"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Тилапия с Мисо




4 филета-тилапия,или друга риба
1 с л джинджифил
2 с л бяла паста Мисо
100 мл мирин /бяло вино-сухо/
лимонов сок от един лимон
хималайска сол и черен пипер на вкус



Филетата се мариноват в сместа от паста Мисо,джинджифил,мирин и лимонов сок поне 2-3 часа.След това се редят в намаслена тава,подправят се на вкус със солта и пипера и се пекат на умерена фурна около 20-25 минути.







Очаквайте скоро подробности и за Мисо и мирин!
----------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Синсинати чили




1 кг кайма,говежда /при мен смес/
2 гр лук,накълцани
500 мл вода
500 мл доматен сок /когато нямам слагам 4-5 с л доматено пюре,разредено с вода/
1/2 ч л смлян бахар
1 ч л чесън на гранули
4 с л лют червен пипер /смляно чили/
2 ч л смлян кимион
1/2 ч л кайенски пипер
1/2 ч л смлян карамфил
1 ч л какао
2 с л ябълков оцет
1 дафинов лист
2 ч л сос "Уорчестър"
2 ч л канела
1 ч л сол
4 капки сос "Табаско"
2 ч л сладък червен пипер
2 кубчета телешки бульон
1 ч л мастика /по желание/ или смлян анасон
1 консерва червен боб




Каймата се запържва на бавен огън,като се разбърква непрекъснато ,докато стане на трохи.
Добавят се всички останали продукти.
Сосът се вари на слаб огън 2-3 часа .Аз го правя на по-силен котлон за около един час,час и половина максимум.
Когато е почти готов ,добавям червения боб.
Вместо с червен боб,може да се поднесе със спагети,с ориз.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Рецептата е от сп. "Бон апети" ,юли'2007 г.
Предполага се ,че е най-близка до оригиналната.
----------------------------------------------------
Приятно готвене!

Ориз с тиква и салвия



След десерта с тиква,сега и нещо солено... :)
Честно казано,до момента не бях хапвала тиква в солено ястие.
Винаги съм я възприемала като десерт,в сладък вариант.
Опитът в ястие обаче се оказа доста сполучлив и много се хареса у дома.
Идеята е пак от сп. Good Food.С доста изменения от моя страна.




300 гр настъргана тиква
3 с л зехтин
1 гл лук,накълцана
2 скилидки чесън ,накълцани
100 гр ориз Басмати
600 мл зеленчуков бульон /гореща вода/
25 гр изсушени домати в олио
шепа пресни листа салвия-градински чай
сол,черен пипер на вкус
настърган пармезан ,за поръсване




Загрява се зехтина в тенджера и се запържват за кратко лука и чесъна.
Добавя се тиквата и се задушава за около 5 минути.
Добавя се ориза ,обърква се с останалите продукти и се налива бульона.
Подправя се на вкус със солта,черния пипер и нарязаните листа салвия.
Оставя се да се задуши до готовност на ориза.
Преди поднасяне се поръсва с настърган пармезан.
Чудесно се съчетава с бяло вино.



Приятно готвене!

Тиквен кейк


Каквото и да напиша за този кейк ,ще е малко...
Една експлозия от аромати и вкусове!
Съчетанието на канела,портокал ,индийско орехче и тиква е божествено.
Правила съм и друг път десерти с тиква,но този надмина очакванията ми...
Идеята е ,разбира се ,от любимото ми списание Good Food.
С доста промени от мен...но аз май никога не правя нещата точно по рецепта ... :))




И така ,какво сътворих аз...:
300 гр брашно с набухвател /ако използвате обикновено,смесете го с 1 ч л бакпулвер/
200 гр кафява захар
100 мл меласа /моята измишльотина,в оригинала е 300 гр захар/
1 ч л канела
1/3 ч л индийско орехче
1/3 ч л смлян бахар
1 ч л сода бикарбонат
100 гр стафиди /в оригинала са 175,ама аз нямах толкова :)/
1/2 ч л сол
4 яйца
200 гр масло,разтопено
кората и сока на 1 портокал /в оригинала е само 1 с л портокалов сок/
500 гр настъргана тиква




В дълбока купа се смесват брашното, захарта,подправките,содата,стафидите и солта.
В друга купа се разбиват яйцата с разтопеното масло,добавят се портокаловите корички и портокаловия сок и меласата.
Добавя се сухата смес и се обърква добре.
Накрая се прибавя тиквата и пак се разбърква.
Сместа се изсипва в намаслена тава с размери 20/30 см.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути ,до златисто.

