"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Кексчета с джинджифил и ябълки



Още една рецепта от любимото ми списание "Good Food".




Оригиналната рецепта е с карамелизирани ябълки,но аз нямах време,затова ги сложих направо в купичките.И вкуса пак е страхотен...




2 ябълки,обелени и нарязани на кубчета
75 гр захар,кафява
-------------------------------------------
За тестото:
140 гр масло,меко
100 гр захар Мусковадо
1 яйце
125 мл прясно мляко
1 с л джинджифил на прах /в рецептата е консервиран джинджифил,нарязан на ситно/
100 гр брашно
1/2 ч л бакпулвер
1/2 ч л сода бикарбонат
пудра захар за поръсване





Нарязаните ябълки се объркват със захарта и се разпределят в 6 намаслени купички.
Маслото се разбива със захарта на крем.
Добавят се яйцата,прясното мляко,брашното с бакпулвера и содата ,и джинджифила.
Сместа се разбива добре и се разпределя върху ябълките.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто,около 20-25 минути.
Още горещи,се наръсват с пудра захар.




И с благодарност към Пепи,която ме зарадва преди време с тази награда...

Условието да я предам на 12 достойни блога ужасно много ме затруднява...
За мен са достойни всички,които по един или друг начин са се докоснали до вълшебството, наречено кулинария...
Затова я подарявам на всички,посетили моя блог,на всички, чиито блогове аз посещавам,на всички,които я харесват и биха я приели от мен! :))
Честито,мили виртуални приятели!



Немска супа с праз,кайма и сирене



Слагам заглавието на тази супа така,както е в списанието - "Меню" -зима,2009г.
Но моята супа е мноого по-различна...използвах идеята ,претворена през моите вкусове и налични продукти. :))
В оригиналната рецепта супата е със много праз,2 стръка,100 гр крема сирене, 100 гр кашкавал/Ементал,100 гр топено сирене или Гауда...
Аз сложих само 1 стрък праз и около 50 гр настърган Пармезан.
Или какво се получи накрая:




1 стрък праз
250 гр кайма,омесена с подправки по вкус
2 с л олио
1 ч ч прясно мляко
2-3 ч ч гореща вода
50 гр настъргано сирене Пармезан
магданоз,сол на вкус,черен пипер
---------------------------------------------
Загрява се олиото в дълбока тенджера и се запържва лука за 2-3 минути.Добавя се каймата и се разбърква,докато стане на трохи.Наливат се прясното мляко и водата ,подправя се на вкус и се вари около 15-20 минути.Наръсва се с Пармезана и магданоза и се маха от котлона.

Пп:Въпреки сиренето и прясното мляко моята супа е червена ,а не бяла :),заради сложения червен пипер в каймата.

Пъстърва с лимон




Една много лесна ,бърза и вкусна рецепта...
То трудно може да се нарече и рецепта.Но е съобразена с поста...
Почистените риби се осоляват на вкус,наръсват се с шарен черен пипер,поливат се с лимонов сок и зехтин.
Отгоре се нареждат филийки лимон.



Пекат се в умерена фурна около 25-30 минути.





Приятно готвене!

Кекс с ябълки



Аз може и да постя :) ,но мъжете у дома си искат своето.И като ястия,и като десерти...
Затова се опитвам да правя десерти,които да не ме съблазняват много.За да мога да стоя далеч от тях...Като имам предвид какви семейни празници се задават обаче,хич не мога да си представя как ще стане това...но докато мога,ще опитвам. :))



2 яйца
1 ч ч захар /може кафява/
1/2 ч ч олио
1 ч л ванилия
1 ч л канела
1 ч ч кисело мляко
1 ч л бакпулвер
2 ч ч брашно
2-3 ябълки,почистени и нарязани на резенчета



Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.Добавя се олиото ,киселото мляко и ванилията и се разбива добре.
Брашното се пресява с бакпулвера и канелата и се добавя постепенно към течната смес.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка.
Отгоре се нареждат резенчетата ябълки.
Пече се в умерена фурна до златисто.
Наръсва се с пудра захар.




