"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Баница с ябълки

Обичам домашна българска баница.Откакто я правя,рецептата винаги е една и съща.
Кори,мляко-прясно и кисело,яйца,сирене...
Този път обаче реших ,че в духа на последните месеци,трябва да експериментирам и тук.
И понеже прасковите отидоха за друг десерт,чиято рецепта скоро ще напиша,в купата с плодове имаше най-много ябълки.
Значи ,първия експеримент ще бъде с ябълка...

1 пакет кори за баница
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
350-400 мл прясно мляко
250 гр сирене
олио,за тавата и за поръсване на корите
1 голяма /2 малки/ябълка,обелена и настъргана




Как я приготвям аз:
В голяма купа разбивам яйцата,добавям прясното и киселото мляко,накрая сиренето- натрошено.
В намаслена тава нареждам последователно 1/3 от пакета кори.Наръсвам с олио,и с черпак заливам със 1/3 от млечно-яйчената смес.Отгоре разпределих 1/2 настъргана ябълка.
Отново наредих 1/3 кори и пак залях със сместа,като върху нея разпределих останалата ябълка.
Накрая сложих последната 1/3 кори и полях обилно с останалата смес.
Наръсих отгоре с 2-3 с л захар.
Изпекох я на 180 градуса до зачервяване.




Естествено ,идеална за следобедна неделна закуска с кисело мляко.
Моите мъже ходиха до вилата и познайте дали остана нещо в тавата,след като се прибраха. :))





Приятно готвене!

Пиле с бяло вино и пармезан





Пилешкото месо винаги е било предпочитано у дома.Допреди няколко години го хапвахме домашно...но вече ,по стечение на обстоятелствата ,не можем.
Опитвам се да купувам качествено пилешко месо,но все пак нищо не може да се сравни с вкуса на домашното производство.За огромно мое съжаление...
Но това не означава ,че сме се лишили от нещо любимо и вкусно.



За да компенсирам донякъде негативите му,за гарнитура приготвих био оризов булгур. :)
1 ч ч оризов булгур се вари в 2 ч ч вода,подправена със сол и зехтин.
Почти накрая на варенето се добавят подправки на вкус:пресен лук,чушки,черен пипер, магданоз...




А за пилешкото,за 4 порции:
800 гр пилешко филе
5-6 с л настърган пармезан
2 ч л червен пипер
2 с л кетчуп /доматено пюре/
3 с л лимонов сок
сол,черен пипер,салвия /риган/
200-250 мл бяло вино
1 зелена чушка
2 с л магданоз,нарязан
1 стрък пресен чесън,накълцан




Месото се нарязва на хапки и се подправя с пармезана,кетчупа,червения пипер, лимоновия сок,сол,черния пипер и салвията.Разбърква се добре,за да се смесят всички съставки и да се овкуси пилето.Изсипва се в намаслена тавичка,залива се с 200-250 мл бяло вино и се пече до готовност,на 180 градуса около 30-35 минути.
Зелената чушка се нарязва на кубчета и се смесва с чесъна и магданоза.
След като се извади пилето от фурната ,се наръсва със сместа от чушка,чесън и магданоз.




Приятно готвене!

Мариновани пилешки бутчета с гарнитура от киноа





След като съм започнала с киноата,за да не е само на салата,реших да пробвам как се съчетава с други продукти.
Оказа се,прекрасно.Засега с пиле ...




за 3 порции:
Марината:
6 малки бутчета
2 с л соева паста
1 с л вегета
3 с л лимонов сок
2 скил. чесън,счукани
1 с л салвия,сушена
200 мл бяло вино

гарнитура:
100 гр киноа
200 мл вода
1 зелена чушка ,нарязана на кубчета
1 стрък зелен лук,нарязан
сол,черен пипер
зехтин
---------------------------
Бутчетата се овкусяват с подправките,без виното.Оставят се да престоят 2-3 часа.
Нареждат се в намаслена тава,заливат се с виното,трябва да е до средата им.Ако е необходимо ,се долива вода.Завиват се с фолио и се пекат на 180 градуса около 35-40 минути.Малко преди края на печенето се маха фолиото и се допичат,да се образува коричка.

Киноата се сварява във водата със сол и 1 с л зехтин.
Добавят се чушката,лука и подправките.



Приятно готвене!

Клафути с нектарини



И пак нектарини,и пак десерт...
Ами искат...не признават само плодове. :)
И понеже клафути се прави толкова лесно,с малки разлики, се получава страхотен десерт.




