"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Здравословни бисквитки без брашно


Здравословни,вкусни,ароматни,сочни....
И бързи и лесни.
Идеален вариант ,когато ви се обади приятелка "Идвам да се видим на кафенце..." :)
Докато тя се придвижи до вас,те вече ще са във фурната.



1/2 ч ч масло,меко
1/2 ч ч кафява захар
3-4 с л прясно мляко
1 яйце
1 с л мед
3 ч ч овесени ядки,фини
1/3 ч ч сода бикарбонат
1/2 ч л канела
1 ябълка,настъргана
1/2 ч ч ядки,натрошени
1/2 ч ч стафиди



Маслото се разбива със захарта.
Добавят се яйцето,прясното мляко,меда,ванилията.
В отделна купа се смесват овесените ядки ,содата и канелата.
Добавят се към течната смес.
Накрая се прибавят ядките,стафидите /може други сушени плодове/ и настърганата ябълка.
Със супена лъжица се слагат топчета върху пекарска хартия в тава.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 7-8 минути.
Не се препичат.








Приятно готвене!

Ароматни пилешки крилца с бяло вино



пилешки крилца
1 с л суха мащерка /няколко стръка прясна/
1 с л червен пипер
1 ч л бахар
1/2 ч л черен пипер
1 ч л сол
1-2 с л кафява захар
1/4 ч ч зехтин
1 ч л индийско орехче
1 ч ч бяло вино
------------------------------------------------
Смесват се всички подправки и зехтина.
Крилцата се мариноват поне 1-2 часа.
Нареждат се в тава ,заливат се със бялото вино и се пекат.




Приятно готвене!

Кифличките на мама



Още една рецепта от старите пожълтели тетрадки.
От любимите,вкусните,носещи магията на детството и очарованието на кулинарията...
Не ги правя често.
Обикновено когато съм тъжна ,замислена...
А дъждовните събота и неделя допълнително подсилиха тези усещания.
Но когато се разнесе ароматът на току-що изпечено тесто,се връщам години назад,в една топла,уютна къща,с много аромати...



1 мая,прясна
2 с л захар
2 яйца /единия жълтък се отделя за намазване/
1 с л сол
2 с л брашно
1 ч ч прясно мляко
----------------------------------------------------
250 гр маргарин
800-1000 гр брашно
----------------------------------------------------
Маята се разтваря в хладкото мляко,добавят се солта,захарта,2-те с л брашно,яйцата.
Оставя се да втасва 1/2-1 час на топло.
Добавят се маргарина и брашното и се омесва тесто,да не лепне.
Разделя се на три топки.
Всяка се разточва на кръг ,реже се на триъгълници.
Слага се плънка-течен шоколад,сирене,извара,плодово сладко...абсолютно въпрос на вкус и избор.
Навиват се на кифлички и се редят в тава върху хартия за печене.
Намазват се с разбития жълтък с олио и се пекат в предварително загрята фурна до златисто.




Приятно готвене!

Тарта с физалис и сини сливи



Нещо зарязах десертите...покрай тортите,които трябваше да измисля и направя,не остана много време да поглезя домашните със нищо сладичко.
До вчера...
Нещо с плодове,нещо със сметана,нещо с яйца...комбинирано в едно.



Досега съм хапвала физалис само в сурово състояние.
Беше ми интересно какво се получава,ако се подложи на някаква топлинна обработка...
Защото ...не че не ми хареса вкуса му ,но определено не е нищо особено. :))
И понеже не беше достатъчно за цялата тарта,комбинирах със сини сливи.



60 гр масло,студено
200 гр брашно
щипка сол
1 яйце
студена вода,ако се наложи

за плънката:
100 гр физалис,почистен от листата и разрязан на половина
7-8 сини сливи,също разполовени
200 мл сладкарска сметана
3 яйца
1 ч л ванилия
100 гр захар
1 ч л брашно
2 с л кафява захар,за поръсване




Брашното и солта се пресяват в купа.Отгоре се нарязва на малки парчета студеното масло и се стрива с пръсти на трохи.Добавя се яйцето и се омесва тесто.Ако е сухо и ронливо,се добавя по малко студена вода.Увива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 1 час.
Разточва се кръг ,по-голям от диаметъра на тавичката в която ще се пече.
Аз го навивам на точилката и така го пренасям в тавата.
Оформя се висок борд с тестото отстрани,до ръба на тавичката.
Нареждат се нарязаните плодове върху тестото.
Яйцата,захарта ,сметаната ,брашното и ванилията се разбиват на крем и се заливат плодовете.
Наръсват се отгоре със кафявата захар.



Тартата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто,около половин час.
Наръсва се с пудра захар.
Чудесно би й подхождала топка ванилов сладолед!Аз нямах..... :))



Приятно готвене!

Пъстърва с бяло вино на фурна



1 пъстърва,около 1 кг
1 ч ч бяло вино
1 с л брашно
3 с л зехтин
1 ч л червен пипер
сол,черен пипер,лимон
-------------------------
Рибата се изчиства,измива се и се посолява.
Слага се в подходяща намаслена тава.
Наръсва се с черния пипер,червения пипер,брашното и се залива със зехтина и виното.
Пече се в умерена фурна до готовност.
Поднася се с лимон,червен лук,маслини...
-----------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Питка с брашно от киноа и извара



1 мая ,прясна
150 гр брашно от киноа
850 гр бяло брашно,приблизително
450 мл прясно мляко
4 с л кисело мляко
1 с л захар
1 ч л сол
--------------------------------------
150 гр масло/маргарин
200 гр извара
---------------------------------------
Маята се разтваря в хладкото мляко.Добавят се останалите продукти /без маслото и изварата/ и се омесва тесто.Покрива се с кърпа и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Премесва се.Може да се остави една малка топка за средата на питката.
Останалото тесто се разточва на кръг и се нарязва на триъгълници.
Всяко парче се намазва с масло и се наръсва с извара.Навиват се на кифлички и се подреждат в намаслена тава около малкото топче.
Втасва още половин час.Намазва се обилно с масло и се пече в умерена фурна ,на 180 градуса ,до златисто.




Приятно готвене!

Хлебчета с брашно от динкел и овесени ядки



1 ч ч брашно от динкел
2 ч ч бяло брашно /може ръжено,типово,пълнозърнесто/
3 с л овесени ядки
1 ч л сол
1 ч л захар
1/2 мая,прясна
2-3 с л зехтин/олио
250 гр кисело мляко
--------------------------
Маята се разтваря в 40-50 мл хладка вода заедно със солта и захарта.
Добавят се останалите продукти и се омесва тесто.
Покрива се и се оставя да втаса,около 1,5 часа.
Премесва се и се оформят кръгли питки.Могат да се направят плитки,или гевречета.
Втасват отново за половин час.
Намазват се с вода и се наръсват с овесени ядки отгоре.
Пекат се на умерена фурна до златисто.




Приятно готвене!