Кекса може да се приготви с други плодове,според предпочитанията-кайсии, сливи, праскови, банани,стафиди или други сушени плодове.



Приятно готвене!

Крем Тирамису с шоколадов чипс



за 4 чаши:
2 жълтъка
100 гр пудра захар
350 гр Маскарпоне
8 бисквитки
50 гр шоколадов чипс /бял или черен/
какао за поръсване
-----------------------------------------
Жълтъците се разбиват с пудрата захар на крем.
Добавя се Маскарпонето и се разбърква добре с шпатула.
На дъното на чашите се слага по 1 с л крем,отгоре се натрошава по 1 бисквита.Върху нея пак се слага крем,после се наръсва шоколадовия чипс.
Завършва се с крем и се наръсва с какао.
Украсява се с бисквитка.




Приятно готвене!
-------------------
Днес не ми е ден...много близък човек се опитва да ме предаде по особено жесток начин...
Боли не толкова от предателството,а от това, че си се лъгал в този човек...до вчера си го смятал за честен,благороден,искрен,а в един момент се оказва точно обратното...
А когато ми е зле,се чувствам най-добре в кухнята...разтоварвам се...
Но...за пореден път се убеждавам ,че когато човек не се чувства психически добре, то това се отразява и на ястията...Странно ,още се учудвам на способността на продуктите да променят вкуса си според настроението на готвача!

В такива моменти се чувствам истинска късметлийка,че Наско е до мен и каквото и да се случва ,винаги мога да поплача на неговото рамо...
Благодаря ти ,мили ,че те има!
Другите са....... не ги мисля!

Мусака от ориз и гъби



за 6 порции:
500 гр гъби
2 скилидки чесън,накълцани
1 гл лук,ситно нарязана
4 с л зехтин
250 гр домати /доматено пюре/
300 гр дългозърнест кафяв ориз
2 яйца
1 ч ч сирене /извара/
5-6 с л галета
сол,черен пипер
Пармезан,настърган
магданоз



Зехтина се загрява и в него се запържват за кратко лука и чесъна.Добавят се нарязаните гъби,доматите и магданоза и се задушават,докато изври течността и останат на мазнина.
През това време се сварява ориза в подсолена вода.
Маха се от котлона и се охлажда за 4-5 минути.Добавят се двете яйца и сиренето и се разбърква добре.
В намаслена тава се сипва половината от ориза,отгоре се разпределя гъбената плънка.
Върху нея се насипва останалия ориз.
Отгоре се наръсва с настъргания пармезан и галетата.
Запича се в умерена фурна докато се зачерви отгоре.





Приятно готвене!

Тиквеник.......




Но не какъв да е ,а божествен! :))
Поне така го е нарекла Селма,от бг-мама,от която взех рецептата.
И като сме почнали с тиквата,поне да я експлоатираме докрай.

1 пакет кори за баница
1 кг тиква,настъргана
масло /олио/ за мазане
захар на вкус,аз сложих 6-7 пълни с л
канела
ванилия
заливка:
2 яйца
2/3 ч ч прясно мляко
1/5 ч л сода бикарбонат
1 ванилия
-----------------------------------------
Тиквата се обърква със захарта,канелата и ванилията.
По две кори се разгъват, намазват се с масло/олио.Слага се от плънката с тиква.
Навиват се на руло и се нареждат в намаслена тава.
Така се процедира със всеки две кори.
Нарязват се на квадрати.
Продуктите за заливката се смесват и се излива върху корите и между тях.
Отгоре се слагат бучки масло.
Пече се на умерена фурна до златисто.
Глазура:
сока от 1/2 лимон
пудра захар ,да стане на каша
Още топъл,тиквеника се намазва с гразурата.
Аз не я правих,само го поръсих с пудра захар.
Пак е божествен...
--------------------------------
Приятно готвене!