В рецептата имаше и глазура от
200 гр меко сирене,тип крема
85 гр меко масло
100 гр пудра захар
кората на 1 портокал
сокът от 1/2 портокал
Аз обаче не я направих.Опитах кейка и реших ,че и без глазурата е прекрасен .
Глазурата само щеше да натежи като вкусове...поне за мен.
Просто го наръсих с пудра захар.




източник:
сп. Good Food, бр. 10, октомври 2008 г.
-----------------------------------------
Приятно готвене!

Шоколадов десерт с червено цвекло


Странно звучи... :)
И на мен така ми прозвуча,срещайки рецептата.
Все съм чувала за десерти с моркови,с тиквички,дори с патладжан...ама с цвекло не бях срещала.
И естествено ,трябва да се опита.Подходих много недоверчиво,дори си мълчах у дома какво точно слагам...исках да опитат и да си кажат мнението непредубедено.
Ами...няма го вече.Свърши.За ден и половина... :))
В интерес на истината цвеклото изобщо не се усеща.
А кексът става много пухкав и мек.




500 гр сурово цвекло /1 по-голяма глава/
100 гр масло
200 гр натурален шоколад
1 ч л ванилия
200 гр кафява захар
3 ч л меласа
3 яйца
150 гр брашно
25 гр какао /1 пълна с л/
---------------------------------------------
Цвеклото се слага да се свари необелено,за да не поеме много вода.
После се обелва ,смесва се с меласата и се пасира.
Шоколада и маслото се разтопяват на котлона и се оставят настрана да се охладят малко.
Яйцата се разбиват със захарта.Добавят се цвеклото,разтопения шоколад, ванилията.
Отгоре се пресяват брашното и какаото.
Сместа се разбърква добре и се изсипва в намаслена тавичка.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути.
При проба с клечка тя може да е леко влажна,като при Браунис.




Цвеклото може да се почисти и обели ,да се нареже на едри парчета и да се задуши в микровълнова фурна в съд с капак за 12-15 минути на максимална мощност.
------------------------------------------------------------------------------------------
По идея на :
сп. Good Food ,бр. 34,октомври 2010 г.
------------------------------------------
Приятно готвене!

Фокачиа със салвия /градински чай/



Обичам фокачиа...обичам италианската кухня....обичам и пресни подправки.
Малко брашно,мая,сол и захар,и от тук насетне вариациите са безброй....
В случая ,със салвия.
Чух за тази подправка преди....около 25 години.В едно кулинарно предаване по БНТ, "От нищо нещо".
Тогава рецептата беше за Пиле с градински чай.Хареса ми много,но....не намерих салвия.
Е,вече я има навсякъде....и в моите рецепти също. :-)




25 гр мая,прясна /14 гр суха /
1 ч л захар
200 мл хладка вода
500 гр брашно,приблизително
1 ч л сол
15-20 листа прясна салвия,ситно нарязани
2 с л зехтин
едра сол за поръсване /хималайска,морска/
2 скилидки чесън,ситно накълцани
----------------------------------------------
Маята се разтваря във водата,добавят се захарта ,солта и брашното и се омесва тесто.
Добавя се нарязаната салвия и се омесва добре.
Покрива се и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Разточва се до размера на тава,с диаметър 30 см или размери 25/38 см, и се прехвърля в намаслената тава.
Напръсква се отгоре със зехтина,наръсва се с едрата сол и чесъна.
Пече се в умерена фурна около 30 минути,до златисто.




Приятно готвене!

Бисквитки с моркови,стафиди и овесени ядки



Съвсем в духа на експериментите и линията за здравословна нагласа към храненето...
Един опит,който се оказа много успешен.И унищожен за отрицателно време.
Е,тук няма шантави продукти,но има зеленчуци.В сладки бисквитки...
В интерес на истината очаквах морковите повече да се усещат...явно съм била доста предпазлива в ползването им.




1 яйце
2 с л олио
1/2 ч ч кисело мляко
2/3 ч ч захар
3 средни моркова настъргани на ситно ренде
50-60 гр стафиди
1 ч ч овесени ядки,фини
3 ч ч брашно,приблизително /трябва да се получи меко тесто,без да лепне/
1 ч л канела
1 ч л ванилия
1 ч л бакпулвер





Яйцето се разбива със захарта с телена бъркалка,добавят се морковите,млякото,стафидите, ванилията ,ако използвате течна и овесените ядки.Отгоре се пресяват брашното с бакпулвера и канелата.
Сместа се оставя в хладилник за 2-3 часа.
С леко влажни ръце се оформят топчета и се редят в тава върху пекарска хартия.
Не се разливат,могат да се наредят почти едно до друго.
По желание могат да се натиснат с вилица,ще се получат плоски и релефни бисквитки.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.




