"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Свежа салата с рукола,кълнове и пушена сьомга

Защо не и салата с риба?
Така и така съм на морска вълна...
И за да не изневеря на здравословния уклон в последните дни и седмици,съчетана със:




за 1 порция:
1 връзка рукола
50 гр кълнове от броколи
1/2 краставица,нарязана
20-30 гр пушена сьомга,на парчета
5-6 маслини ,със сьомга
1/2 авокадо,нарязано

дресинг:
морска сол
зехтин
сок от лайм
----------------------------------------
Продуктите се смесват в купа.
Заливат се с дресинга.




Приятно готвене!

МИДИ........по френски



И така...първите миди за сезона.У дома! :))
Досега не се бях справяла с пресни миди.Замразените са лесни...
Но вчера,виждайки камарата пресни миди в Пикадили,реших ,че е крайно време да се преборя с черупките.




1 кг пресни черни миди
1 с л галета
1 връзка магданоз
2-3 с л краве масло
сол,черен пипер на вкус





Мидите се почистват от водорасли,изстъргват се и се измиват обилно с течаща вода.
Ако има отворени,се почукват с ножа, да се затворят,в противен случай се изхвърлят.
Ако има счупени ,също се изхвърлят.
Слагат се в леко подсолена вода и се оставят така до приготвянето.
Не трябва да престояват дълго време,защото бързо се развалят.









Мидите се слагат в солена вода и се варят на котлона,докато се отворят,около 6-7 минути.
Затворените миди се изхвърлят.
Ядките се изваждат от черупките и се нареждат в намаслена тавичка.
Поръсват се с магданоза,галетата,сол и черен пипер,слагат се парченца масло отгоре и се пекат в умерена фурна до зачервяване.




Оказа се,че 1 кг е прекалено малко..... :)
Изпиват и доста студено бяло вино...
Много скоро очаквайте още рецепти с пресни миди!




Приятно готвене!

Маслен кекс с банани и шоколад



220 гр масло,меко
150 гр захар
2 яйца
1 банан,намачкан на пюре
1/3 ч ч кисело мляко
1 ч л ванилия
1 3/4 ч ч брашно
1/4 ч л сол
1 ч л бакпулвер
200 гр шоколад
1/3 ч ч сметана
пудра захар за поръсване









Шоколада и сметаната се загряват на котлона,докато се стопи шоколада.
Брашното се пресява със солта и бакпулвера.
Маслото се разбива със захарта.
Добавят се яйцата едно по едно,намачкания банан,киселото мляко и ванилията.
Прибавя се разтопения в сметаната шоколад.
Накрая се прибавя брашнената смес.
Форма с диаметър 22 см или кексова форма се намаслява и сместа се изсипва в нея.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50-55 минути.




Оставя се да изстине около 15-20 минути във формата,после се изважда.
Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.
Може да се залее с шоколадова глазура от масло,пудра захар,прясно мляко и какао.
Идеален за кафе или чай...



Приятно готвене!

Супа с манголд


Вчера,разхождайки се из пазара /любимо мое занимание :)/ на любимата си сергия,от която постоянно си купувам страхотни гъби и най-разнообразни пресни подправки, виждам едно огромно зелено растение...със странното име Манголд.Прозвуча ми толкова неадекватно, че изобщо не се поколебах да го купя.Експериментаторското ми любопитство не устоя ...
Естествено ,първата ми работа ,като се прибрах,бе да се разровя в Интернет ,за да разбера какво точно съм си купила. :))
Манголд - зеленчуково растение ,много подобно на лапада.И като твърдост на листата,и като вкус.Листата му могат да се използват за супи,салати,сърмички,а дръжките -като аспержите.До тях не стигнах...засега се задоволих с настоящата супа.




