"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Пъстра пролетна салата с риба тон и чери доматки


Няма как човек да не се възползва от всички дарове,с които е богата пролетта...
Освен здраве,тонус и витамини,те носят и толкова красота и свежест...




зелени салати /по избор/-аз използвах зелена и червена къдрава маруля
1 гл червен лук
10 чери доматки /2 големи домата/
2 варени яйца
5 репички
1 малка консерва риба тон
10-15 маслини

дресинг:
2 скилидки чесън-намачкани
3-4 с л майонеза
черен пипер,морска сол
лимонов сок от 1 лимон
3-4 с л зехтин




Салатите се накъсват и се слагат в салатена чиния/порционни купи/.
Доматките се разрязват наполовина,лукът се нарязва на шайби ,репичките-на колелца.
Нареждат се върху салатата.Отгоре се разпределят рибата тон ,варените яйца и маслините.
Съставките за дресинга се смесват и се изливат върху салатата.



Приятно готвене!

Пиле с Пармезан



500 гр пилешко филе
1 к ч галета
1/2 лимон-сок
1 ч л дижонска горчица
2 ч л кетчуп
4-5 с л зехтин
40-50 гр настърган Пармезан
1 ч л чесън на прах/2 скилидки-намачкани/
сол ,бял пипер
100-150 мл бяло вино
-----------------------------------------------
Смесват се лимоновия сок,горчицата,кетчупа,солта,белия пипер и зехтина и се залива пилешкото филе.Маринова се около 2-3 ч.
Смесват се галетата,Пармезана и чесъна.Филетата се овалват в сместа ,нареждат се в намаслена тава,заливат се с виното и се пекат на 200 градуса около 25-30 минути.
------------------
Приятно готвене!

24 май-Ден на славянската писменост и култура

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Не мога да подмина най-българския празник за мен!И един от най-любимите...
Гледайки днес децата,подредени по училища ,заедно с учители и възпитатели, ме връхлитат толкова много мили спомени ... :)
Винаги съм обичала училището,мириса на нови учебници всяка година,15.09.- мириса на малко прашните класни стаи след 3 месеца ваканция...и как цяла седмица не ни стигаше да си споделим какво сме правили през лятото,къде сме ходили на почивка,или на кого сме гостували...
Имах и любими учители,предполагам като всеки...
Никога няма да забравя учителя ми по история до 8 клас,от когото научих толкова много за историята на моя роден град-Силистра,с най-древното име -Дуросторум,
любимата ми учителка по пеене, която ме накара да се влюбя в оперетите...
"страшния " ми :) учител по химия,който само на пръв поглед се оказа страшен,а всъщност беше един от най-благородните хора,които познавам...
Няма начин да изброя всички.Но щастливите ми детски и училищни спомени са все още толкова живи...

И понеже живея на главната улица в Пловдив,няма как да пропусна нито едно шествие...
или толкова трудната ми дума като дете -манифестация!
Избрах няколко снимки,за да се опитам да ви предам атмосферата ,която аз винаги съм усещала на тоя ден.
Никога не съм ходила с нежелание на тези ...шествия!















А това е училището на моя син...ОУ "Княз Александър I".




Толкова са сладки с униформите...
Едни малки дами и господа,с все още по детски наивни и миловидни физиономии...
а вече с ризи и вратовръзки...


























Още веднъж:
Честит празник!

Солени мъфини със сирене и маслинка


за 10 броя:
1 яйце
200 гр кисело мляко
50 мл олио
100 гр натрошено сирене
1 стрък пресен лук
1 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
щипка сол
босилек за поръсване
10 маслинки
-----------------------------
В купа се разбиват яйцето,киселото мляко и олиото.Добавят се сиренето и нарязания лук.
Отделно се смесват брашното,бакпулвера и солта.Добавят се към течните съставки.
Разбъркват се ,колкото да се смесят съставките и сместа се разпределя в 10 книжни формички за мъфини.
Наръсва се с босилек и в средата на всяка се слага по една маслинка.




Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути,до златисто.
Много подходящи за закуска с айрян! :)
-----------------------------------------------
Приятно готвене!

Шоколадов кейк с Балсамико заливка




Напоследък нещо ме е обхванало настроение за нестандартни и странни рецепти...
На тази сладко -кисела.... рецепта за кекс попаднах в In My Life, ровейки блоговете за точно такива странни комбинации...
Съчетание на шоколад,ликьор от рози и Балсамико глазура със смокини...
На първо четене-странно,на първи опит-пак...
Но ми хареса!!!