Пай с тиква



И отново тиква... :))
Ами сезон й е ,какво да се прави.И като всеки плод или зеленчук,най-добре е да се консумира ,когато е в сезон.Най-прясна е,с най-много витамини и всякакви полезни съставки.И вариантите за приготвяне са много-варена,печена,задушена,пържена... сладка ,солена....само въображение да има човек.
Или време и търпение да търси рецепти... :)
Паят с тиква не е нещо ново,но различното тук е ,че тиквата не е на пюре ,а настъргана .
И се слага сурова ...





за блата :
300 гр брашно
1 яйце
1/2 ч л сол
125 гр масло
2-3 с л студена вода,ако се наложи

за плънката:
2 ч ч настъргана тиква
3/4 ч ч захар
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ч л канела




Брашното и солта се пресяват в голяма купа.Отгоре се нарязва студеното масло на кубчета и с пръсти се стрива на трохи.
Познайте аз къде го правих..... :))
Добавя се яйцето и се омесва тесто.Ако е трошливо ,се добавя лъжица по лъжица студена вода,докато може да се омеси.Увива се в прозрачно фолио и се охлажда 1 час в хладилника.
След това се разточва на кръг с диаметър ,по-голям от тавата с 5-6 см.
Тавата се намаслява и тестото се разстила в нея,като се оформя борд.
Аз го пренасям най-лесно,като го навия на точилката .
Надупчва се с вилица.
Тиквата се смесва със захарта и канелата и се изсипва в блата.
Яйцата се разбиват с млякото и се излива върху тиквата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.



Приятно готвене!

Пилешко руло с котидж сирене




за 6 порции:
6 пилешки филета
150 гр котидж сирене
1/3 стрък праз,нарязан на ленти
100 гр майонеза
1 с л горчица
100 гр галета
сол,едро смлян червен пипер
зехтин
магданоз
-----------------------------------
Филетата се начукват леко.Слага се по 1 с л ,пълна ,котидж сирене и ленти праз.
Навиват се на рула и се закрепят с клечки за зъби .
Овалват се първо в майонезата,смесена с горчицата ,после в галета.
Редят се в намаслена тава.Остатъка от майонезата се нанася върху тях.
Леко се поръсват със сол и червен пипер.
Пекат се в умерена фурна около 35-40 минути под фолио.
После фолиото се маха и се допичат за 5 минути,да се зачервят отгоре.
Наръсват се с магданоз преди сервиране.




Приятно готвене!

Хачапури



1 яйце
2-3 с л олио
1 ч ч кисело мляко
1/3 ч ч прясно мляко
1 ч л бакпулвер
2,5-3 ч ч брашно

плънка:
сирене
кашкавал
извара
изобщо,по желание :))
------------------------
Омесва се тесто,да не лепне ,но и да не е много твърдо.
Разделя се на 12-14-16 питки /при мен се получиха 16/ колкото топка за тенис.
Всяко топче се разточва ,слага се плънка и се събира на торбичка,като добре се защипва.
Обръща се обратно върху масата и отново леко се разточва,да стане като питка.
Пържат се в малко количество загрято олио.
Могат да се изпекат и на фурна.

Приятно готвене!

Червено цвекло и ябълка




Една лесна,бърза,вкусна и полезна салатка...

2 глави цвекло,средни,
1 ябълка,по възможност по-кисела
1/2 стрък праз
1 чушка
магданоз
сол
лимонов сок от 1 лимон
зехтин
--------------------------------------
Цвеклото се сварява,охлажда се и се настъргва.
Ябълката се обелва и също се настъргва.
Праза и чушката се нарязват на ситно.
Смесват се в купа и се подправят със солта,лимоновия сок и зехтина на вкус.
Наръсва се с магданоз.




Приятно готвене!

Тиквени награди и ...предизвикателства



Преди няколко дни получих тиквена награда... :)) от Диани.
Винаги приемам подобен жест на внимание с огромно удоволствие,но в случая то беше двойно ,защото беше съпроводено и с предизвикателството наградата да е съпроводена и с рецепта.