За 4 купички:
4 нектарини
2 яйца
3-4 с л захар
3 с л брашно,с връх
1 ч л ванилия
100 мл сладкарска сметана
масло за намазване на купичките





Нектарините се нарязват на парчета и се нареждат в намаслените купи.
Яйцата,захарта,сметаната,ванилията и брашното се разбиват с тел.
Сместа се разпределя върху плодовете.
Пече се в умерена фурна до златисто.
При поднасяне се наръсва с пудра захар.




Приятно готвене!

Галет с ганаш,нектарини и сини сливи



Не мога да избягам от плодовете и това си е... :))




Не че искам,ама и като ухаят отвсякъде, съвсем е невъзможно...
Затова се опитах да ги съчетая с другото си любимо лакомство-шоколада.
Получи се нещо изключително вкусно...




за тестото:
110 гр масло,студено
1 ч л сол
1 1/2 ч ч брашно
1 белтък
1/2 ч л ванилия

за плънката:
50 мл сладкарска сметана
50 гр шоколад

2 нектарини
4-5 сини сливи

1 жълтък за намазване
захар за поръсване




Брашното и солта се пресяват в купа.Отгоре се нарязва студеното масло на парчета и с пръсти се стрива заедно с брашното да стане на трохи.Добавя се белтъка,ванилията и се омесва тесто.
Ако е необходимо ,се добавя студена вода.Увива се в прозрачно фолио и се охлажда 1 час в хладилника.




За ганаша:Сметаната се загрява до кипване и се залива начупения шоколад.Бърка се , докато се разтопи шоколада.Оставя се да изстине.

Тестото се разточва върху пекарска хартия с размер ,по-голям от тавичката за печене с 5-6 см.Пренася се заедно с хартията в намаслената тава.
Намазва се с ганаша.
Отгоре се нареждат почистените от костилки и нарязани на филийки плодове.
Краищата на тестото се загъват навътре над плодовете и се намазват с жълтъка.Наръсва се със захар.





Пече се в загрята фурна на 180 градуса до златисто.




Приятно готвене!

Хляб с брашно от динкел



Постоянно правя най-различни видове хляб.Но обикновено ги правя малко преди вечеря...
и докато се усетя,той вече е нарязан,начупен....и почти преполовен! :)
Този обаче оцеля за снимката...
Рецептата е за машина за хляб Мулинекс-5000,програма 5,за бърз хляб.

400 мл вода /аз заменям 100 мл с прясно мляко/
1 с л олио
1 ч л сол
1 ч л захар
500 гр бяло брашно
100 гр брашно от динкел
40 гр овесени ядки
11 гр суха мая
-----------------------------------------------------
Продуктите се сипват в контейнерчето на машината в посочения ред.

Шоколадово руло с касис и сметана



Защо касис?
Ами защото досега не съм правила нищо с него.





Обичам сок от касис...леко кисел,леко тръпчив,и с няколко бучки лед чудесно разхлаждащо питие за горещите дни напоследък.




А може би и защото цветът му създава едно такова весело,лятно,искрящо настроение...
С мисли за море,зеленина,почивки ... и удоволствие от храната.




3 яйца
90 гр захар
50 гр брашно
2 с л какао
1/2 ч л бакпулвер
щипка сол

за плънката:
2 пакетчета крема сирене
200 мл сладкарска сметана
3-4 с л пудра захар
200-300 гр касис





Яйцата се разбиват със захарта.Добавя се брашното,бакпулвера,солта и какаото.
Сместа се изсипва в широка намаслена тава,покрита с пекарска хартия.
Пече се на 180 градуса около 10-12 минути.Не трябва да се препича,защото ще се начупи при завиването.
Като се извади от фурната,се оставя да изстине за около 10 минути.
После се вади заедно с хартията и се навива на руло.




Сметаната се разбива на крем .
Крема сиренето също се разбива заедно с пудрата захар.
Смесват се двата крема.
Рулото се развива и се нанася крема,като се оставя ивица около 3-4 см от единия край.
Върху крема се разпределя касиса,почистен от дръжките.
Отново се завива на руло.




Наръсва се с пудра захар.




Приятно готвене!
-------------------
източник:"Да печем с любов"
с вариации

Салата...с много съставки


Една импровизация на тема салата...съвкупност от всички налични зеленчуци ...и плодове.
Когато нещо е хубаво,то е хубаво... :)))
И понеже ето тази Редена салата по френски ужасно ми хареса,реших ,че си заслужава експеримента с други зеленчуци и същата заливка.




зеле,нарязано на ситно
моркови ,настъргани
царевица,от консерва
варени яйца,настъргани
домати,нарязани на ситно
краставица,на ситно
ябълка,нарязана на кубчета
магданоз
маслини

Заливка:
1 кофичка заквасена сметана
200 гр кисело мляко
2-3 с л майонеза
1 с л Дижонска горчица
чесън на гранули
сол,черен пипер
зелени подправки
-------------------------------
Зеленчуците се редят на пластове в купа /чаша.
Съставките за заливката се смесват и се залива салатата.