3-4 листа манголд /понеже са огромни,са напълно достатъчни за 4 купички супа/,нарязани
1 глава лук,нарязана на ситно
2-3 с л зехтин
50 гр фиде /ориз,кус-кус/
сол,черен пипер,вегета
магданоз
---------------------------------------------------------------------------------------
Загрява се зехтина в тенджера и се запържва лука за 4-5 минути.
Добавят се нарязаните листа манголд и се посолява.Когато омекнат,след 2-3 минути, се долива гореща вода,добавят се подправките и се оставя да заври.
Добавя се фидето и супата се оставя да къкри на слаб огън около 15 минути.
Когато се свари пастата,супата е готова.
При поднасяне се наръсва с черен пипер и магданоз.





Много подходящ е пълнозърнестия хляб .
И нали напоследък залитам по здравословни рецепти, и хляба е такъв:

300 гр бяло брашно
200 гр пълнозърнесто брашно
100 гр брашно от елда
50 гр грис
400 мл вода
1 ч л сол
1 ч л кафява захар
1 прясна мая
2-3 с л тиквени сурови семки
1 с л маково семе
2 с л зехтин
-----------------------------------------------------------------------------
Маята се разтваря във водата ,добавят се останалите продукти-солта,захарта,брашната ,зехтина и семената.Омесва се тесто и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Оформя се на кръгъл хляб с диаметър около 20-22 см ,слага се в намаслена тавичка и отново втасва ,около 1/2 час.
Намазва се с прясно мляко и се наръсва отгоре също със семена.
Аз го поръсих с овесени ядки.
Пече се в умерена фурна ,180 градуса,до готовност.




Става и за чудесни сандвичи .
Или намазан със масло към сутрешното кафе... :))




Приятно готвене!

Клафути с кайсии





Още един десерт с преобладаващия вкус на плодовете...
Хич не е лесно в това изобилие от плодове и рецепти за тях човек да се спре на нещо.
Четох тема в "Бг-мама" на дами,които не обичат да готвят.И споделяха идеи как максимално да си съкратят времето,прекарано в кухнята...и как всеки ден се чудят какво да сготвят. :))
Замислих се ...че аз имам списъци с допаднали ми рецепти...които ще ми стигнат за следващите ...поне 4-5 години.Без да повтарям рецепта.
Дори се шегувахме с Наско,че живота няма да ми стигне сигурно да сготвя всичко,което си харесвам...!




Не знам дали това е точната рецепта за клафути.Така я срещнах в нет-а.
Но няма брашно,а е по-скоро като крем карамел...




за 4 купички:
5-6 кайсии,в зависимост от големината им,да покрият дъното на купичките
мазнина за формите
2 яйца
120-130 мл сладкарска сметана
4-5 с л захар /кайсиите стават леко кисели при печене,така че ,който обича по-сладичко, може да понесе и още захар/
1 ч л ванилия /2 сухи ванилийки/




Кайсиите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета.Нареждат се в намаслените форми.
Яйцата се разбиват с вилица,добавя се захарта /може и пудра захар/,ванилията и сметаната и се разбива добре.
Сместа се разпределя в 4-те купички върху плодовете.
Ако се разместят,защото сместа е течна,се наместват с вилица.

Пекат се на умерена фурна ,на 180 градуса,около 20-25 минути,до златисто.




Приятно готвене!

Панирана риба тон със сос от мирин


Определено напоследък налитам все на нетрадиционни рецепти...Явно е от времето. :))
И колкото са по-странни, толкова повече ме примамват...
И в тази рецепта на пръв поглед нищо особено.Но вкуса няма нищо общо със стандартния за риба тон...