Защото тиквения медал трябва да се заслужи... :)))




И съвсем в духа на последните месеци ,реших ,че трябва да намеря рецепта,която да е хем нова за мен,хем нестандартна,хем солена,хем ....абе всичко!
И преравяйки три дни кулинарни книги ,се спрях на рецепта фън шуей,която се надявам да допадне на всички.

Ето моята заигравка с есенната тиква...



Гъста зеленчукова супа с черен боб




за черния боб по -нататък.....



а за супата е необходимо:
1 гл лук,накълцан
3 скилидки чесън,накълцани
2 с л зехтин
3 с л доматено пюре
2 стръка целина /аз сложих 1/2 глава/,на кубчета
1 тиквичка,на кубчета
1 корен пащърнак /около 100-150 гр/,на кубчета
1 морков,на кубчета
100 гр тиква, на кубчета
1 л зеленчуков бульон
1 ч л джинджифил
1 ч л бял пипер
1 ч л кайенски пипер
1/2 ч л индийско орехче
3 с л мисо
200 гр сварен черен боб
4 с л нарязан магданоз




Боба се накисва във вода от предишната вечер.
На другия ден се измива добре и се вари до готовност,около 1,5-2 ч.
Зехтина се загрява в голяма тенджера и се запържват за кратко лука и чесъна.
Добавят се целината,пащърнака,моркова ,тиквата и подправките.
Заливат се с горещия бульон и след като заври,се вари на слаб огън около 10-12 минути.
Добавя се тиквичката и се вари още 10-на минути.
Накрая се добавят черния боб и мисото.Вари се още 5 минути и се маха от котлона.
При поднасяне се наръсва с магданоз.




Наградата има и опция :) за откровеност:
1.Моят любим автор.
Много трудно ...аз чета мноооого,и както нямам любима храна или ястие,така не мога и да се спра само на един.През различните периоди в живота ми е имало един или друг предпочитан...Джон Гришам,Елия Казан,харесвам и с удоволствие препрочитам романите на Юго и Зола,харесвам френската класика...
2.Какво ме вълнува?
Толкова много работи...преди всичко бъдещето на децата ми,да са ми живи и здрави,
съхранението на семейството ми,аз съм доста консервативна в това отношение и то е всичко за мен,
не ми е безразлично и какво ще стане занапред в България,макар че е трудно в момента, ми се иска да мисля, че ще дойдат и по-добри дни за всички...
3.Мразя ?!
Не мога.Имам лоши спомени от хора и събития,но не мога да кажа ,че мразя някого или нещо.Опитвам се да стоя далеч от лоши емоции.

И сега най-най-трудната част:от всички любими блогове да избера САМО 7, които да предизвикам с наградата... :) хич не е лесно,да знаете!

Диди Б

Йоли

Нанита

Ирина

Рони

Пепи

Дани

С огромно удоволствие очаквам и рецепти ,и откровения! :))

Една награда и........една шоколадова торта



Трудно е човек да пише за себе си.Особено ,когато иска да се похвали...
На мен поне ми е трудно...може би е наследство от онова време,когато ни учеха ,че Скромността краси човека!, а може би е просто до характер.........





Но е факт,че ми се искаше да извикам СПЕЧЕЛИИИХ!!! ,а не мога... :))
Но това,че външно не личеше колко съм изтрещяла покрай тази награда ,не значи ,че не ликувах и не си повтарях дни наред Спечелих!, Спечелих!, Спечелих!...
И така,наградата е от сп. Good Food, в категория Десерти с плодове.
Естествено,отидох да си я получа лично ...и без това от доста време ми трябваше повод да се разходя до София... :)).
Искам и тук да благодаря на главната редакторка Деси Исаева и другите членове на екипа, които бяха много точни,коректни и внимателни!