Приятно готвене!

Хималайска сол

Използвам много и странни продукти. :)) Експериментатор съм си...във всичко.
И постоянно получавам въпроси "Това какво е?" ,"Това откъде е?" ...
Особено като имам гости ,и се почва едно вадене на продукти и шишенца от шкафовете, едно обяснение и разяснение кое за какво е,какво съм сложила в ястието, откъде съм го купила...
Та така ми дойде идеята /донякъде повлияна от Йоана/ да направя категория "Продукти".
Моята идея малко ще се различава ...няма да наблягам на това,откъде можете да си ги купите,днес всичко е достъпно с едно кликване на мишката.
По-скоро ми се иска да е нещо като презентация на продукта.




И започвам с Хималайска сол.
100 % чист ,нерафиниран ,натурален продукт.
Богат на минерали и микроелементи,без добавки против втвърдяване и химикали за почистване.Тя си е извоювала репутацията на най-чистата сол на планетата,съдържаща всички 84 минерални соли.
Съхранена е от съвременното замърсяване на океаните с нефт,токсични химикали и радиоактивни вещества.Добива се ръчно,измива се и се суши на слънце.
Съдържа редица жизненоважниминерали и елементи за човешкия организъм като
калий
калций
магнезий
фосфор и др.
Розовият й цвят се дължи на съдържащото се в нея желязо.
Елементите в хималайската сол са в йонната форма,което ги прави лесноусвоими.
Състав:
естествена,природна,нерафинирана кристална сол,добита от недрата на образувалата се преди 500 млн години "солна верига" ,намираща се между Хималаите и река Инд.


ситна хималайска сол


едра хималайска сол









Очаквайте продължение на продуктите...

Гъбена супа



300 гр гъби
3 с л олио
1 с л масло
1 гл лук,ситно накълцана
2 скилидки чесън,накълцани
1 литър гъбен бульон /гореща вода/
магданоз
хималайска сол
прясно смлян черен пипер
1 с л царевично нишесте
2-3 с л прясно мляко
---------------------------------------
Олиото и маслото се задушават в дълбока тенджера и се запържват лука и чесъна за 1-2 минути.Добавят се нарязаните гъби и се задушават ,докато се изпари течността,която са пуснали.Налива се бульона,добавят се подправките и супата се вари 10-15 минути.
Накрая се добавя нишестето,разтворено в прясното мляко.Вари се още 1-2 минути.
Наръсва се с магданоз.




Приятно готвене!

Шоколадов Браунис с ядки




Тези дни си разглеждах блога,както и списъка с рецепти за правене...Гледайки кои съм направила и отметнала :), се оказва ,че отдавна не съм се занимавала с шоколада...
А уж ми е любим...
И за да помогна малко и на настроението в тези дъждовни дни,макар че на мен не ми е необходимо,защото само по себе си дъждовното време не ме депресира,а по-скоро ми дава усещането за уют,топла кухня,ароматни миризми ...и т.н.,реших ,че е време за шоколад.
А съчетан с какао и ядки е направо перфектна комбинация.




150 гр шоколад
120 мл олио
215 гр кафява захар
2 яйца
1 ч л ванилия
65 гр брашно
2 с л какао
75 гр ядки /аз използвах натрошени орехи/
4 с л шоколадов чипс




Фурната се загрява на 180 градуса.
Намазнява се 19-см форма за кейк.
Шоколада се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади малко.
ЯЙцата се разбиват със захарта,олиото и ванилията.
Добавя се внимателно охладения шоколад,като се разбива добре.
Отгоре се пресяват брашното и какаото.Разбърква се добре до смесване на продуктите.
Добавят се ядките и шоколадовия чипс.
Сместа се изсипва в приготвената форма и се пече около 30-35 минути.
Оставя се да се охлади във формата.



Ние го хапнахме за следобедна закуска с чашка шоколадов ликьор...и кафе.
--------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!
----------------------
източник с вариации:
Chocolate and Coffee Bible

Оранжева супа..........