4 филета риба тон,не много дебели
1 с л кимион
1 с л смес от подправки за азиатска кухня-сусам,анасон,карамфил,индийско орехче,дафинов лист,канела,червен пипер,куркума,кориандър,лют червен пипер
1 с л семена от кориандър
1 ч л джинджифил,смлян
сол,черен пипер

за соса от шоу и мирин:
100 мл шоу соев сос
100 мл мирин
1 с л сусам

за панировката:
3 яйца
сока от 1 лимон
100-130 гр галета /цар. нишесте/
сол,черен пипер

олио за пържене
рукола за гарниране
-------------------------------------
Смесват се кимиона,сместа от подправки,кориандъра,джинджифил,солта и пипера в купа.
Парчетата риба се овалват от всички страни в подправките и се оставят в тях за около час.
Разбиват се яйцата с вилица,добавят се останалите продукти ,да се получи смес за паниране.
Всяко парче риба се потапя в сместа за паниране и се пържи в силно сгорещено олио по 10 минути.
Мирина и соевия сос шоу се смесват и се кипват на котлона.Оставят се да поврат около 4-5 минути,докато соса се сгъсти.Добавя се сусама и се маха от котлона.




Рибата се срязва диагонално на две и се поставя върху листа рукола.
Сервира се със соса.

Приятно готвене!
-------------------------------------------------------------------------
източник:"Фън шуей хранене"
с вариации

Запеканка с тиквички и извара




Идеята за това ястие видях от блога на Танита.
Приготвяла съм тиквички по всякакъв начин-варени,печени,пържени ,задушени,с яйца, настъргани...но не и по тази рецепта.
Реших ,че като един експериментатор в кухнята не мога да пропусна и това...
Какво се получи при мен?




3 не много големи тиквички,нарязани на колелца
3 с л зехтин
3 яйца
300 гр извара,обезмаслена
300 гр кисело мляко
3-4 скилидки чесън,намачкани /оказаха ми се малко,обичам с повече чесън/
1 малка глава лук,накълцана
сол,черен пипер,копър,магданоз
1 шепа овесени ядки




Яйцата се разбиват с вилица,добавят се изварата,киселото мляко,лука,чесъна и подправките и хубаво се разбърква.
Тавичка ,при мен овална с размери 28/18 см,се намазнява със зехтина.
Редят се един ред тиквички и се покриват със заливка.
Редят се втори ред и пак заливка,трети ред и също се покриват с останалата заливка.
Отгоре се наръсват овесените ядки.
Пече се в умерена фурна до златисто.




Приятно готвене!

Супа от нахут и картофки

Напоследък съм се насочила пак... :) към екзотични,фън шуей или здравословни рецепти...
Отвреме-навреме ме обземат едни такива настроения... от което всъщност чудесно се възползват мъжете у дома!
И понеже времето тези дни е ужасно променливо,а аз не обичам да ходя с чадър под ръка ,си стоя у дома и си чета ....готварските книги.В търсене на лесни,бързи,но и вкусни и не толкова традиционни рецепти...
Тази супичка не е нещо особено,но досега не съм правила супа с нахут.Дегустирала съм го само на салата...или като гарнитура в ястия.





1 гл лук,накълцана
2 с л зехтин
2 големи /3 средни/ картофа,нарязани на кубчета
1 консерва нахут
2 моркова,нарязани на кубчета
1/2 ч л куркума
1 ч л кимион,смлян
1 ч л кориандър,семена
1 ч л червен пипер /който обича люто,може да сложи 1/3 ч л лют червен пипер/
сол
черен пипер
2 с л лимонов сок
магданоз
------------------------------------------------------------------------------------
Зехтина се загрява в тенджера и се запържва лука за около 5 минути.
Добавят се картофите и морковите и се разбъркват добре.
Добавя се червения пипер,разбърква се и се наливат 4-5 ч ч гореща вода.
Добавят се нахута и подправките ,без лимоновия сок и супата се оставя да се вари на слаб огън до сваряване на картофите и морковите,около 30 минути.
Ако е необходимо,се долива вода.
Когато се махне от огъня,се добавя лимоновия сок и се наръсва с магданоза.




Приятно готвене!
-------------------
източник:"Арабска кухня"
с вариации

Крамбъл с праскови



Няма как човек да не се възползва от даровете на пролетта и лятото...
И след Ягодовия крамбъл дойде ред и на следващия плод-сочен,топъл,изпълнен със сладост...прасковите. :)





И в желанието си освен плодове да използвам и други здравословни продукти,реших,че ще е удачно да заменя обикновеното масло с кокосово,обикновеното брашно с брашно от елда...да добавя и малко овесени ядки.




