"И НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА МАЛКА КРАЧКА!" - така започнах и аз ..........

Ябълков кекс с лешници и маслена глазура

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!!




1/2 ч ч масло,меко
1 1/2 ч ч захар
2 яйца
4 ябълки,настъргани
2 ч ч брашно
2 ч л бакпулвер
1 ч л индийско орехче
2 ч л канела
1/2 ч л сол
1/2 ч ч натрошени лешници

за глазурата:
1/2 ч ч масло
1 ч ч пудра захар
филирани бадеми за поръсване




Брашното,солта,бакпулвера,канелата и индийското орехче се пресяват в купа.
Маслото се разбива със захарта.Добавят се яйцата едно по едно,като се разбива добре след всяко.Добавят се настърганите ябълки и се размесва добре.
Добавя се сухата смес и се разбърква до смесване.Накрая се прибавят ядките.
Правоъгълна форма за кекс се намаслява и дъното й се покрива с хартия за печене.
Сместа се изсипва във формата и се заравнява .
Кекса се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути,до златисто.
Ако започне да загаря отгоре ,а вътре е още недопечен,се покрива с алуминиево фолио.
Когато е готов,се оставя да изстине във формата почти напълно.
Ако се опитате да го извадите още топъл,ще се натроши,защото е много сочен.
Когато е добре изстинал,се минава с остър нож по стените на формата и отлепения кекс се изважда в поднос.




За глазурата:
Маслото се разтопява на котлона,добавя се пудрата захар и се бърка на котлона до разтварянето й,около 5-6 минути.
С топлата глазура се намазва кекса.
Наръсва се с филираните бадеми ,докато е топла и течна глазурата,за да залепнат.





Приятно готвене!

4 коментара:

  1. Краси, много вкусно кексче си представила. Всичко с ябълки обичам. При първа възможност ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Празник, Краси :)
    Предлагаш много ароматен и вкусен кекс!
    И аз като Ани обичам всичко с ябълки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежо, цветно и аромантно -
    празнично предложение.
    Мартенски поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,
    Дани,
    Диди,
    благодаря ви!
    Поздрави и много усмихнати дни!:))

    ОтговорИзтриване