"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Солени минитарталетки



Малко да отдъхнем от празници и празнични трапези...
Поне за ден-два да сменим менюто,да забравим за тежки ястия ,украси и въртели. :)
Най-вече за да имам сили за подготовката за новогодишната нощ...Не обичам да празнувам по заведения и естествено ,масата трябва да си я приготвя сама.



Това са едни бързи тарталетки,от бутертесто и плънка...




за 24 броя минитарталети:
250 гр бутер тесто
2 яйца
100 гр бекон,нарязан на ситно
50 гр кашкавал ,настърган
100 гр сирене,намачкано
шарен пипер,смлян
магданоз




От бутер тестото се изрязват кръгчета и се разпределят във формичките.
Яйцата,бекона,сиренето,кашкавала и магданоза се разбъркват в купа.
Подправя се на вкус със шарения пипер.
Сместа се разпределя във формите.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 9-10 минути,до златисто.




Приятно готвене!

Дрезденски щолен

Когато преди две години за пръв път правих Щолен,попаднах едва ли не на стотици рецепти...коледен щолен, дрезденски щолен,традиционен коледен немски щолен , щолен с ядки,коледен щолен без мая, традиционен щолен с яйца......
Е,съставките в 90 % са идентични...разликите май са само в наличието или не на яйца, различни видове ядки и сушени плодове. :))
Вече не помня по каква рецепта го правих тогава,за съжаление го няма в аналите на блога ми... :) , затова сега реших ,че непременно трябва да запазя тази рецепта ,защото се получи страхотен като вкус и аромати десерт.





1 мая,прясна
125 мл прясно мляко
500 гр брашно
250 гр сушени плодове по избор /при мен-череши,кайсии,стафиди,светли и тъмни/
100 гр захар
1 ч л ванилия
щипка сол
250 гр масло
100 гр накълцани бадеми
50 гр лимонови и портокалови корички
100 гр пудра захар





Маята се разтваря в хладкото мляко.
Брашното се пресява в дълбока купа и в средата се прави кладенче,в което се изсипва разтворената мая.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да шупне.
След около 30 минути се добавят захарта, ванилията, 200 гр разтопено масло,разбърква се и се оставя за още 30 минути.
Добавят се ядките,сушените плодове,коричките и се омесва добре на гладко тесто.
Втасва още 30 минути.
Оформя се на руло,като се притиска от единия край ,за да приеме характерната форма за щолен,ако нямате съответната форма .
Слага се в тавичка ,покрита с пекарска хартия,втасва още 15 минути.
Пече се в предварително загрята фурна .
Още топъл се намазва с останалото 50 гр масло и се наръсва обилно с пудра захар.
След като изстине добре,се увива във фолио и се слага в найалонова торба.
Преди сервиране отново се наръсва обилно с пудра захар.




Весели празници!

НАЗДРАВЕ!!!

Моята Коледа....в картинки! :))
Не може да посветиш два дни на готвене и приготовления и те да си останат само спомен.
Трябва да са увековечени със снимки и споделени... :)
Това беше моята Коледа:вкусна,уморителна,забавна,лежерна,трескава,весела,топла и магическа!
Насладете й се!




Шарена,нощна и тайнствена...




Без сърмичките не може....любимата рецепта на моята майка!




И пълненото пиле,което успешно заменя Н-килограмовата пуйка...но също толкова вкусно и екзотично...




Пълнено свинско роле ....с плодове! :))





и порция.....сервирано с едно от любимите ми вина, CHIANTI....




Закъде без неизменната питка...



Шоколадови бисквитки Трюфел......меки,топящи се в устата....




Коледните кантучини...




Прасковките на мама...



И малко немско съвършенство-прословутият Щолен...




Джинджифиловите бисквитки на ginger cookies.....
Реакцията на Наско,след като ги опита:
"Това са бисквитки за Ценители,с главно Ц!" :)
Благодаря ти,Рони ,за невероятната рецепта!




Салатка.....



Пикантна извара...




Картофки с крема сирене и заквасена сметана...




Ами...това е!
Магия и любов,вложени в храната.....! :)

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!



ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
С пожелание за много здраве,любов и благоденствие !

Прасковките на мама

И така,поредното коледно лакомство...
Това са прасковките от моето детство.Мама си имаше определен списък с вкусотии, които приготвяше само на Нова година /тогава Коледа не се празнуваше/.
Прасковки,розички,една ароматна торта с много крем /дано ми остане време и за нея... :) /,
пастички...
Не ги правеше през останалото време на годината ,за да не ни омръзвали...
Спомням си как още в началото на декември започвах да я подпитвам кога ще ги прави...
А те не са от трайните сладки,и не могат да издържат дълго време.
И понеже мама вече я няма, за да ги прави,аз реших ,че тази Коледа ще е нещо като посвещение за нея....и повечето сладки ще са от нейните любими.




Срещала съм различни варианти на тези красиви и ароматни сладки...
Ето и моя:
2 яйца
1 ч ч захар
1/2 ч ч олио
1/2 ч ч прясно мляко
1 ч л амонячна сода
1 ванилия

крем:
300 мл прясно мляко
1/2 ч ч захар
1 с л какао
трохите от издълбаването на бисквитките






Яйцата се разбиват с бъркалка,добавят се останалите продукти и се омесва тесто.
Правят се топчета колкото орех,редят се в тава върху пекарска хартия и се пекат на умерена фурна,180 градуса ,до леко порозовяване.
Не се препичат ,защото ще станат твърди и ще се чупят при издълбаването.
След като изстинат,внимателно с върха на ножче се издълбават от равната страна,която е била към тавата.
От трохите,млякото,захарта и какаото се прави гъст крем.
Аз разбърках първо трохите ,захарта и какаото и постепенно добавях млякото, докато ми хареса като гъстота.
С този крем се пълнят издълбаните курабийки и се слепват две по две.
Овалват се в жълта,оранжева и червена сладкарски бои и след това в кристална захар.
Дръжчиците са от готов фондан за торти.
Мама им слагаше по миниатюрно клонче чимшир...но аз не намерих.
Да ви е сладко!




Приятно готвене !
И весели празници! :))

Коледни кантучини

И така.....................:))
Моите рецепти за Коледа!
Започвам с една,която се каня да правя от миналата година....ама само се канех.
Преди дни,разглеждайки блоговете,попаднах на нещо подобно в блога на Lois.
И вече нямаше накъде да отлагам.След нейните суперлативи за тези италиански хрупкави вкусотии реших,че най-накрая им е дошло времето.
Сега съжалявам,че съм чакала толкова дълго.
Рецептата позволява безброй модификации...според предпочитаните от вас сушени плодове, ядки и шоколадов чипс.
На какво се спрях аз:




2 XL яйца
250 гр захар
450 гр брашно,приблизително
400 гр микс -кашу,шам-фъстък,лешници,бадеми,сушени червени боровинки, сушени кайсии,сушени череши /това използвах аз/
50 гр шоколадов чипс
5 капки вода от портокалови цветчета /по идея на Lois/
1/2 плод Тонка боб /по идея на Lois/
40 мл прясно мляко
1 ч л бакпулвер
1 ч л амонячна сода
---------------------------------------------------------------------------------------------
Яйцата се разбиват със захарта.
Амонячната сода се разтваря в млякото и се добавя .
Брашното се пресява с бакпулвера и също се добавя .
Накрая се добавят микса от плодове и ядки,шоколадовия чипс и ароматите.
Омесва се добре на тесто.Разделя се на три или четири рула,които се слагат в тава върху пекарска хартия.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути.
Оставят се около 10 минути да се охладят .
После се нарязват на диагонални филийки с дебелина около 0.5 см.
Нареждат се легнали в тавата и се запичат на 130 градуса за около 10-минути.
Сервират се с кафе или вино.




Весели празници! :))

Испанска салата........

Испанска салата???
Ами така беше наречена в заведението ,където обядвахме в неделя.
Нещо като традиция е почти всяка неделя ,след закуска,да се разхождаме семейно.
При хубаво време навън,а когато е студено,дъждовно,снеговалежно...в някой МОЛ.
Обиколка на магазини,обяд в някое бистро,пазаруване за следващата седмица в някой хипермаркет...и то неделята си отишла.
Та тази ...испанска салата опитахме в заведение за средиземноморска кухня в МОЛ "Галерия" -Пловдив.
И понеже ужасно се хареса на всички,аз ,като опитна :)) кулинарка, разгледах съставките, за да мога да я пресъздам и у дома.