И така,за две продълговати тавички с дължина 20-22 см:
4 праскови
лимонов сок от 1/2 лимон
2-3 с л кафява тръстикова захар
1 с л брашно от елда
------------------------------------------------
Прасковите се почистват от костилките и се нарязват на хапки.Ако не обичате люспата,може да ги обелите.Смесват се с останалите продукти и се разпределят в двете тавички.





За тестото:
80 гр кокосово масло
4 с л кафява захар
100 гр брашно от елда
3 с л пълнозърнесто брашно
4 с л овесени ядки
------------------------------
Брашната,овесените ядки и захарта се смесват в купа.Отгоре се нарязва маслото на кубчета и с пръсти се стрива на трохи с брашната.Сместа се разпределя в двете тавички върху прасковите.




Пекат се на 180 градуса около 25-30 минути,до златисто .




Могат да се поднесат с бита сметана или сладолед.




Приятно готвене!

Салата с киноа и мариновано пържено тофу

Киноата отдавна не е екзотичен продукт.Във всяко кулинарно списание вече има рецепти с киноа и всякакви добавки.Няма да се спирам на произход,или качества на киноата...
Но като експериментатор на всякакви нови храни,продукти и подправки не я пропуснах и нея... :))
Това е една фън-шуей рецепта,леко адаптирана от книгата "Фън шуей-кухнята на петте първолемента".





150 гр киноа
300 мл вода за сваряването й
1 домат
2 стръка пресен лук
10-на маслинки
1 кутия тофу,мариновано в лимонов сок,зехтин,соев сос и чесън
сол,черен пипер,зехтин,лимонов сок,магданоз



Киноата се измива много добре и се слага в студената подсолена вода.Слага се на котлона и след като заври,се оставя на слаб огън да се свари до готовност.Ако е необходимо ,се долива вода.
Тофуто ,нарязано на кубчета ,се маринова в зехтина,лимоновия сок,соевия сос и чесъна за около час-два.
След това се пържи в сгорещена мазнина до зачервяване.
Сварената киноа се охлажда и се подправя на вкус със сол,лимонов сок,черен пипер и зехтин.Добавят се домата,нарязан на кубчета,нарязания лук ,пърженото и охладено тофу и маслините.Наръсва се с наситнения магданоз.




Приятно готвене!

Chocolate Chip Walnut Loaf




115 гр масло
115 гр захар
150 гр брашно
1 ч л бакпулвер
2 яйца
1 с л стафиди
1 с л фурми,нарязани
25 гр ядки /лешници при мен/
3 с л шоколадов чипс
лимонови кори от 1/2 лимон
1 с л лимонов сок




Маслото се разбива със захарта.Добавят се яйцата едно по едно,след това брашното,пресято със бакпулвера.Стафидите и фурмите се овалват в брашно и се добавят към сместа.Накрая се прибавят лимоновата кора,лимоновия сок и шоколадовия чипс.
Сместа се изсипва в намаслена форма за кекс и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Проверява се с клечка,по нея не трябва да има тесто.



След като се изпече,се оставя да изстине 15-20 минути във формата,после се изважда от нея.
Поръсва се с пудра захар.



Приятно готвене!
-------------------
източник:"The chocolate and coffee bible"
с вариации

Пълнени доматки



Едно свежо,бързо и лесно предястие...или салатка :)) за горещите летни дни.



домати,издълбани от сърцевината
извара
крема сирене
кисело мляко
сол,черен пипер
чесън,счукан,на вкус
магданоз
------------------------------------
Продуктите за плънката се смесват,разбъркват и се пълнят доматките.
Не давам пропорции на продуктите ,защото всичко е въпрос на индивидуален вкус...
Чудесно мезе за студено питие!




Приятно готвене!