50 гр смлени бадеми
80 гр брашно
5 яйца
150 гр шоколад,разтопен и леко охладен
100 гр масло,меко
100 гр кафява захар
2 с л ликьор от рози /в рецептата е розова вода,но аз заложих на по-наситен аромат/
1 ч л бакпулвер

Балсамико глазура -за сервиране
череши,ягоди-за поднасяне





Маслото се разбива със захарта.Добавя се шоколада,ликьора от рози,яйцата-едно по едно,като след всяко се разбива до поемането му,брашното с бадемите и бакпулвера.
Сместа се изсипва в намазнена тортена форма ,покрита с пекарска хартия,заглажда се и се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса около 40-45 минути.
Ако започне да загаря отгоре,се покрива с фолио.




Сервира се с плодове и залят с ивици Балсамико глазура.
Леко киселият вкус на глазурата чудесно си хармонира със сладкия на кекса! :)
------------------------------
Приятно готвене!

Ягодов крамбъл

И отново десерт с ягоди...
Когато са в сезон,мога да ги консумирам всеки ден...
По няколко пъти на ден... :))
В плодови салати,в зеленчукови салати,в кексове,като украса на сладкиши, печени...
В случая,като крамбъл.




за 4 купички:
1 ч ч пресни ягоди /става със всякакви плодове,може и замразени/
1/4 ч ч захар
лимонови кори от 1 лимон
2 с л лимонов сок
2 с л нишесте
Измитите ягоди се нарязват на 4 и се смесват със захарта,лимоновите кори,лимоновия сок и нишестето.
Объркват се добре и се разпределят в намаслени купички за печене.



за щройсела:
6 с л масло,студено
1/2 ч ч кафява захар
1/3 ч ч брашно
1/2 ч ч орехи,натрошени
Ако се прави с други плодове,може да се сложи някакъв ароматизатор-канела,кардамон, ванилия...
Но ягодите са толкова ароматни,че аз не сметнах за нужно да слагам.




В купа се смесват кафявата захар,брашното и орехите.Отгоре се нарязва маслото на кубчета.С пръсти се размесва и стрива ,за да се получи смес на трохи.
Тази процедура може да се извърши в кухненски робот,на пулсиращ режим.
Сместа се разпределя отгоре върху ягодите.
Пекат се на 160 градуса около 25-30 минути до,до запичане на щройсела.




Поднасят се със подсладена на вкус заквасена сметана.




Приятно готвене!

Крем от ягоди,ябълки и заквасена сметана








За 3 чаши:
1 голяма ябълка
10-на ягоди
600 гр гръцка заквасена сметана
захар на вкус
3-4 натрошени бисквитки /аз използвах мъфини/








Ягодите се нарязват на 4,ябълките на кубчета.
На дъното на чаша/купичка се слагат бисквитки,отгоре се слага подсладена на вкус сметана.Върху нея се нареждат ягоди и отново бисквитки.Слага се още един пласт сметана и върху него се нареждат кубчетата ябълки.




Украсата е въпрос на фантазия ! :)




Приятно готвене!

Мъфини с течен шоколад



3 яйца
1 ч ч захар
60 мл олио
150 мл вода
2 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
1 ч л ванилия
течен шоколад




Разбиват се яйцата с телена бъркалка,добавят се олиото,водата ,ванилията.
В друга купа се смесват брашното,захарта и бакпулвера.
Добавят се сухите към течните съставки.Разбъркват се леко,да се смесят продуктите.
В книжните формички /ако използвате метални,трябва да се намаслят предварително/ се сипва по 1 с л от сместа,слага се по 1 ч л течен шоколад и отгоре още по 1 с л от сместа.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Може да се направи като голям кекс.
---------------------------------------
Приятно готвене!

Награди...





Преди време получих тези награди от Мария, а сега и от Нанита!

Благодаря ви много,момичета,за доверието,вдъхновението и подкрепата!
За позитивното отношение и времето,което отделяте !

Понеже блоговете,които харесвам и посещавам ,станаха толкова много,ми е ужасно трудно да избера няколко ...затова нека тези награди да са за
ВСИЧКИ,които си харесват по нещо в блога ми,отделят от времето си да разгледат и да напишат по нещо мило и окуражително!