за 6 порции:
1 кг картофи
3-4 печени чушки
6-7 кисели краставички
1 гл червен лук
200 гр маслини
риган,магданоз,сол
черен пипер
3 с л оцет
3-4 с л зехтин
1-2 ч л лимонов сок



Картофите се сваряват необелени и след като изстинат се обелват и се нарязват на кубчета.
Чушките и краставичките се нарязват на шайби.
Смесват се в купа заедно с маслините и се подправят на вкус с подправките ,оцета , лимоновия сок и зехтина.



Ако се поднесе като гарнитура към основно ястие,продуктите са за 10-12 порции.
--------------------------------------------------------------------------------------

Приятно готвене!

Свинско рагу с маслини

В последните дни,в който и блог да вляза,ме посрещат все красиви коледни предложения.
Бисквитки,курабийки,меденки,щолени....кексове....и още толкова сладки изкушения.
А аз досега съм се справила само с един вид....за мой срам.
Но...няма време.От задачки,торти,обиколки за подаръци...все приятно отнемащи от времето занимания.
Сега ви представям една рецепта,особено подходяща за тези студени вечери,а съчетана с чаша червено вино,е като предколедно опиянение.





400 гр месо,на хапки /свинско,телешко,агнешко/
100 мл червено вино
3 с л доматено пюре /200 мл доматен сок/
10-на маслини
1 гл лук,накълцана
3-4 скилидки чесън,ситно нарязани
сол,черен пипер
олио за запържване
магданоз
-----------------------------------------------------
Загрява се олиото в по-дълбок тиган и се запържва месото,докато смени цвета си.
Добавят се лука и чесъна и се запържват за около 2-3 минути.
Добавя се доматеното пюре,доливат се около 2 чаши гореща вода /бульон/ ,червеното вино и се оставя на бавен огън да се задуши месото,около 1 час.
Добавят се маслините,подправя се на вкус със сол и черен пипер и се вари още около 10-на минути.
Наръсва се обилно с магданоз.
Може да се поднесе с варен ориз,картофено пюре.
------------------------------------------------------
източник:Вкусно и красиво

--------------------------------
Приятно готвене!

Кекс с круши,сушени череши и шоколадов чипс



125 гр масло
150 гр кафява захар
2 яйца
3 круши,обелени и нарязани на ситни кубчета
100 гр сушени череши,ако са едри,се нарязват
150 гр брашно
1 ч л бакпулвер
25 гр какао
100 гр шоколадов чипс
1/2 ч л сол



Сухите съставки-брашното,бакпулвера,солта и какаото се смесват в купа.
В друга,голяма купа се разбива маслото със захарта.
Добавят се яйцата,едно по едно,като след всяко се разбива добре.



Добавят се нарязаните круши и сушените череши .
Разбърква се добре и се добавя сухата смес от брашно,бакпулвер,сол и какао.
Накрая се прибавя шоколадовия чипс.



Сместа се разбива добре и се изсипва в намаслена кексова форма.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност,около 1 час.
При проверка с клечка тя трябва да излиза суха.



Оставя се да изстине 20-на минути във формата ,после се изважда на решетка.
Преди поднасяне се наръсва с пудра захар.




Приятно готвене!

Щука със сладка плънка



Една рецепта,в духа на постите,струва ми се...
Напълно моя измишльотина...е,пълнежа си го ядох сама,но месото на рибата,поело от сладкия вкус на плодовете , е страхотно.




1 щука, почистена и осолена
1 гл лук,ситно накълцана
50 гр сушено манго,нарязано на парчета
20- гр захаросан джинджифил,нарязан на парчета
черен пипер,натрошени бадеми
зехтин,резени лимони,магданоз



Осолената риба се наръсва със смлян черен пипер и се слага в намаслена тава.
Лука,мангото ,джинджифила и магданоза се смесват и с тази смес се пълни рибата.
Отгоре се нареждат резени лимон,напръсква се със зехтин,наръсва се с натрошените бадеми и се пече в умерена фурна около 30-35 минути.




Бързо,лесно,полезно,вкусно,има за всекиго по нещо! :)



Приятно готвене!