Не пропуснах възможността да обиколя няколкото набелязани магазинчета за био продукти,подправки и всякакви интересни нещица,които не се намират в Пловдив.
Така се сдобих с черен боб, /който в момента се вари за една фън шуей рецепта :) /, червена киноа, бадемов тахан,тонка боб /подарен ми от собственичката на магазина на ул., "Иван Асен II" № 9, 7-8 цвята сладкарски бои от ул. "Три уши"....и още доста вкусотийки ...
Но едно по едно.И на тях ще им дойде времето.




И понеже наградата е в категория Десерти, стори ми се подходящо да я съчетая с една торта...направена по повод Хелоуин.Но понеже не си падам много по страховитите украси ,а и не го чувствам като мой празник,предоставих украсата на малкия ми син.
Който показва известни предпочитания към кулинарията... :))




за блатовете:
190 гр масло
300 гр захар
3 яйца
300 гр брашно
1 с л бакпулвер
2 с л какао
150 мл прясно мляко
150 гр кисело мляко
семенцата от 1 шушулка ванилия

крем:
125 гр масло
1 консерва кондензирано подсладено мляко
1 крем Ликьор
250 мл прясно мляко
100 гр кокосови стърготини

сироп:
подсладено прясно мляко

украса:
карамелизиран кокос
бял и натурален шоколадов чипс /от магазина на "Иван Асен II" №9/





Маслото се разбива със захарта.
Добавят се яйцата едно по едно,като сместа се разбива добре след всяко.
Киселото и прясното мляко се смесват в купа и се добавят семенцата ванилия.
Брашното се смесва с бакпулвера и какаото.
Като се редуват ,започвайки и завършвайки с брашното ,на части се добавят сухата и млечната смеси.
Могат да се изпекат три блата поотделно или един наведнъж и после да се разреже на три.
Сместа се пече в тортена форма с диаметър 24 см на 180 градуса в предварително загрята фурна.



Маслото за крема се разбива в купа .Постепенно се прибавя кондензираното мляко.
Крема Ликьор се разбива с прясното мляко и се добавя към масления.
Накрая се прибавят кокосовите стърготини.
Тортата се сглобява по стандартния начин-блат,сиропиране ,крем...
Отгоре и отстрани се намазва добре с крема.
Украсата е въпрос на фантазия и предпочитания... :))




Приятно готвене!

Мисо...



Мисо...

Поредния странен,малко познат и все още слабо употребяван продукт у нас.
За първи път срещнах тази дума в книгата Соева кухня,която купих преди 3-4 години... и ми звучеше много странно ,абсурдно и непознато.
Не може човек да не се запита защо изобщо се споменава подобен продукт в книга с рецепти на български език,при положение ,че не може да се намери никъде в България!
Е тогава не можеше ,но вече може...макар и да го няма във всеки град, :) , то с помощта на необятното интернет пространство всичко е възможно.
Аз го намерих ТУК .





Organik sweet white miso

състав:
органично отгледани оризови култури-63 %
цели зърна соя -24%
вода
морска сол

Биоорганично кремообразно допълнение в Мисо стил с двоен, деликатен сладко-солен вкус, добър избор за супи ,ястия или в сос.
Замества напълно млечните съставки при готвене ,например в картофено пюре, крем супа ,сос.
Традиционната рецепта обединява органично отгледани соя и оризови култури, ферментирали в специални съдове от кедрово дърво и отлежали достатъчно време.
Признат на световно ниво заради неповторимия си сладко-пикантен вкус и като полезна храна, подпомагаща поддържането на здравето и жизнеността и с благотворно въздействие върху храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, профилактика на по-сериозни заболявания като рак, исхемична болест на сърцето, хипертония и алергии.
Високото съдържание на изофлавони в него е мощно противораково средство и защитава организма от вредните вещества и отрови,на които сме подложени ежедневно.





употреба:
в ястия,супи,салати,сосове,маринати
заместител на млечни съставки в края на готвенето
Комбинира се успешно с маслата,соевите сосове, морските зеленчуци Arame и Wakame /за тях друг път :)/ , всички видове Нудълс и сушени гъби.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Информацията е от Houseofsport.bg
---------------------------------------