Благодаря на всички и Честито на всички!!! :))

Шоколадова торта



блатове:
2 ч ч захар
1 3/3 ч ч брашно
3-4 с л какао
1 1/2 ч л бакпулвер
1 ч л сода бикарбонат
1 ч л сол
2 яйца
1 ч ч прясно мляко
1/2 ч ч олио
1 ч л ванилия
1 ч ч вода
--------------------------
Брашното,захарта,какаото,бакпулвера,содата и солта се смесват в купа.
Яйцата се разбиват на крем,добавят се олиото,млякото,ванилията.Разбиват се 2 минути, добавя се водата.Накрая се прибавят постепенно сухите съставки и се разбива добре.
Сместа се изпича на два блата във форма с диаметър 22-23 см.

сироп:
1 ч ч прясно мляко
захар на вкус

крем:
240 гр шоколад
1 ч ч сметана
1/3 ч ч смлени бадеми /орехи/

Сметаната се загрява до кипване и се излива върху начупения шоколад.
Бърка се до пълното разтопяване на шоколада.Добавят се смлените ядки.
Слага се в хладилник за 2-3 ч.После се разбива с миксер на крем.
--------------------------------------------------------------------------------
В тортена чиния се слага единия блат,сиропира се и се слага крема.
Отгоре се слага втория блат и се сиропира.Тортата се слага в хладилник за 1-2 ч.

украса:
200 мл сладкарска сметана
2 с л какао
100 гр шоколад-за борда
------------------------------
Сметаната се разбива на крем заедно с какаото.
С помощта на шпатула 2/3 от сметаната се нанася отгоре и отстрани на тортата.
Останалата 1/3 се слага в пош и с накрайник се правят цветя /др. фигурки/.

Шоколада се разтопява на водна баня.
От пекарска хартия се изрязва лента с обиколка,равна на обиколката на тортата и височина ,колкото желаете.
С лъжица се правят ивици върху хартията и се оставят за около 2-3 минути да стегнат.
После хартията се обвива около тортата .
Слага се в хладилник за 15-20 минути и хартията се отлепя .





Приятно готвене!

Паста с пилешко и тиквички




2 с л зехтин
450 гр пилешки гърди,нарязани на хапки
2 тиквички,нарязани
450 гр сос салса /друг доматен сос,или 3-4 с л доматено пюре,разредено с вода/
2 с л пресен кориандър /1 ч л смлян/
150 мл пилешки бульон
1 ч л чили на прах
1 ч л сух риган
1 ч л кимион смлян
300 гр паста,по избор
60 гр Чедър /Пармезан/ ,настърган
-----------------------------------------
Зехтина се загрява в дълбок тиган и се запържват пилешкото месо и тиквичките.
Задушават се около 8 минути.Добавят се соса салса,кориандъра,бульона,чилито ,кимиона и ригана.
Похлупва се и се задушава още 5-6 минути.
През това време се сварява пастата според указанията на опаковката.
Когато пастата е готова,се добавя към пилешкия сос ,разбърква се и се оставя две минути на котлона.




Прехвърля се в съд за сервиране,наръсва се със сиренето и се украсява с пресен кориандър.
Аз добавих и маслини.




Приятно готвене!
-------------------
източник: "Домашен пир"

Питки за сандвичи...и не само!



За тези питки използвах една рецепта ,вече изпробвана,на "Питка без втасване",като малко я промених...

1 мая, прясна
120 мл хладка вода
1 ч л захар
1 с л сол
2/3 кофичка /около 300 гр/ кисело мляко
3-4 с л олио
2 яйца
50 гр сусам
600-700 гр брашно,приблизително
----------------------------------------------
1 жълтък ,за намазване
едра морска сол ,за поръсване




Маята се разтваря във водата,добавят се останалите продукти и се омесва тесто,което
да не лепне.Разделя се на 12 топки.Всяка топка се изтегля на фитил и се завива на кравайче.
Нареждат се в намаслена тава.оставят се да втасват сега,докато удвоят обема си.




Намазват се с разбития с малко вода жълтък и се наръсват с морската сол.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.




Много подходящи за сандвичи,тостери ...







Приятно готвене!

Зелена салата с рачешки опашки




1/2 зелена салата по избор
2 стръка пресен лук
3-4 репички
3-4 мариновани рачешки опашки

Дресинг:
едра морска сол
лимонов сок
малинов оцет
зехтин
черен пипер




Салатата се накъсва/нарязва.Лука се нарязва на шайби,репичките и рачешките опашки на филийки.
Продуктите се смесват в салатиера.
Заливат се с дресинга непосредствено преди поднасяне!




Приятно готвене!