"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Фокачиа с брашно от нахут и зелени маслини



1/2 прясна мая
200 гр брашно от нахут
300 гр бяло брашно,приблизително
450 мл хладка вода
1 ч л сол
1 ч л захар
3 с л зехтин
10-на зелени маслини,без костилки,нарязани на колелца
1 домат,нарязан на кубчета
1 с л сух босилек
1 с л едра морска сол,или едра хималайска сол
-------------------------------------------------------------
Маята се разтваря във водата със солта и захарта.
Добавят се брашната,2 с л зехтин и се омесва тесто.
Покрива се и се оставя на топло да втаса,докато удвои обема си.
Премесва се и с ръце се разстила в тава.Става голяма фокачиа,аз използвах правоъгълна тава с размери 45/30 см.
Напръсква се с 1 с л зехтин,наръсва се със солта,нареждат се отгоре нарязаните маслини,домати и се посипва с босилека.
Оставя се да постои още половин час .
Пече се на 180 градуса до златисто.




Приятно готвене!

3 коментара:

  1. Краси, много полезна рецепта :)
    Имам едно нахутено брашно и не му намирам приложение !
    Благодаря!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много пухкава изглежда, Краси! С нахутено но, с моето си брашно ще си направя такава с домати и маслини.
    Поздрави и хубава снежна (вие май нямате сняг) седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,Пепи,благодаря!:))
    Фокачата с всякакво брашно става вкусна...
    Имаме си сняг,Пепи...Е,вече почти се стопи,ама и при нас си наваля.
    Спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване