"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Мъфини с чай Matcha



180 мл прясно мляко
1 ч л лимонов сок
1 ч л чай Matcha
100 гр масло
200 гр захар
2 яйца
180 гр брашно
1 ч л бакпулвер
щипка сол
1/2 ч л ванилия





В купа се смесват брашното,бакпулвера и солта.
В чаша се смесват млякото,лимоновия сок и ванилията,ако използвате течна.
Маслото се разбива със захарта.
Добавят се яйцата едно по едно.
Редувайки се ,се прибавят брашнената и млечната смес.
Накрая се добавя чая и се разбърква добре.
Сместа се разпределя във форми за мъфини,до 2/3 от обема .




Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност,около 10-12 минути.
При мен се получиха 24 минимъфина и 12 нормални.




Приятно готвене!

Къри с патладжан и нахут



Поредната рецепта с малко или много нестандартни продукти...бял патладжан,нахут...




И не какъв да е ,а БИО...май доста залитам напоследък по био-продуктите.
А дали има смисъл,не знам.В стремежа си да осигуря добра и качествена храна ,май започвам да се вманиачавам...



и бял патладжан.Досега не бях приготвяла такъв...
Оказа се по-лек,не горчи,дори и без накисване... :)




А рецептата е от любимото ми списание Good Food.
Често си харесвам рецепти от него...понякога ги приготвям дословно,но по-често внасям доста промени от мен...




2 патладжана
2 с л олио
10-12 листа къри /нямах и използвах смляно къри/
2 гл лук,ситно накълцани
2 ч л гарам масала
2 ч л смлян кориандър
2 ч л куркума
400 мл кокосово мляко
4 домата ,нарязани на кубчета
400 гр нахут,консерва





Патладжана се срязва наполовина и после на парчета под ъгъл.
В тиган се загрява олиото и се запържва патладжана за 2-3 минути от всяка страна,докато стане хрупкав.
Изважда се и в олиото се запържва лука,докато омекне.
Добавят се подправките с 1 с л кокосово мляко и се разбъркват за 1 минута.
Добавя се останалото кокосово мляко и доматите.Оставя се на слаб огън,докато се сгъсти.
Добавят се патладжаните и нахута.
Разбърква се и се оставя да къкри още 5-6 минути,докато патладжанът стане готов.
При поднасяне се наръсва с магданоз.
Може да се поднесе с ориз или с топъл хляб.





Приятно готвене!

Малко носталгия .....и един ябълков сладкиш



Обичам да чета.Много .По всяко време на денонощието...
Навик и любов към книгите от времето,когато компютъра и Интернет бяха мираж...
Чета много ...Сутрин с кафето,ако го пия сама...често си нося книга ,когато излизам на разходка,обожавам да седна в прохладно кафене с книга ...а вечер,преди заспиване ,е просто задължително.
Винаги имам на нощното си шкафче,което всъщност е масичка на три нива,за да събира повече книги...:)), няколко книги,които чета ,редувайки ги.
Преди няколко вечери обаче ми се дочете нещо класическо и ровейки в библиотеката за роман,пред очите ми попаднаха старите ми кулинарни тетрадки...неразлиствани от ? дори не помня от кога.
С всички нови рецепти в Нет-а,всички кулинарни блогове и сайтове,всички нови кулинарни книги,които си купих,в един момент се оказа,че няма време за старите любими вкусове, които ме връщат години назад...когато мама готвеше ,правеше сладкиши ,а аз и сестра ми се навъртахме покрай печката.
Любимият неин сладкиш,който тя правеше почти за всяка Нова година,е една страхотна орехова торта...но за нея друг път.




А сега...на другия ден ,естествено събрах тетрадките и половин ден си четох рецепти.
/това са само старите,новите са още толкова....:))/
Този ябълков сладкиш също е от класиките на мама.
Преди време бях срещнала нещо подобно в "Какво се готви в Европа",в раздела за скандинавска кухня май беше...Но аз си го знам като ябълковия сладкиш на мама.
При него няма какво да се обърка...той винаги става.И винаги е страхотен на вкус!




125 гр масло
10-на обикновени бисквити
2-3 ябълки,обелени и нарязани на резенчета
канела за поръсване на ябълките
3 яйца
200 гр захар
150 гр брашно
1 ч л бакпулвер
орехи,натрошени




Маслото се разтопява директно в тавичката.
Нареждат се бисквитите,а върху тях се подреждат резенчетата ябълки.
Наръсват се с канела.
Яйцата се разбиват в отделен съд заедно със захарта.Добавят се брашното и бакпулвера,разбива се ,да се смесят и сместа се излива върху ябълките.
Отгоре се наръсват натрошените орехи.




Пече се в умерена фурна,на 180 градуса,до златисто,около 30-35 минути.
Става за сутрешна закуска,става за компания и на следобедното кафе...става и за вечерен стилен десерт заедно с топка сладолед.
Въпрос на фантазия! :))




Аз се върнах за един ден в детството...беше хубаво ,мило,носталгично!
Липсва ми!Но се радвам,че имах всичките тези прекрасни спомени...които ме сгряват и днес!
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Приятно готвене!

Хляб с Ементал,орехи и мащерка

Още не е станало хладно,но вече започва да ми липсва осезаемо миризмата на втасващ хляб.
И месенето на тестото,и оформянето му в различни форми... :)
С хлебопекарната е лесно,но ...и еднообразно.Разбирай,скучно!
Затова:поредния хляб ,омесен на ръка,с ароматни съставки и хрупкава коричка.



Хляб с Ементал,орехи и мащерка
1/2 мая,прясна
300 мл хладка вода
1 ч л захар
1 ч л сол
450 гр брашно
100 гр оризов грис
100 гр Ементал,настърган
шепа орехи,натрошени
1 ч л суха мащерка /1 с л прясна/





Маята се разтваря във водата със солта,захарта и 2-3 с л брашно.Оставя се да шупне.
Добавят се останалите продукти и се омесва меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.
Премесва се отново и се оформя на кръгъл или продълговат хляб.
Слага се в намаслена тава,наръсва се с 1 с л брашно ,правят се 2-3 кръстовидни нареза отгоре.
Втасва още около 30 минути.
Пече се на 200 градуса до златисто,около 40-45 минути.



Приятно готвене!

Пълнени чушки...... :))

.....ама не какви да е,а здравословни! :))
Стандартните ,с ориз и кайма,или с яйца и сирене ,са ясни.
Обаче...нали в последно време все експериментирам,и попадам на разни продукти - находки,
та реших ,че и стандартните български пълнени чушки трябва да претърпят трансформация.





И ги напълних с био ориз,кафяв,дългозърнест.
И с оризов булгур...




И останалите продукти:
5 чушки,измити,изчистени от семената
100 гр ориз,био,кафяв,дългозърнест
100 гр оризов булгур
1 глава лук,накълцана наситно
2-3 с л зехтин
морска сол,черен пипер,магданоз

За соса:
2-3 с л брашно
300 мл прясно мляко
сол на вкус
1 с л зехтин





Загрява се зехтина и се запържва лука за 2-3 минути.
Добавя се ориза ,разбърква се ,докато се омазни и се долива вода/бульон,около 350 мл.
Кафевия ориз увира по-бавно от обикновения,може да се наложи да доливате още вода.
Когато е почти готов,се добавя и оризовия булгур и подправките.
Вари се до готовност на продуктите.
Пълнят се чушките със сместа и се нареждат в намаслена тавичка.
Наръсват се със сол и се заливат с вода,да са покрити до половината.
Пекат се до извиране на водата и запичането им отгоре.
За соса:
Загрява се зехтина,добавя се брашното,разбърква се и по малко се добавя млякото,като се бърка непрекъснато,за да не остане брашното на бучки.
Посолява се и с бешамела се заливат чушките.
Изключва се фурната и се оставят да се стегне соса.
Може на отворена вратичка на фурната...





Приятно готвене!

Пълнозърнеста питка

Отдавна не съм месила нищо в къщи...или е топло,или все има останал хляб от машината...
Но като почне нещо да те човърка,и няма отърване. :))
Три дни поред все си казвам ,"Днес е денят за питка!" и все нещо се обърква и време не остава...
Но в събота,още със събуждането ,се зарекох ,че няма да пипна нищо друго ,докато не си омеся питката...
Ами,ето я...:))




200 гр пълнозърнесто брашно
300 гр бяло брашно
1/2 мая,прясна /1 суха/
1 с л мед
1 ч л сол
4-5 с л олио
150 мл прясно мляко
150 мл вода
масло за намазване
---------------------------------
Маята се разтваря във водата и прясното мляко,заедно с меда,солта и 2-3 с л брашно.
Оставя се за 10- минути.После се добавят останалите продукти и се омесва тесто.
Разделя се на две равни части.
Всяка се разточва на правоъгълник ,намазва се с масло и се навива на руло.
Двете рула се усукват едно около друго.
Завива се на охлюв и се слага в намаслена тава с диаметър 24-25 см.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса ,докато удвои обема си.
Пече се на умерена фурна до готовност.
Още топла,може да се намаже с масло/маргарин.




Приятно готвене!

Кекс с какао и много ядки


След всички кейкове ,тарти,тарталети и ........с плодове,вчера ми се дояде нещо почти зимно.
Най-обикновен кекс ...с орехи,бадеми,лешници...
И защо не,след като всекидневно ядем дини,пъпеши,круши,грозде /между другото харесала съм една рецепта с грозде,надявам се скоро да мога да я направя :))/.
Е,няма още пресни орехи ,но и миналогодишните вършат чудесна работа.




2 яйца
1 ч ч захар
40 мл олио /топено масло/
200 мл прясно мляко
2 1/3 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер
2 ванилии
1 ч ч нарязани ядки -лешници,бадеми,орехи...
Аз сложих смес от трите вида.
1 с л какао




Яйцата се разбиват със захарта.Добавя се олиото и отново се разбива,млякото,и пак се разбива.Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа,като се разбива добре.
Накрая се добавят ванилията и нарязаните ядки.
Оставят се 3-4 с л от сместа,а останалата се изсипва в намаслена кексова форма.
Оставената смес се оцветява с какаото ,изсипва се върху бялата и с помощта на лъжицата се размесват леко.
Пече се на умерена фурна около 35-40 минути.
При проба с клечка тя трябва да е суха.
Оставя се да изстине във формата,после се изважда.
Наръсва се с пудра захар.




Приятно готвене!

Дал супа с моркови



120 гр леща
2-3 моркова
1 гл лук
2 скилидки чесън
3-4 с л доматено пюре
1 л зеленчуков бульон
2 с л топено масло
1 чушка
1 ч л кимион
1 ч л кориандър
1/2 ч л куркума
1 с л лимонов сок
100 мл прясно мляко
магданоз,сол




Лещата се измива ,слага се в голяма тенджера заедно с нарязаните моркови,лук,чесън и чушка.Залива се с 800 мл бульон /гореща вода/ слага се да заври и се вари около 30 минути.Добавя се доматеното пюре и се вари още 5-6 минути.
Мазнината се загрява и в нея се запържват набързо кимионът,кориандърът и куркумата.
Дръпват се от огъня и се разбъркват с лимоновия сок и сол на вкус.
Запръжката се добавя към лещата.Долива се останалия бульон и супата се вари още 5-6 минути.
Накрая се добавя топлото мляко.
Поръсва се с нарязания магданоз и се поднася.




Приятно готвене!

Руло с чай Matcha и крем Маскарпоне



Няма начин да срещна нов продукт /за мен/ и той да остане неопитан.




Така се получи и с прочулия се напоследък зелен чай Matcha.
Попаднаха ми доста рецепти и от няколко се получи една.





Ето какво открих .
Много снимки,различни десерти...
При мен не се получи наситения зелен цвят,но в доста от рецептите има добавена зелена хранителна боя.Аз реших да я пропусна...достатъчно я използвам в тортите. :))
Но определено на следващата рецепта ще сложа двойно количество чай.




А използването на истинска ванилия в съчетание с нежния аромат на чая е страхотно.
За съжаление това са доста скъпи продукти,но...веднъж се живее! :)




И така ,за блата:
4 яйца,разделени на белтъци и жълтъци
40 гр масло,разтопено
90 гр брашно
5 гр чай Matcha
ванилия,1 шушулка
60 мл прясно мляко
90 гр захар
--------------------------------------------
Белтъците се разбиват на сняг с 2 с л от захарта.
Жълтъците се разбиват с останалата захар и ванилията.
Маслото се добавя към жълтъците постепенно.
Брашното се смесва с чая и се добавя ,заедно с млякото,към жълтъчената смес.
Накрая се прибавят разбитите белтъци,като се разбърква с шпатула.
Сместа се изсипва върху пекарска хартия в по-голяма тава и се пече на умерена фурна около 13-15 минути.
Не се препича,защото ще се начупи при навиването.Трябва да е леко мек при изваждането от фурната.
Когато се охлади до степен да не пари на ръцете, се навива заедно с хартията на руло.




За крема:
100 мл сладкарска сметана
250 гр Маскарпоне
4-5 с л пудра захар
-----------------------------
Сметаната се разбива на крем.
Маскарпонето също се разбива с пудрата захар.
Смесват се.




Рулото се развива,намазва се с крема и отново се навива.
Наръсва се с пудра захар и малко от зеления чай.





Приятно готвене!

"Сарми " с Темпе в оризови кори


Експериментаторския ми дух няма мира тия дни...
Търся,ровя,чета...побърках компютъра .Не му стигат жегите...
Понятието Темпе срещнах още преди 3 години.Но само като понятие,обозначаващо храна.
Какво точно представлява видях може би година по-късно...само на снимка.




А на "живо" ми попадна в ръцете преди месец...И чакаше да ми дойде вдъхновението да го приготвя.Всъщност ,не е нещо кой знае колко необикновено:получава се от ферментирането на соевите зърна.Богато е на протеини,желязо,калций и витамин В.
Опаковката ,която аз купих,съдържа соя /без ГМО/, соев сос и растителна мазнина.




И понеже рецептата е фън шуей...
Темпето принадлежи към храните от групата на Метала.Притежава хладна енергия и сладък вкус.Укрепва далака,"смазва" сухотата в организма,премахва токсините и влияе добре върху течностите в тялото.
Другите екзотични продукти,които използвах:
Оризови кори
Соев сос Тамари
Соева паста




1 морков
1 гл лук
2 скилидки чесън
3-4 гъби
200 гр темпе
зехтин
2 с л соев сос тамари
1/2 ч л индийско орехче
1 с л соева паста




Лука и чесъна се нарязват на ситно.
Темпето и гъбите се нарязват на кубчета.
Моркова се остъргва и също се нарязва на ситно,може да се настърже.
2-3 с л зехтин се загряват в тиган и първо се забържват лука и чсъна.
Добавят се моркова и гъбите.Задушават се няколко минути,докато омекнат.
Добавя се темпето.Соевия сос и соевата паста се смесват и се добавят.
Накрая се прибавя индийското орехче.
Задушава се още няколко минути,да се смесят ароматите.
Всяка оризова кора се потапя в гореща вода и се слага на суха памучна кърпа.В средата се поставя по 1 л от плънката и се завива на сармичка.
Готовите сармички се пържат в няколко капки зехтин или се нареждат в обилно намаслена тавичка,напръскват се със зехтин и се пекат на фурна за около 9-10 минути.
Аз ги правих по втория начин,във фурната.





Много им подхожда сладък чили сос.

----------------------------------------
Приятно готвене!
----------------------------------------
източник:
"Фън шуей-кухнята на петте първоелемента"

Салата с рукола и малини



И пак плодове... :)))
Но...на салата.
За разнообразие!



1 връзка рукола
1/2 гл лук,нарязан на ивици
1/2 краставица,нарязана на кубчета
10-на маслини
100 гр малини
дресинг:
морска сол
оцет от шампанско
зехтин с трюфели
----------------------------------------
Руколата се нарязва и се слага в купа.
Отгоре се разпределят лука,краставицата,маслините и малините.
Подправя се на вкус с дресинга.




Приятно готвене!