Приятно готвене!

Сладкиш със сини сливи




В последно време си давам сметка колко се е променил вкуса ми към храните през годините.
Като дете не обичах доста неща ...ястия със сос,т.н. яхнии,салами,пастети...сирене и кашкавал...
Не си падах много и по плодовете... :) .
Докато сега не мога без тях...
Любимото ми място за разходка е ...пазара.Особено през лятото ставам разногледа от цветове,аромати...




Така се получи и този сладкиш.Отидох за зеленчуци за вечерната салата,а се върнах и с килограм сливи...и с идеята ,че ги искам в сладкиш,кекс...каквото се получи.
Използвах рецептата за пандишпан с масло и мъничко бакпулвер...е,просто няма равен.




100 гр масло,меко
100 гр захар
2 яйца
2 с л прясно мляко
220 гр брашно
1 ч л бакпулвер
300-350 гр сливи
пудра захар,за поръсване





Маслото се разбива със захарта.Добавят се яйцата едно по едно /аз лично като чукна яйцето,добавям и 1 с л брашно,за да не ми се пресече маслото/,прясното мляко и накрая брашното с бакпулвера.
Изсипва се в намаслена тавичка ,18/18 см или с диаметър 20-22 см.
Отгоре се нареждат нарязаните на половинки или на четвъртинки /ако са много големи/ сини сливи.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна до златисто,около 40 минути.
При поднасяне се наръсва с пудра захар.




Приятно готвене!

Ризото с калмари




600 гр калмари
4 с л зехтин
1 гл лук,нарязан наситно
2 скилидки чесън,намачкани
1 ч ч ориз за ризото
100 мл бяло вино
1 л рибен/зеленчуков бульон
2 с л магданоз,пресен
сол,черен пипер
--------------------------------
Замразените калмари се размразяват на стайна температура.
Нарязват се на шайби и се пускат в солена вряща вода.Варят се 4-5 минути.
Изцеждат се и се оставят да изстинат.
Загрява се зехтина в дълбок тиган и се запържват лука и чесъна до прозрачност.
Добавя се измития ориз ,разбърква се и се добавя виното.Задушава се няколко минути,до поемане на виното.
Долива се 150 мл бульон и се вари на бавен огън до сгъстяване.
Процесът се повтаря,като се долива по 150-200 мл и се изчаква ориза да поеме течността, преди да се добави следващото количество.
Когато ориза е почти готов,се добавят калмарите.
Накрая се подправя със солта и черния пипер,наръсва се магданоза.
------------------------------------------------------------------------
Ризотото може да се приготви и със скариди,миди...




Приятно готвене!

Лесна тарта с малини и ягоди



Днес ,при поредната разходка по пазара, една маса ми грабна погледа с червения си цвят...
Ягоди,малини,сливи,дини...като приказка. :)
Как да подминеш...те просто те викат!
Е,не устоях...и ето поредния плодов десерт.




350-400 гр плодове /малини,ягоди/
2 с л захар за поръсването им

за блата:
50 гр масло,меко
125 гр крема сирене
200 гр брашно
1/2 ч л бакпулвер
100 гр захар
2 ванилии





Маслото и крема сиренето се разбиват с вилица.Добавят се захарта,ванилията и браиното с бакпулвера.Трябва да се получи меко тесто,което да става за точене.
С ръце се разстила в намаслена тава/тортена форма с откопчаващ се ринг с диаметър 24 см/,като се повдига отстрани ,за да се получи борд.
Плодовете се изсипват в блата и се наръсват със 2-те с л захар.




Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.
След като се извади,се наръсва с пудра захар.
---------------------------------------------------------------------------------
Могат да се използват всякакви плодове!




Приятно готвене!

Мъфини с праскови и шоколадови пръчици



Поредния десерт с праскови...След вечеря обикновено ги хапваме пресни ,но за сутрешното или следобедно кафенце чудесно биха подхождали и едни малки кексчета с тези сочни плодове.




за 12 броя:
1 яйце
1/2 ч ч олио
250 гр кисело мляко
1 ч л сода бикарбонат
2 ч ч брашно
1 ч ч захар
2 праскови
1 пакетче шоколадови пръчици/настърган шоколад/
-------------------------------------------------------------------




Яйцето се разбива с бъркалка с олиото,киселото мляко със содата и захарта.
Едната праскова се нарязва на кубчета и се добавя.
Добавят се брашното и шоколадовите пръчици.
Сместа се разпределя в 12 хартиени форми за мъфини.
Другата праскова се нарязва на 12 тънки резена и във всеки мъфин се набожда по един резен.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до готовност.




Приятно готвене!