Защо оранжева?
Ами защото е от оранжеви продукти... :)) най-вече.
И защото такава става на цвят.
И защото е Фън шуей рецепта,а на тях им подхождат цветни имена.



От червена леща,моркови ,куркума...
И още:
2 с л сух пащърнак
1 гл лук
копър-семена
магданоз
червен пипер
хималайска сол
олио




В тенджера се загрява олио и се запържва за кратко нарязания на ситно лук.Добавят се нарязаните на колелца моркови и се запържват и те за 3-4 минути.
Долива се вода/зеленчуков бульон и след като заври,се добавя лещата.
Когато заври ,се добавят подправките-пащърнака,солта,червения пипер и копъра.
Вари се около 10-15 минути най-много,добавят се куркумата и магданоза.
Преди поднасяне се наръсва с магданоз.
---------------------------------------------------------------------------------------------

А това е хималайската сол.Тази е на едри кристали ,за мелничка.Има и на ситни кристали, готова за ползване.
Специално за Пепи! :))




Приятно готвене!

Сьомга в азиатски стил





Една много лесна ,бърза и вкусна рецепта...
Става с всякаква риба,филе,котлет.

За 3 порции:
600 гр филе от сьомга
2 лимона
1 ч л джинджифил
1 ч л смлян кимион
2-3 ч л едро счукан червен пипер
3-4 с л зехтин
хималайска сол
1 гл лук,накълцан
магданоз
2-3 скилидки чесън,счукан /чесън на гранули/




Филето се осолява и се омазва с смес от зехтина,чесъна,лука,кимиона,червения пипер ,джинджифила и лимонов сок и лимонова кора от единия лимон.
Подходяща тавичка се намазнява и се покрива с хартия за печене,двойно по-голяма,да може да се завие рибата отгоре.
Слага се маринованото филе в хартията,отгоре се нарежда втория лимон,нарязан на резени, наръсва се с половината магданоз и се завива с хартията.
Пече се на умерена фурна около 15-20 минути.
Поднася се в хартията ,като се наръсва с останалия магданоз.
Могат да се направят индивидуални порции.
Ако се пекат цели риби,времето за печене се увеличава на 25-30 минути.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Приятно готвене!

Мъфини с банан,захаросан джинджифил и овесени ядки



2 яйца
2/3 ч ч кафява захар
60 мл сладкарска сметана
1/2 ч ч прясно мляко
1 1/2 ч ч овесени ядки
1 1/2 ч ч брашно
1 ч л бакпулвер /аз използвам брашно за торти ,с набухвател,и не слагам /
1 банан ,намачкан
50 гр захаросан джинджифил
1/2 ромова есенция
100 гр шоколад ,натрошен /шоколадов чипс/
шоколадови пръчици ,за поръсване




Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с овесените ядки.
Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка,добавят се сметаната ,прясното мляко, есенцията.Постепенно се добавя сухата смес.
Накрая се прибавят банана,джинджифила и шоколадовия чипс или натрошения шоколад.
Сместа се разсипва във форми за мъфини.
Ако не използвате хартиени,трябва да се намаслят.
Отгоре се наръсват със шоколадови пръчици.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до златисто.




Приятно готвене!

Дип от авокадо ,сирене и заквасена сметана




1 авокадо
3-4 с л заквасена сметана
100 гр сирене /използвах биволско/
чесън на гранули
червен пипер,едро счукан
хималайска сол
сушен лук
магданоз




Авокадото се почиства от костилката и вътрешността му се намачква.
Добавят се останалите продукти и се пасира с миксер.
За подправките не съм дала дозировка,всичко е въпрос на лични предпочитания.
--------------------------------------
Приятно готвене!

Бананови бисквитки с овесени ядки



Обичам тези дребни изкушения...



1 яйце
1 ч ч кафява захар
50 мл олио /зехтин/
2 банана,намачкани
1 1/2 ч ч овесени ядки,фини
3 ч ч брашно,приблизително,да се получи нелепкаво тесто
1 ч л бакпулвер /аз използвам брашно за торти,затова не слагам/
1 ч л ванилия




Яйцето се разбива със захарта,добавят се олиото,банановото пюре,овесените ядки и брашното с бакпулвера и ванилията,ако използвате суха.
Ако е течна,се прибавя след олиото.
Оформя се нелепкаво тесто,но и не много твърдо,покрива се със свежо фолио и се слага в хладилника за 30 минути /1 час.
След това с влажни ръце се оформят топчета и се нареждат в намаслена тава,покрита с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса до златисто.





Приятно готвене!