието се залива с олиото и се пече на умерена фурна около 1/2 час.
Поднася се студено.




Подходяща гарнитура :
сварени картофи с червен лук
зелена салата
пържени картофки

Задушено агнешко с розмарин




2 с л зехтин
4 парчета агнешко филе ,най-добре от бут
450 гр картофи,нарязани на хапки
450 гр моркови,нарязани на филийки
2 скилидки чесън,накълцани
1 гл лук,накълцана
300 мл бульон
1 ч л сух розмарин /2 клонки пресен/
сол,черен пипер




В дълбок тиган се загрява захтина и се запържва агнешкото за около 15 минути от двете страни.
Добавят се картофите,морковите,чесъна,лука,розмарина,бульона.
Подправя се със солта и черния пипер .
След като заври,котлона се намалява и се оставя да се задушава под капак 25-30 минути.
При поднасяне се украсява с розмарин,магданоз.
-----------------
източник:"Домашен пир"

Кекс със шоколадов чипс и кокос





2 яйца
1 ч ч захар /може 50/50 ,бяла/кафява/
40 мл олио
1 ч л ванилия
200 мл прясно мляко
1 3/4 ч ч брашно
2 ч л бакпулвер
150 гр шоколадов чипс
100 гр кокосови стърготини




Разбиват се яйцата със захарта,олиото,прясното мляко и ванилията.
Брашното и бакпулвера се смесват и се пресяват над сместа.Разбива се .
Добавят се кокосовите стърготини и шоколадовия чипс.
Сместа се изсипва в намаслена тавичка ,или покрита с пекарска хартия и се пече в умерена фурна зо готовност.
Проверява се с клечка за зъби.
Преди поднасяне може да се поръси с пудра захар.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

НАГРАДА.....:-)


Поредната награда,която много ме зарадва ,защото е от нов за мен блогър!
Много ти благодаря за вниманието,Маги!
И сега следва трудната задача да избера измежду всички мои любими блогове само 10...

Дими

Диани

Пепи

Мария

Йоли

Нанита

Диди

Ирина

Илиана

Дани

Станаха ли 10? :-)

Честито,мили приятелки!Благодаря ви ,че сте тук,че правите деня ми красив и вкусен!

Питка със сирене



1 мая,прясна
1 с л захар
1 с л сол
450 мл прясно мляко,леко затоплено
3 с л кисело мляко
1 кг брашно,приблизително
--------------------
100 мл олио
150 гр сирене




Маята се разтваря в прясното мляко,добавят се захарта,солта ,киселото мляко и постепенно се добавя брашното,докато се получи мека топка тесто,която не лепне.
Оставя се да втаса ,докато удвои обема си.
Отделя се едно топче за средата на тавата.
Останалото тесто се разточва на кръг и се нарязва на 12 триъгълника.Всеки се намазва с олио /може с разтопено масло/ и се слага по парче сирене.
Навиват се на кифлички и се редят около топчето като лъчи в намаслена тава.
Оставя се да втаса още половин час.
Намазва се обилно с разтопено масло и се пече на умерена фурна до златисто.